Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Γρήγορο μπάσκετ και «σημάδι» τον Μπατίστα!!

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει το ντέρμπι του ΟΑΚΑ, αναλύει ποια ομάδα έχει ανάγκη περισσότερο τη νίκη και αναφέρει δύο αγωνιστικά στοιχεία που θα παίξουν το ρόλο τους.
Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Κύπελλο είναι ο θεσμός ο οποίος κρίνεται πρώτος ημερολογιακά. Βέβαια ο τελικός που συνήθως είχε αντιπάλους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό γίνεται κάπου τον Φεβρουάριο, ενώ τώρα καλούμαστε να «διαβάσουμε» ένα ματς μεταξύ των δύο καλύτερων ελληνικών ομάδων από τον Οκτώβριο.
ADVERTISEMENT
Κομματάκι δύσκολο, αφού το ντέρμπι έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Καμία ομάδα δεν είναι πλήρης (με τον Παναθηναϊκό να έχει περισσότερα κενά και λόγω της θέσης του σέντερ που δεν έχει καλύψει ακόμη), καμία ομάδα δεν είναι αγωνιστικά έτοιμη (ο Ολυμπιακός είναι σε καλύτερο επίπεδο πάντως) και το ΟΑΚΑ θα είναι γεμάτο... κενά καθίσματα.
Ως προς την ουσία του ματς (την κατάκτηση του Κυπέλλου) θα ασχοληθώ ελάχιστα αφού τον θεωρώ έναν ανύπαρκτο θεσμό έτσι όπως τον έχει καταντήσει η ΕΟΚ.
Όποια ομάδα νικήσει θα έχει κατακτήσει ηρεμία για ένα σημαντικό διάστημα τουλάχιστον 2-3 μηνών. Ειδικά αν αυτή είναι ο Ολυμπιακός.
Οι «ερυθρόλευκοι» δε ξέρω αν ξεκινούν ως φαβορί, αλλά είμαι σίγουρος πως έχουν πολλά περισσότερα να χάσουν στην περίπτωση της ήττας. Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια έχει χάσει με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους, αλλά σε τέτοια κατάσταση δεν έχει συναντήσει ποτέ τον αντίπαλο του. Αν καταφέρει (γιατί περί κατορθώματος θα πρόκειται με την διαμορφωθείσα κατάσταση) να χάσει δεν πρόκειται να υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή (παίκτες, προπονητές, κλπ), αλλά η (δικαιολογημένη) γκρίνια και η (ακόμη πιο δικαιολογημένη) αμφισβήτηση θα βασιλέψουν στον Πειραιά.
Η απορία «αφού δεν νικήσαμε αυτόν τον Παναθηναϊκό, πότε θα νικήσουμε» θα είναι συχνότερη κι από την αναπνοή κάθε οπαδού του Ολυμπιακού.
Στην περίπτωση που ηττηθεί ο Παναθηναϊκός (με μία λογική διαφορά εννοείται) ποιος θα του φωνάξει; Ποιος λογικός νους θα μπορεί να του καταλογίσει οτιδήποτε; Κανείς.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τα ντέρμπι τα κρίνει το ένστικτο των παικτών. Περισσότερο παίζει ρόλο να πάρει ο παίκτης την σωστή απόφαση την σωστή στιγμή, παρά η τακτική την οποία θα έχουν επιλέξει οι προπονητές. Ο Ολυμπιακός διαθέτει πιο «μπαρουτοκαπνισμένους» παίκτες σε σχέση με τον Παναθηναϊκό που θα εμφανιστεί αύριο, αλλά ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά αν π.χ ο Σλότερ ή ο Μπλουμς θελήσουν να ζήσουν το βράδυ της ζωής τους με μία μαγευτική εμφάνιση;
Ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει δύο βασικούς στόχους στο παιχνίδι.
1. Να τρέξει όσο μπορεί περισσότερο. Διαθέτει μία άκρως ποιοτική περιφέρεια, ψηλούς που είναι εξαιρετικοί αθλητές και στο φινάλε έχει περισσότερους παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν. Το «Κουράστηκες; Αλλαγή και βάζω άλλον» συμφέρει 100% τους Πειραιώτες. Τρέξιμο λοιπόν μέχρι να κουραστούν οι αντίπαλοι και κυρίως ο Δημήτρης Διαμαντίδης ο οποίος (αν και θα παίξει αρκετά ως «3») θα κινεί και πάλι τα... πράσινα νήματα.
2. Σημάδι τον Εστεμπάν Μπατίστα. Ο Ουρουγουανός είναι μακράν ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του Ντούσκο Ιβάνοβιτς και το μοναδικό σέντερ που διαθέτει. Εκπληκτικός ριμπάουντερ και finisher κάτω από το καλάθι. Θεωρώ δεδομένο πως οι πρώτες επιθέσεις του Μπαρτζώκα θα είναι μέσα από την ρακέτα ώστε να φθείρει τον Μπατίστα. Αυτό δε συμβαίνει να τον φορτώσει απαραίτητα με φάουλ, αλλά να τον... φθείρει και σωματικά κουράζοντάς τον.
Είμαι σε θέση να γνωρίζω λόγω του ρεπορτάζ πως στον Ολυμπιακό ΟΛΟΙ είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να αποδέχεται τον ρόλο του φαβορί. Γνωρίζουν φυσικά την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται και απλά θέλουν να την βγάλουν και στο παρκέ του ΟΑΚΑ. Ταπεινά, χωρίς μεγαλοστομίες
ΥΓ: Ο Γκιστ πιστεύω πως θα αγωνιστεί κανονικά.
ΥΓ 2: Τον Πέτγουεϊ στο «3» δε νομίζω να τον δούμε. Αντιθέτως πιστεύω πως θα πάρει χρόνο συμμετοχής ο Κατσίβελης.
ΥΓ 3: Διαβάζοντας την συνέντευξη του Νίκου Παππά στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων, «Ο Διαμαντίδης είναι ταπεινός, εγώ όχι» τι μπορεί να περνάει από το μυαλό του αναγνώστη;

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: