Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Από την Αργεντινή με... Ραμπόνα!!

Ραμπόνα μόνο για... καλλιτέχνες! Γκασκόιν, Ρονάλντο, Ντι Μαρία, Αζάρ, Λαμέλα μαγεύουν, αλλά κανείς δεν ξεχνά τον «εφευρέτη». Γράφει ο Πολύδωρος Παπαδόπουλος. 
ADVERTISEMENT
Η Ευρώπη υποκλίθηκε στη ραμπόνα του Ερικ Λαμέλα, με τους Ελληνες ποδοσφαιρόφιλους να μένουν έκπληκτοι από την απίστευτη προσπάθεια του Αργεντίνου. Δε ήταν όμως ο μοναδικός που το χει κάνει σε ελληνική ομάδα, οι Αργεντίνοι το χουν στο αίμα τους και ο Ντι Μαρία τη σεζόν 20019-10 ως παίκτης της Μπενφίκα σκότωνε με τον ίδιο τρόπο την ΑΕΚ. 
Για όσους δεν θυμούνται να... εξηγήσουμε τι είναι η Ραμπόνα. «Είναι μία κίνηση τόσο σπάνια και εξεζητημένη που το όνομα της λίγοι το γνωρίζουν...». Απλά δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι γράφοντάς το. Η ραμπόνα είναι μια κίνηση που μόνο ένας καλλιτέχνης μπορεί να τη φανταστεί. Οταν η φαντασία βγαίνει στο γήπεδο, ο ποδοσφαιριστής σκοράρει με ραμπόνα. Όλοι μπορούν να το προσπαθήσουν λίγοι όμως θα τα καταφέρουν. Χρειάζεται πάθος και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του για να ζήσει το όνειρο! 
Χώρα προέλευσης η... Αργεντινή! Ο Πελέ όμως ήταν αυτός που την έκανε γνωστή στον κόσμο, αλλά ο Τζιοβάνι Ροκοτέλι αυτός που μάγεψε τον κόσμο μέσα από την τηλεόραση! Θα το δοκιμάσουν οι δεξιοπόδαροι επιθετικοί για να στείλουν αλλού τον αντίπαλο γκολκίπερ. Θα το κάνει ο παίκτης μου χρησιμοποιεί μόνο το ένα πόδι, ώστε να έχει περισσότερες ευκαιρίες να σκοράρει. Οι επιθετικοί κάνουν ραμπόνα για να... τρελάνουν τον αντίπαλο αμυντικό ή να δείξουν τις εξαιρετικές τους ικανότητες. 
Ολα άρχισαν στην Αργεντινή...
Η Αργεντινή είναι η χώρα προέλευσης της και το επίσημο βιβλίο της Εστουδιάντες μας επιβεβαιώνει. Το 1948 στο παιχνίδι με τη Ροζάριο ο Ρικάρντο Ινφάντε (το όνομά του σημαίνει μικρό παιδί) τρέλανε τους συμπατριώτες του με γκολ από 35 μέτρα και το περιοδικό «El Grafico» τον έκανε πρωτοσέλιδο με τίτλο «El infante que se Hizo la rabona» που σημαίνει «Το παιδί έκανε κοπάνα». 
Η φράση χρησιμοποιείται από τους Αργεντίνους όταν τα παιδιά δεν πάνε σχολείο χωρίς την άδεια των γονέων τους. Ο ίδιος πάντως 50 χρόνια μετά από τη γκολάρα που πέτυχε παραπονέθηκε με δηλώσεις τους πως ποτέ δεν αναγνωρίστηκε ως ο... εφευρέτης αυτής της κίνησης. Μαλιστα, ο υπόλοιπος ποδοσφαιρικός Πλανήτης δεν τον έμαθε ποτέ, αφού το 1978 ο Τζιοβάνι Ρακοτέλι της Ασκολι με τη δική του ραμπόνα πήρε τη δόξα. Η διαφορά τους; Το ματς της Ασκολι με τη Μόντενα το έδειχνε η τηλεόραση! 
Κι άλλοι στο... Club!
Σίγουρα ο Ινφάντε και ο Ρακοτέλι έδειξαν τον δρόμο, ωστόσο οι Γκασκόιν, Ρονάλντο, Αζάρ, Λαμέλα βάζουν τη δικη τους υπογραφή και κάνουν το συγκεκριμένο είδος γκολ για... λίγους! Στο ποδοσφαιρικό μουσείο και στην ενότητα «Ραμπόνα» υπάρχουν ονόματα που έχουν μια ιδιαίτερη σχέση! Ο Κλαούντιο Μπόργκι είχε ένα πόδι που προκαλούσε σοκ και το άλλο για να... ανεβαίνει στο λεωφορείο. Με το... καλό δοκίμαζε συνεχώς αυτή την «καλλιτεχνική» κίνηση και για πολλούς ήταν ο δάσκαλος του Αλέξις Σάντσες. Ο Ματίας Ρουμπάνο της Σαν Φελίπε είναι ο μοναδικός που έχει σκοράρει με αυτό τον τρόπο σε δυο διαδοχικά ματς, ενώ ο Αντρές Βάσκες είχε σκοράρει το 2007 με τη Γκέτεμποργκ κόντρα στην Ερεμπρο και το τέρμα του αναδείχθηκε το «Γκολ του αιώνα».


 
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: