Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

O μοναδικός Ζοσέ Μουρίνιο!!

Ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι «παρών» για ακόμα μία φορά στα ημιτελικά του Champions League και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για το ρεκόρ του Πορτογάλου και την επόμενη μέρα στη διοργάνωση. «Δώστου μία χειρότερη ομάδα και θα νικήσει μία καλύτερη αν όλα εκτελεστούν όπως ακριβώς ο ίδιος έχει σχεδιάσει» λένε οι Αγγλοι δημοσιογράφοι και δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τον Μουρίνιο, ο οποίος δεν αφήνει την παραμικρή λεπτομέρεια στην τύχη στους αγώνες. Αν και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, παρέμεινε πιστός σε όσα είχε σχεδιάσει πριν τον επαναληπτικό και προκρίθηκε ξανά στα ημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης κάνοντας αυτό που συνηθίζει τα τελευταία χρόνια. Να γράφει ιστορία.
«Προπονηθήκαμε πάνω στα τρία διαφορετικά συστήματα που θα χρησιμοποιούσαμε. Αυτό με το οποίο ξεκινήσαμε, αυτό χωρίς τον Λάμπαρντ και αυτό με τον Ντεμπά και τον Φερνάντο μέσα. Οι παίκτες ήξεραν τι να κάνουν» είπε ο Ζοσέ μετά την μεγάλη πρόκριση, η οποία του χάρισε ακόμα ένα ρεκόρ. Το όνομα του μεγάλου Πορτογάλου βρίσκεται ήδη στα βιβλία του Champions League αφού αφήνοντας πίσω τον Αλεξ Φέργκιουσον, έγινε ο μοναδικός τεχνικός όλων των εποχών που έχει 8 παρουσίες στα ημιτελικά του θεσμού (στο γράφημα το πως ήταν η λίστα πριν την πρόκριση σε βάρος της Παρί).

Οι αριθμοί είναι εκπληκτικοί. Σε ολόκληρη την καριέρα του, όσες φορές η ομάδα που προπονούσε συμμετείχε στους ομίλους του CL εκείνος την οδήγησε τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά εκτός από δύο μόνο περιπτώσεις. Μετά την Παρί, ο Μουρίνιο οκτώ στις δέκα φορές έχει βρεθεί στους «4». Το 2006 όντας στην Τσέλσι αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα στους «8», το 2009 με την Ιντερ αποχαιρέτισε από τους «16» λόγω Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ σε αυτή τη λίστα οι εταιρίες στατιστικών δεν μετρούν το 2008 όταν είχε αποχωρήσει από τους Μπλε του Λονδίνου νωρίς στη σεζόν. Μαζί με τον φετινό, αυτός είναι ο 5ος σερί ημιτελικός, με τρεις διαφορετικές ομάδες!
2004 Πόρτο
2005 Τσέλσι
2006 Αποκλεισμός από Μπαρτσελόνα (Τσέλσι, «8»)
2007 Τσέλσι
2008 -
2009 Αποκλεισμός από Γιουνάιτεντ (Ιντερ, «16»)
2010 Ιντερ
2011 Ρεάλ Μαδρίτης
2012 Ρεάλ Μαδρίτης
2013 Ρεάλ Μαδρίτης
2014 Τσέλσι
Το όνομα που έχει φτιάξει ο 50χρονος και οι τεράστιες επιτυχίες του σε μία μόλις δεκαετία, έχουν δημιουργήσει πλέον εξωπραγματικές προσδοκίες. Σε σημείο που κάποιοι τον θεώρησαν 'αποτυχημένο' όταν δεν κατακτούσε το Champions League. Οσο παράλογο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο, για τον ίδιο τον Ζοσέ αποτελεί μεγάλη φιλοφρόνηση αφού δεν είναι πολλοί αυτοί αυτοί από τους οποίους θεωρούν δεδομένη την κατάκτηση της πιο δύσκολης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Πλέον, μένουν τρεις αγώνες μέχρι την κατάκτηση του τίτλου. Τρεις αγώνες για τον Μουρίνιο για να γράψει και πάλι ιστορία. Για να πετύχει αυτό που πολύ δύσκολα θα κάνει κάποιος στο μέλλον. Να σηκώσει την τεράστια κούπα για 3η φορά και μάλιστα με 3η διαφορετική ομάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με όποιον και να κληρωθεί η Τσέλσι, ο Ζοσέ θα έχει μία ιδιαίτερη κόντρα.
Το πιο ενδιαφέρον σενάριο θα είναι να κληρωθεί με την Ρεάλ. Την ομάδα με την οποία πήγε σε τρεις σερί ημιτελικούς αλλά δεν κατάφερε ποτέ να πάει στην Μαδρίτη το περιβόητο «δέκατο». Ο Μουρίνιο θα θέλει να απο-δείξει στην Βασίλισσα ότι δεν ήταν εκείνος ο λόγος της 'αποτυχίας' αλλά η ίδια η ομάδα. Την ίδια στιγμή θα θέλει να σταματήσει τον Κάρλο Αντσελότι από το να φέρει εκείνος τον πολυαναμενόμενο τίτλο στην πρώτη του σεζόν στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και μάλιστα σε βάρος του.
Και με την Μπάγερν πάντως θα υπάρχει δυνατό στόρι, αφού στον πάγκο των Βαυαρών κάθεται πλέον ο Γκουαρδιόλα, με τον οποίο είχε μία Special κόντρα κατά την κοινή τους θητεία στην Primera Division. Ο Πεπ είχε αποκλείσει τον Μουρίνιο στα ημιτελικά του 2011 σε ένα ματς στο οποίο έγιναν απίστευτα πράγματα και σίγουρα ο Πορτογάλος θα θέλει να πάρει εκδίκηση και τίτλο αποκλείοντας αυτός τον Καταλανό.
Πιο light η τρίτη εκδοχή, με τον Μουρίνιο να είναι πιθανό να κοντραριστεί με έναν άνθρωπο του οποίου του ξεκίνημα στους πάγκους έχει ομοιότητες με το δικό του. Αν κάποιος στις μέρες μας μπορεί να είναι ο νέος Μουρίνιο αυτός είναι σίγουρα ο Τσόλο Σιμεόνε και μία μεταξύ τους κόντρα θα είχε πάρα πολλά να προσφέρει από τακτικής άποψης. Μοναδικό μείον το θέμα με τη συμμετοχή ή όχι του Κουρτουά, ο οποίος έχει στο συμβολαιό του ειδική ρήτρα για τα ματς κόντρα στην Τσέλσι στην οποία ανήκει.
Οπως και να τα φέρει η μοίρα, στο φετινό Champions League θα έχουμε την τύχη να δούμε μάλλον τους τέσσερις καλύτερους προπονητές, με τους τρεις να έχουν ήδη πολλά στο cv τους και τον τέταρτο να βρίσκεται στο τέλος μίας σεζόν που ίσως μνημονεύεται για πολλά χρόνια στο μέλλον…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: