Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Κύκλος της μιζέριας!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την απόλυση του Γιενς Κέλερ και την επόμενη μέρα στη Σάλκε.
Τελικά, ο Γιενς Κέλερ... κάηκε στην 9η ζωή του. Περίπου τόσες είναι οι φορές που έφτασε κοντά στην απόλυση, για να έρθει το μοιραίο πριν από λίγες ώρες. Η Σάλκε αποφάσισε να γυρίσει σελίδα. Ή καλύτερα Τένις και Χελντ αποφάσισαν να το κάνουν.
ADVERTISEMENT
Το μόνο σταθερό για τους μπλε ήταν η... αστάθεια. Όχι μόνο στους 22 μήνες που ο Κέλερ έκατσε στον πάγκο, καθώς το κακό είχε αρχίσει αρκετά νωρίτερα. Ο Ντι Ματέο ανέλαβε, παρουσιάστηκε και από τη σεζόν 2004-05 θα γίνει ο 15ος προπονητής της Σάλκε. Μαζί με το Αμβούργο είναι οι ομάδες με τους περισσότερους σε αυτό το διάστημα στην Bundesliga.

Η απόφαση είναι κατά γενική ομολογία δικαιολογημένη. Έρχεται, όμως, όπως και πολλές άλλες στην Γερμανία, σε λάθος στιγμή. Το περασμένο καλοκαίρι το ρίσκο του να κρατήσεις τον Κέλερ ήταν μεγαλύτερο από το να τον απολύσεις. Από τα μέσα Ιουλίου σύσσωμος ο γερμανικός τύπος έγραφε ότι η δουλειά που έγινε στην προετοιμασία, σε αντίθεση με την περσινή χειμερινή, ήταν κάκιστη. Μέχρι και ο ίδιος ο Κέλερ ανέλαβε την ευθύνη για την κακή εικόνα της Σάλκε τον Αύγουστο, όμως ο Χελντ αποφάσισε να τον στηρίξει.
Μόνο και μόνο για να καταλάβει το λάθος του λίγους μήνες αργότερα... Αμφότερες οι αποφάσεις βαραίνουν τον ίδιο. Ο Κέλερ ήταν απλά μέρος του προβλήματος, όμως όχι η ρίζα του. Ο Γερμανός τεχνικός αποχωρεί από τους μπλε, έχοντας τον 3ο καλύτερο μέσο όρο βαθμών στην ιστορία τους στην Bundesliga! Με 1,76 είναι πίσω μόνο από τους Σλόμκα (1,85) και Ράνγκνικ (1,82). Συν του ότι έκανε ρεκόρ συγκομιδής στον δεύτερο γύρο πέρυσι με 36 βαθμούς και κατάφερε να αναδείξει τις ακαδημίες της Σάλκε. Κάτι που και ο ίδιος ο Χελντ τόνισε ότι όχι απλά ήταν από τους στόχους τους, αλλά έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη του συλλόγου.
Το πράγμα, φυσικά, στράβωσε αλλού. Ο πρώην πλέον τεχνικός της Σάλκε είχε χάσει τον έλεγχο των αποδυτηρίων και την εμπιστοσύνη των παικτών του. Στις 7 πρώτες αγωνιστικές 3 παίκτες αποβλήθηκαν, κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία των μπλε. Μετά την ήττα από την Χόφενχαϊμ στο Σίνσχαϊμ οι περισσότεροι... εξαφανίστηκαν για τα αποδυτήρια.
Όχι, όμως, και ο Χούντελαρ, ο οποίος ουσιαστικά είχε παράπονα από τον προπονητή του. «Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε τι πάει στραβά. Υπάρχουν πράγματα για δουλέψουμε στην προπόνηση», σχολίασε ο Ολλανδός. «Κοίταξα στα πρόσωπα των παικτών και είδα ότι πλέον δεν έχουν εμπιστοσύνη στον προπονητή τους», είπε ο Χελντ.

Ήταν επίσης εμφανές ότι με τον Κέλερ στον πάγκο κανένας δεν μπορούσε να ποντάρει μακροπρόθεσμα. Τα τελευταία χρόνια η επιθυμία και η πραγματικότητα σπάνια συνδυάζονται στο Γκελζενκίρχεν. «Ο Κέλερ είναι καλός προπονητής για την Bundesliga, όχι όμως ένας από τους καλύτερους», έγραψε στην Zeit ο Christian Spiller. Από την πρώτη του μέρα αποχωρίστηκε την αίσθηση της αποτυχίας μόνο για κάποιες... ημέρες.
Σε δημοσκόπηση του Sport1 το 68,5% ψήφισε κατά της απόλυσης του Κέλερ. Φυσικά, το ποσοστό θα ήταν τελείως διαφορετικό σε περίπτωση που η ίδια ψηφοφορία διεξαγόταν το περασμένο καλοκαίρι και – ίσως - σε περίπτωση που δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί το όνομα του αντικαταστάτη του. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το timing.
Η Bild αποκάλυψε ότι το πρώτο ραντεβού ανάμεσα στη διοίκηση της Σάλκε και στον Ρομπέρτο Ντι Ματέο έγινε μετά το ματς με την Μάριμπορ για το Champions League. Το unfair, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. «Θα αναλύσουμε την κατάσταση και θα αποφασίσουμε», σχολίασε ο Κλέμενς Τένις μετά την ήττα από την Χόφενχαϊμ.
Το ματς ήταν το Σάββατο (04/10) και την Κυριακή (05/10) ο Κέλερ ήταν καλεσμένος στην εκπομπή  Sky90 στο Μόναχο. Εκεί, εμφανίστηκε ήρεμος, όμως οι ερωτήσεις που του έγιναν ήταν επιθετικές. Έμοιαζε σαν να είχε μπροστά του 90 λεπτά για να πείσει γιατί βρίσκεται ακόμα στη θέση του. Να πείσει ότι αξίζει να συνεχίσει. «Δε νομίζω ότι τα πλάνα του συλλόγου είναι χωρίς εμένα», είναι πλέον το πιο αξιοσήμειωτό του σχόλιο.
Βλέπετε, την ίδια στιγμή ο Χελντ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος αργότερα, είχε ήδη πάρει το αεροπλάνο για το Λονδίνο, προκειμένου να κλείσει το deal με τον Ντι Ματέο. Ο τεχνικός διευθυντής της Σάλκε προσκάλεσε τον Κέλερ στο σπίτι του την Τρίτη (07/10) και του ανακοίνωσε την απόλυσή του. Ο τελευταίος έφυγε με δάκρυα, όμως βλέποντας πλέον ολοκληρωμένη την εικόνα, μοιάζει σαν να αδίκησε τον εαυτό του.

Δεν πίστεψε στις δυνατότητές του και σε ένα σκληρό περιβάλλον όπως είναι αυτό της Σάλκε, δεν είχε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Ακριβοπληρωμένοι παίκτες με δύσκολους χαρακτήρες, πίεση από τα ΜΜΕ και τον κόσμο, υψηλές προσδοκίες και ελάχιστο περιθώριο λάθους. Ίσως να μην έχει πιστέψει και ο ίδιος ότι άντεξε τόσο.
«Η μεγαλομανία της Σάλκε πιθανότατα θα οδηγήσει σύντομα στην απόλυση του Κέλερ», έγραψε μετά την ήττα από την Γκλάντμπαχ ο Lars Wallrodt στην Welt. «Αποφασίσαμε να κάνουμε την αλλαγή λόγω της αστάθειας», αποκάλυψε ο Χελντ, που είχε συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Ντι Ματέο την άνοιξη του 2013 και μοιάζει να πιστεύει ότι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.
Η αλήθεια είναι ότι η πρόσληψη του Ιταλού, που υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2017, μοιάζει με αυτό που οι Άγγλοι ονομάζουν «damage control», «έλεγχο απωλειών». Οι στόχοι παραμένουν ίδιοι με το ξεκίνημα της σεζόν. Πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League και 4άδα στο πρωτάθλημα. Στόχοι, που θεωρητικά και πρακτικά θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί και χωρίς την ξαφνική αλλαγή. Είναι μία από τις κλασικές κινήσεις πανικού, ψάχνοντας την ώθηση που θα δώσει η αλλαγή προπονητή. Η μετατόπιση των ευθυνών, όμως, δε θα συνεχιστεί για πολύ στο μέλλον.

Το πρόβλημα της Σάλκε είναι πρόβλημα ηγεσίας. Με επιλογές που μόνο προβληματισμό προκαλούν, η κρίση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί. Όχι απαραίτητα γιατί ο Ντι Ματέο δεν έχει την ικανότητα να ανατρέψει το κλίμα και να φέρει τις επιτυχίες που όλοι λαχταρούν στο Γκελζενκίρχεν, αλλά γιατί ξανά στην πρώτη στραβή, όλα θα γυρίσουν μπούμερανγκ. «Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν θαύματα. Θα χρειαστούμε χρόνο να προπονηθούμε και να βελτιωθούμε», είπε στην παρουσίασή του ο Ιταλός.
Τα τελευταία δύο χρόνια η διαφορά ανάμεσα στην αποτυχία και στις επιτυχίες της «μιας ημέρας» έμοιαζε με... άβυσσο. Αυτός ο κύκλος της μιζέριας δύσκολα θα κλείσει με τον Ντι Ματέο...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: