Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Clasico: Δέκα πράγματα για να μπεις στο κλίμα!!

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα συγκρούονται στο «Μπερναμπέου» και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει δέκα πράγματα -από το παρελθόν και το μέλλον- που μας βάζουν στο κλίμα του τεράστιου ντέρμπι.
Οταν οι Μερένγκες παίζουν με τους Μπλαουγκράνα ο χρόνος -του ποδοσφαίρου- σταματά. Σε μία μυθική αντιπαλότητα που διατηρείται αναλλοίωτη μέσα στα χρόνια οι δύο ομάδες-κολοσσοί έχουν μάθει να μάχονται για την κατάκτηση τίτλων εντός και εκτός Ισπανίας. Το πρώτο clasico της σεζόν 2014-15 βρίσκει την Ρεάλ σε εκπληκτική κατάσταση στην επίθεση και την Μπαρτσελόνα να σπάει τα κοντέρ σε αμυντικές επιδόσεις. Ακολουθούν δέκα πράγματα που συνδέουν το σήμερα με και το χθες της ιστορικής αναμέτρησης που τώρα φιλοξενείται στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».
ADVERTISEMENT
Το βιβλίο της ιστορίας
Σε 228 αγώνες ανάμεσα στις δύο ομάδες, Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 91 νίκες και η Μπαρτσελόνα 88. Σε αυτά τα παιχνίδια, οι Μερένγκες προηγούνται και στα γκολ αφού έχουν 385 κόντρα σε 371 των Μπλαουγκράνα, που τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να μαζέψουν τη διαφορά. Τα συνολικά 756 γκολ που έχουν σημειωθεί σε όλα αυτά τα clasico δημιουργούν μέσο όρο 3.3 τέρματα ανά αγώνα, γεγονός το οποίο δίνει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο το ντέρμπι «αιωνίων» της Ισπανίας είναι ίσως το -για πολλούς- Νο1 παιχνίδι στον κόσμο.
Λουίς Σουάρες
Ενα από τα κεντρικά πρόσωπα της τιτανομαχίας που θα γίνει στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» θα είναι αναμφίβολα ο Λουίς Σουάρες. Ο 27χρονος επιθετικός θα παίξει για πρώτη φορά με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα μετά τη μεταγραφή του από την Λίβερπουλ αντί περισσότερο από 80 εκατ. ευρώ και την τιμωρία που του επιβλήθηκε από την FIFA εξαιτίας της δαγκωνιάς στον Τζόρτζιο Κιελίνι στον αγώνα της Ουρουγουάης με την Ιταλία στο πρόσφατο Mundial. Αν/όταν αυτό γίνει πραγματικότα θα γίνει ο δεύτερος Λουίς Σουάρες που παίζει σε clasico μετά τον Ισπανό, Λουίς Σουάρες Μιραμόντες, που αγωνίστηκε στην Μπαρτσελόνα από το 1955 μέχρι το 1961 και πέτυχε 6 γκολ στα ντέρμπι «αιωνίων».
Μανουέλ Σαντσίς
Κανένας παίκτης δεν γνωρίζει το clasico καλύτερα από τον Μανουέλ Σαντσίς, οποίος κατέχει το ρεκόρ σε αυτές τις special μάχες. O Ισπανός αμυντικός ήταν παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης από το 1983 μέχρι το 2001 και πραγματοποίσε 43 εμφανίσεις στα ντέρμπι. Οσον αφορά το σήμερα, ο θρύλος της Μπαρτσελόνα, Τσάβι Ερνάντεθ, χρειάζεται ακόμα τέσσερις παρουσίες σε clasico στο υπόλοιπο της καριέρας του για να γίνει ο Νο1 όλων των εποχών στη σχετική κατηγορία.
Μεγαλύτερη νίκη
Το 1943 σημειώθηκε η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του clasico, με την Ρεάλ Μαδρίτης να συντρίβει 11-1 την Μπαρτσελόνα στο δεύτερο σκέλος αγώνα Κυπέλλου. Οι Καταλανοί είχαν επικρατήσει με 3-0 στο πρώτο ματς και οι Μερένγκες πέρασαν με συνολικό σκορ 11-4. Το παιχνίδι επισκιάστηκε από το γενονός ότι άνθρωπος του Φράνκο φέρεται να επισκέφθηκε πριν το ματς τα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα για να προειδοποιήσει τους παίκτες για το τι χρειάζεται να κάνουν. Αποτέλεσμα από την όλη κατάσταση ήταν η FIFA να αποσύρει το αποτέλεσμα από τις επίσημες λίστες της, όμως οι αφισιονάδος των Μερένγκες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να θυμίζουν στους αντιπάλους τους την επιβλητική νίκη.
Λευκές ισοπαλίες
​Σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα παίζουν παραδοσιακά οι καλύτεροι επιθετικοί της εκάστωτε εποχής και με βάση τις επιδόσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, με τα 756 γκολ, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι είναι πολύ δύσκολο να μείνουν απαραβίαστες και οι δύο εστίες σε ένα παιχνίδι. Στους 228 αγώνες ανάμεσα στις δύο ομάδες, έχουν υπάρξει μόλις 6 λευκές ισοπαλίες, γεγονός που αποδεικνύει και στατιστικά το πόσο απίθανο είναι να μείνει κάποιος… παραπονεμένος από πλευράς θεάματος.
Κριστιάνο Ρονάλντο
Σαν το κρασί, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και καλύτερος. Ο υπερηχητικός Πορτογάλος βρίσκεται σε κατάσταση που τρομάζει κάθε αντίπαλο και ο ρυθμός που σκοράρει είναι πραγματικά εκπληκτικός. Με τα δύο γκολ που έβαλε στο τελευταίο ματς κόντρα στην Λεβάντε, ο CR7 έφτασε τα 15 (!) στις 8 πρώτες αγωνιστικές της Primera Divison και έκανε το καλύτερο ξεκίνημα όλων των εποχών στην κορυφαία κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Ο 29χρονος, πέρα από το κίνητρο του να δώσει την τεράστια νίκη στην Ρεάλ, έχει ένα... έξτρα αφού θέλει να γίνει ο πρώτος που θα σκοράρει σε βάρος της Μπαρτσελόνα τη σεζόν που διανύουμε στο πρωτάθλημα.
Λουίς Ενρίκε
Στην κοινή ιστορία των δύο ομάδων 33 παίκτες έχουν φορέσει και τις δύο φανέλες, με τον Χαβιέρ Σαβιόλα να είναι ο τελευταίος μετά τη μετακόμισή του από το «Καμπ Νόου» στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» το 2007. Ανάμεσα σε αυτούς που οι μεταγραφές τους προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, όπως Λουίς Φίγκο και Μίκαελ Λάουντρουπ, είναι και ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα, Λουίς Ενρίκε. Ο 44χρονος ήταν στην Ρεάλ Μαδρίτης από το 1991 μέχρι το 1996 και ύστερα από τη μεταγραφή του, έμεινε Μπλαουγκράνα μέχρι το τέλος της καριέρας του και σήμερα θα δει το clasico για πρώτη φορά από τη θέση του προπονητή.
Λιονέλ Μέσι
Πρόκειται για τον άνθρωπο που έκανε την Ρεάλ Μαδρίτης το αγαπημένο του θύμα. Ακόμα και στις κακές μέρες του έβρισκε τον τρόπο να πανηγυρίζει σε βάρος των Μερένγκες και πέρυσι με δικό του χατ-τρικ οδήγησε την Μπαρτσελόνα σε νίκη-θρίαμβο με 3-4 στο «Μπερναμπέου». Ο 27χρονος φέτος έχει παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Από τη μία δεν βγάζει την εκρηκτικότητα όλων των προηγούμενων ετών, όμως προσφέρει στο σύνολο του Λουίς Ενρίκε από ένα διαφορετικό, περισσότερο δημιουργικό πόστο. Ο Αργεντινός έχει χάσει την... εξωγήινη επαφή που είχε με τα αντίπαλα δίχτυα, όμως παραμένει κίνδυνος-θάνατος και μέχρι στιγμής έχει 7 γκολ και 7 ασίστ σε 8 αγώνες στην La Liga. Ο Μέσι έχει 84% σε επιτυχημένες πάσες, ενώ το ποσοστό ευστοχίας σε σουτ είναι στο 63%.
Μπαρτσελόνα σημαίνει... άμυνα
'Μπαρτσελόνα σημαίνει επίθεση' θα μπορούσε να πει κάποιος αφού μέσα στα χρόνια φροντίζει να κάνει δικούς της τους καλύτερους επιθετικούς και επιθετικογενείς παίκτες στον κόσμο. Κι όμως, φτάσαμε στο clasico και παρά την παρουσία των Μέσι-Νεϊμάρ και τον Σουάρες στα πιτς, οι Μπλαουγκράνα πάνε στο «Μπερναμπέου» και έχουν ως βαρύ χαρτί την άμυνα. Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε δεν έχει δεχθεί ούτε ένα γκολ στα πρώτα 8 ματς στην La Liga και έχει πραγματοποιήσει το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία της, με τον πορτιέρο, Κλαούντιο Μπράβο, να σπάει το ρεκόρ για το απαραβίαστο της εστίας σε ξεκίνημα πρωταθλήματος. Οι Καταλανοί έχουν μπροστά τους το πιο σκληρό τεστ που μπορεί να περάσει κάθε οπισθοφυλακή στον κόσμο και αν καταφέρει η άμυνα να αντέξει, ο Χιλιανός θα μπορεί να κοιτάξει και το ρεκόρ όλων των εποχών που κρατά ακόμα ο Αμπελ Ρεσίνο που το 1991 είχε κρατήσει την εστία του καθαρή για 1.275 λεπτά.
Κάρλο Αντσελότι
Στο επίκεντρο του τεράστιου ντέρμπι είναι αυτονόητο ότι θα βρεθεί ο Κάρλο Αντσελότι που έχει ένα επιπλέον κίνητρο για να οδηγήσει της Ρεάλ σε νίκη. Ο αλενατόρε μπορεί να επιβλήθηκε πέρυσι των Καταλανών στον τελικό του Copa del Rey, όμως στο πρωτάθλημα γνώρισε δύο ήττες από τον… Τάτα Μαρτίνο - που επίσης δεν είχε προπονήσει ποτέ ξανά στην Ισπανία. Μάλιστα, στο clasico του δευτέρου γύρου, οι Μερένγκες προηγήθηκαν 1-0 και 3-2 για να χάσουν τελικά 3-4 και μαζί πολλές από τις πιθανότητες για την κατάκτηση του τίτλου. Φέτος, ο 54χρονος θέλει να ξεκινήσει από το ντέρμπι την αντεπίθεση για πάρει το πρωτάθλημα, αφού η Βασίλισσα βρίσκεται στο -4 από την Μπαρτσελόνα και σε περίπτωση νίκης θα αναστρέψει οριστικά το κλίμα από το κακό εντός συνόρων ξεκίνημα.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: