Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Το κόμπλεξ του Ρανιέρι και το θαύμα με Μανωλά!!

Ο Δημ. Τσορμπατζόγλου αναλύει στο SportDog το "έγκλημα" του Ιταλού τεχνικού. Τα 11 επίσημα παιχνίδια, η "τρομακτική απόφαση" και το "μαύρο" χιούμορ με Ελαμπντελαουί.Είναι μεγάλο μάθημα-πάθημα στη ζωή ότι …"εκτιμάμε πολύ περισσότερο κάποιον ή κάτι όταν το χάσουμε και μετά…". Έχουν να γίνουν πολλά ακόμη που θα μας θυμίσουν τον Φερνάντο Σάντος… Αυτή όμως είναι μία πρόβλεψη… Υπάρχουν και δεδομένα… Όπως (για παράδειγμα) το ότι ο Πορτογάλος δεν έχασε επί τέσσερα χρόνια ΚΑΝΕΝΑ εντός έδρας ματς ομίλου!

Και άλλα δεδομένα έχουμε, γιατί έχουμε γράψει πολλές φορές, ότι εδώ επιχειρηματολογούμε…

Κατ΄ αρχάς και όσον αφορά τον αγώνα Ελλάδα-Ρουμανία, προφανώς δεν είναι ευθύνη μόνο του Ρανιέρι (σαφώς χρειάζεται χρόνο...) το τελικό αποτέλεσμα. Έγιναν πολλά (μεταξύ των οποίων και αρκετές επιλογές του προπονητή) για να διαμορφωθεί το 0-1 που βάζει την Ελλάδα εξ΄ αρχής σε δύσκολη θέση, αν και την πρόκριση στην τελική φάση την παίρνουν δύο ομάδες!

Μιλάμε για ποδόσφαιρο βεβαίως και όλα μπορούν να γίνουν και αυτή είναι η πρώτη διαπίστωση. Στο ξεκίνημα έγινε το 0-1 από ένα λάθος του Χολέμπας κι αυτό το γεγονός έβαλε μπελάδες σε μία ανέτοιμη-ανοργάνωτη-χωρίς προσωπικότητα και ιδιαίτερη διάθεση ομάδα.

Ότι έλειψε ο κόσμος "βοήθησε" ώστε η Εθνική να μην ξυπνήσει παρά μόνο από το 80΄ και μετά, όταν και έκανε δύο (και μόνο!) φάσεις. Η απουσία κόσμου είναι βέβαια μία δικαιολογία, όπως και το ότι οι Ρουμάνοι είχαν (κακώς αλλά είχαν…) μεγαλύτερο κίνητρο, ειδικά μετά τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ πέρυσι το Νοέμβριο.

Από εκεί και πέρα…

Ο Ρανιέρι επέλεξε στο πρώτο και πολύ -πολύ επικίνδυνο (εξαιτίας και των παραπάνω λόγων) παιχνίδι του, να μην στηριχθεί σε ποδοσφαιρικές σταθερές. Επέλεξε να βάλει εντελώς ανέτοιμους παίκτες και αυτή την ανετοιμότητα να τη συνδυάσει με την εμπιστοσύνη που επέδειξε για πολλή ώρα σε νεαρούς και άπειρους (για τέτοιο επίπεδο) ποδοσφαιριστές

Για το πρώτο κομμάτι, προσέξτε τι ακριβώς συνέβη:

Η Ελλάδα ξεκίνησε με τους: Καρνέζη (1), Τοροσίδη (1), Χολέμπας (0), Παπασταθόπουλο (4), Μανωλά (1), Ταχτσίδη (1), Σάμαρη (0), Μάνταλο (0), Σαλπιγγίδη (3), Σαμαρά (0) και Μήτρογλου (0) .

Οι έντεκα αυτοί ποδοσφαιριστές έχουν δώσει μέχρι τώρα (προσέξτε …όλοι μαζί) 11(!!!) επίσημα παιχνίδια. (Οι αγώνες του καθενός μέσα σε παρένθεση δίπλα από το όνομά του).

(Επανάληψη για όσους δεν το εμπέδωσαν): Το άθροισμα των επίσημων αγώνων που έδωσαν όλοι οι Έλληνες που ξεκίνησαν στον αγώνα, είναι: ΕΝΤΕΚΑ (!!!).

Αν το ότι ο προπονητής στο πρώτο δικό του παιχνίδι (όπου δεν ξέρει και δεν έχει δοκιμάσει πολλά, άρα πρέπει να έχει σταθερές και να ακολουθήσει την πεπατημένη) εμπιστεύεται οκτώ παίκτες (και όχι δύο-τρεις που δικαιολογούνταν) με μηδέν και μία συμμετοχή, δεν είναι ποδοσφαιρικό έγκλημα, τότε …ας κάνει ό,τι θέλει από εδώ και πέρα, γιατί είναι ο …Ρανιέρι. Αυτός τον οποίο ο Σαρρής έχει πάρει την τεράστια ευθύνη να τον αφήσει μόνο του, χωρίς καμία βοήθεια-στήριξη-ενημέρωση για τη συγκεκριμένη ομάδα (απομακρύνθηκαν όλοι οι συνεργάτες…) και τη δεκαετή φιλοσοφία της που την έφθασε εδώ που είναι, στην 13η θέση δηλαδή της παγκόσμιας κατάταξης!

Ο οποίος Ρανιέρι… όπως κάθε προπονητής που αναλαμβάνει μία ομάδα, έτσι κι αυτός βγάζει το κόμπλεξ της ανάδειξης παικτών.... Γιατί στο μυαλό των περισσότερων προπονητών, πέρα απ΄ όλα τ΄ άλλα, είναι και η "υποχρέωση" ότι "πρέπει να συνδυάσουμε την παρουσία μας με μία-δύο ποδοσφαιρικές ανακαλύψεις, έτσι για να μας θυμούνται…". Και πάρε (από το πρώτο ματς) Μάνταλο, πάρε και Διαμαντάκο από …το πουθενά! Μαζί τους πάρε και Μήτρογλου και Σαμαρά και… και… και… όλους όσους φέτος δεν έχουν ακουμπήσει μπάλα, για να φτιάξεις ένα σύνολο που παίζει το πιο δύσκολο εντός έδρας παιχνίδι του ομίλου. Ένα σύνολο που εξ αρχής δημιουργεί θέματα αδικίας στα αποδυτήρια, με παίκτες όπως οι Κονέ, Χριστοδουλόπουλος, Αθανασιάδης που ήδη …ψάχνονται! Αυτοί (τουλάχιστον) θα μείωναν τα προβλήματα ποιότητας, συνοχής, εμπειρίας, θα ήταν λίγο καλύτερα σε συμμετοχές και η χρησιμοποίησή τους θα τόνωνε το αίσθημα δικαιοσύνης που πάντα υπάρχει στα αποδυτήρια της Εθνικής. Αυτό το αίσθημα που κλόνισε ο ανενημέρωτος Ιταλός από το …καλημέρα.

Ο Πιτούρκα είπε πάντως… "Η Ελλάδα έκανε λίγα πράγματα καλά και έτσι κερδίσαμε εμείς…". Ο Ρατ είπε: "Η Ελλάδα είναι πλέον σε άλλο επίπεδο σε σχέση με τα περασμένα μας ματς και την παρουσία της στο Μουντιάλ…".

* Κι όμως… Όλα τα παραπάνω δεν είναι τα πιο τρομερά που είδαμε στο Καραϊσκάκη! Υπήρχε και κάτι άλλο …απίστευτο! Πιο φοβερό από το νούμερο των έντεκα επίσημων αγώνων που έχουν δώσει μέχρι τώρα όλοι οι -σημερινοί- εντεκαδάτοι διεθνείς. Η πιο μεγάλη είδηση της βραδιάς είχε να κάνει με το ότι ο Μανωλάς πήρε κίτρινη κάρτα στο Καραϊσκάκη! Πραγματικό θαύμα είναι αυτό!!

Ήταν η πρώτη κίτρινη στην (πρώην) έδρα του, μετά από δύο χρόνια! Η πρώτη και …τελευταία (μέχρι σήμερα) ήταν το Σεπτέμβριο του 2012 στο Ολυμπιακός-Σάλκε! Από τότε πέρασαν 24 μήνες, δύο γεμάτες ελληνικές -και όχι μόνο- σεζόν, περίπου 50-55 παιχνίδια κάθε διοργάνωσης και ο σπουδαίος Έλληνας αμυντικός (του οποίου το βιογραφικό αναφέρει ότι δεν δέχεται και εύκολα κάρτες…) μόλις σήμερα τιμωρήθηκε με αυτή την …τρομακτική απόφαση!

Δηλαδή: Στο γήπεδο αυτό έχει πάρει ισάριθμες (από μία δηλαδή) κίτρινες κάρτες ως: Παίκτης του Ολυμπιακού σε 50(!!) περίπου ματς, ως παίκτης της εθνικής σε τέσσερα-πέντε παιχνίδια και ως παίκτης της ΑΕΚ (σε δύο αγώνες δηλαδή πριν το 2012 όπου ήταν αντίπαλος του Ολυμπιακού…)!

* Για το κλείσιμο, κάτι απαραίτητο: Εδώ, κάνουμε κριτική με επιχειρήματα στον Ρανιέρι! Γιατί το να σχολιάζεις… "μετά την κλήση Σιόβα(!!) Φορτούνη (!!) και Μήτρογλου στην Εθνική, μήπως θα διαμαρτυρηθεί ο Ελαμπντελαουί;" είναι πράγματι …"μαύρο" χιούμορ και …κακόπιστη κριτική στο νέο προπονητή της Εθνικής!

* Κάτι άλλο που …απλά θυμηθήκαμε χθες: Είναι πολύ δύσκολο να μην έχεις προσωπικότητες σε μία ομάδα. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι στις δύσκολες στιγμές… Γιατί στα δύσκολα ο Καραγκούνης και ο Κατσουράνης έβγαιναν μπροστά στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Στα δύσκολα έπαιρνε την μπάλα ο Σπανούλης στην Εθνική ομάδα μπάσκετ. Η οποία (νέα) εθνική μπάσκετ του Κατσικάρη, είναι πραγματικά πολύ καλή ομάδα και πρέπει να συνεχίσει στα επόμενα χρόνια πάνω στις ίδιες βάσεις, αλλά σε αυτό το τουρνουά, μία φορά όλη και όλη σε έξι ματς βρέθηκε πίσω εφτά πόντους και μετά… (εκεί που χρειάζεται το κρύο αίμα του ηγέτη) διαλύθηκε!
*Πηγή: sportdog.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: