Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Και ξανά-ξανά, έγινες βασίλισσα!!

Δεκατέσσερα χρόνια πίσω, σαν σήμερα, η ΑΕΚ «έστηνε» ένα δεύτερο Καλλιμάρμαρο κατακτώντας το Κύπελλο Σαπόρτα. Το www.sport-fm.gr γυρίζει το χρόνο πίσω…

Και ξανά-ξανά, έγινες βασίλισσα
Σαν σήμερα πριν 14 χρόνια η ΑΕΚ κατακτούσε το Κύπελλο Σαπόρτα επαναλαμβάνοντας το θρίαμβο του 1968 και κάνοντας πράξη το σύνθημα-«πρόβλεψη» των φίλων της «και ξανά-ξανά, θα γίνεις βασίλισσα», το οποίο με την επικείμενη επιστροφή της στην Α1 μοιάζει και πάλι πιο επίκαιρο από ποτέ. Το www.sport-fm.gr γυρίζει το χρόνο πίσω…

Τριάντα δύο χρόνια και επτά μέρες μετά τον ιστορικό θρίαμβο της κατάκτησης του Κυπέλλου Κυπελλούχων, η ΑΕΚ επανέλαβε τον άθλο της. Ήταν σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια, στις 11 Απριλίου του 2000, όταν η κραταιά τότε «Ένωση» επικρατούσε της Κίντερ Μπολόνια στον τελικό της Λωζάνης και κατακτούσε το Κύπελλο Σαπόρτα.

Ο δρόμος της ΑΕΚ προς το θρίαμβο είχε αρχίσει από το Σεπτέμβριο του 1999. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς έκανε περίπατο στην πρώτη φάση σημειώνοντας εννέα νίκες σε δέκα ματς (μοναδική ήττα από τη Σαρλερουά στο Βέλγιο). Στη δεύτερη φάση απέκλεισε με δύο νίκες τη σλοβενική Σαβίνσκι (51-86 και 68-44), ενώ ακολούθησε η Τάου Κεράμικα, όπου την ήττα στη Βιτόρια (71-67) διαδέχτηκε ο θρίαμβος στο ΟΑΚΑ (85-65). Στα προημιτελικά προέκυψε εμφύλιος με τον Ηρακλή, με τους «κιτρινόμαυρους» να παίρνουν το εισιτήριο νικώντας 84-73 στο ΟΑΚΑ παρά την ήττα στη Θεσσαλονίκη (73-70). Στα ημιτελικά απέναντι στη Ζαντάρ, η ΑΕΚ στάθηκε όρθια στην Κροατία χάνοντας με 75-70 και υπερκάλυψε τη διαφορά στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ με 82-67.

Στον τελικό της Λωζάνης, λίγες μέρες αφότου είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος, η ΑΕΚ είχε τη χρυσή ευκαιρία να φτάσει στον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας της, αλλά ταυτόχρονα να πάρει και ρεβάνς για την ήττα της από την Κίντερ Μπολόνια δύο χρόνια πριν στον τελικό της Ευρωλίγκας. Οι αποφασισμένοι «κιτρινόμαυροι» ήταν εξ αρχής αφεντικά του ματς απέναντι στο σύνολο του Ετόρε Μεσίνα και του Νίκου Οικονόμου, κι έφτασαν στο θρίαμβο. Ο Νίκος Χατζής παρέλαβε το τρόπαιο από τη χήρα του Σαπόρτα και υπό το βλέμμα του τότε προέδρου της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή της ΑΕΚ στην ελίτ.

ΑΕΚ: Χατζής 16, Κορωνιός 11, Μούρσεπ 15, Μπούι 15, Κακιούζης 12, Τσακαλίδης 7, Ντικούδης 7, Χάνσελ, Ο’ Σάλιβαν.

Κίντερ: Ντανίλοβιτς 18, Αμπιο 17, Οικονόμου 16, Σκονοκίνι 9, Αντερσεν 2, Στομπέργκας 13, Φροζίνι 2

Πλάνα από το ματς και δηλώσεις των πρωταγωνιστών...



Την ίδια ώρα, χιλιάδες φίλοι της ομάδας έστηναν ένα τρελό πάρτι στην έδρα της ομάδας, το «Γεώργιος Μόσχος» στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και στο Καλλιμάρμαρο, έδρα του προηγούμενου ιστορικού θριάμβου της ΑΕΚ. Μία μέρα μετά η υποδοχή στην αποστολή της ομάδας κατά την άφιξή της από την Ελβετία ήταν εντυπωσιακή. Δεν έλειψαν, όμως, και παρατράγουδα με τον εμπρησμό ενός περιπολικού και αρκετές υλικές ζημιές.

Δείτε εικόνες από τους πανηγυρισμούς... 



Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: