Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Δείχνει τον δρόμο...!!

Ο Χρύσανθος Τσαλτίδης γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για το μπάσκετ που μπορεί να δείξει τον δρόμο στο ποδόσφαιρο, τα "μεγάλα παιχνίδια" και τον ρόλο της ελληνικής πολιτείας.
Θα μπορούσε το συγκεκριμένο κείμενο με αφορμή τον αγώνα του ΑΡΗ με την ΑΕΚ στο μπάσκετ να έχει μία... κατεύθυνση καζούρας, επικράτησης και οπαδικής επευφημίας. Έχω την αίσθηση από την μία ότι όλα αυτά έχουν κουράσει και από την άλλη δεν έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω από μία κατάσταση καζούρας που μετά το...πεντάλεπτο θα έχει εξαντληθεί. 
 
Στο Αλεξάνδρειο το απόγευμα στις 17:00 (!!!) ημέρα Τρίτη(!!!) βρέθηκαν περίπου 4000 φίλοι του ΑΡΗ. Δημιούργησαν μία φοβερή ατμόσφαιρα και βοήθησαν την ομάδα τους να φτάσει στη νίκη. Καλός ή κακός ο ΑΡΗΣ,  καλή ή με απουσίες η ΑΕΚ, νικητής και ηττημένη, επίθεση, άμυνα και τρίποντα είναι πολύ εύκολο να αναλυθούν. Ειδικά μετά το ματς ο κόουτς Πρίφτης και οι συνεργάτες του, ο Βεζένκοφ και τα άλλα παιδιά του ΑΡΗ ξέρουν πάρα πολύ καλά που είναι τα δυνατά σημεία της ομάδας, που οι αδυναμίες και το τι πρέπει να συμβεί για να παρουσιάσει ο ΑΡΗΣ ένα πρόσωπο που θα κρατήσει αυτόν τον κόσμο στο Αλεξάνδρειο σε όλα τα παιχνίδια εκτός των ντέρμπι.
 
Είμαι πεπεισμένος ότι ο ΑΡΗΣ φέτος θα έχει πολύ καλύτερη ομάδα από πέρσι και πως μαζί με τον ΠΑΟΚ θα είναι οι ομάδες που θα συμπληρώσουν την τετράδα μαζί με τους δυο της Αθήνας, εκτός αν προκύψει και κάποια άλλη ομάδα...χωρίς φλας και από τα δεξιά!
 
Παράλληλα θεωρώ ότι πρώτο μέλημα του ΑΡΗ και φέτος θα πρέπει να είναι η συνέχεια της προσπάθειας εξυγίανσης με αποπληρωμή και των απαιτήσεων για το άρθρο 99 και όποια άλλη ρύθμιση έχει πετύχει και πληρώνει κανονικότατα η ΚΑΕ ΑΡΗΣ. Πρέπει και ο κόσμος να αντιληφθεί ότι φέτος ο ΑΡΗΣ πληρώνει σχεδόν 3 μπάτζετ(!). Της φετινής ομάδας, των υποχρεώσεων στο Δημόσιο και προς τρίτους των προηγούμενων ετών, αλλά και 6-7 παίκτες στους οποίους ήδη διέθεσε συγκεκριμένα ποσά για να αρθεί το ban της ΦΙΜΠΑ και βέβαια για να μην επανέλθει να συνεχίσει να τηρεί τις ρυθμίσεις.
 
Το μόνο εύκολο αυτή την στιγμή θα ήταν να πάρεις ένα ακόμα ξένο παίκτη (που αποδεδειγμένα λείπει), να ισχυροποιηθείς για φέτος ή του χρόνου αγωνιστικά και σε 3-4 χρόνια να είσαι πάλι υπό διάλυση!
 
Τα παραπάνω δεν συνεπάγονται την απουσία κριτικής προς διοίκηση, προπονητή και παίκτες. Υπήρξαν δυο χρονιές για τον ΑΡΗ... αναγκαστικά χαμένες (αν και πήγε πέρσι στον τελικό του κυπέλλου), δεν μπορεί να υπάρξει και τρίτη συνεχόμενη. Από φέτος ο ΑΡΗΣ οφείλει να ξεκινήσει την επαναφορά στις θέσεις που του αρμόζει στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ. Για να κρίνει όμως κάποιος πρέπει να έχει γνώση όλων των παραμέτρων.
 
Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ ότι χθες το παιχνίδι μπάσκετ ανάμεσα στον ΑΡΗ και την ΑΕΚ ανέδειξε την σημασία παρουσίας αυτών των ομάδων, όχι μόνο στο μπάσκετ, αλλά κυρίως στο ποδόσφαιρο. Η ατμόσφαιρα, ο κόσμος, ο παλμός του Αλεξανδρείου είναι γνωστά σε όλους. Χθες όμως έπαιξε τον ρόλο του και το όνομα της ΑΕΚ. Το ίδιο θα συμβεί και στο πρωτάθλημα. Είναι άλλος ο...αέρας, η...αύρα τέτοιων αγώνων. Καλή και χρυσή η Κηφισιά την οποία μάλιστα αντιμετωπίζει ο ΑΡΗΣ και επειδή παίζει στην Αθήνα και μάλιστα ούτε καν 48 ωρες μετά την λήξη του αγώνα με την ΑΕΚ- οι γηπεδούχοι έχουν ένα αβαντάζ- αλλά είναι...άλλο το ματς με την ΑΕΚ και ας είναι πολύ καλύτερη η Κηφισιά ως ομάδα.
 
Το ίδιο θα συμβεί και για το ΑΕΚ – ΑΡΗΣ ή αν θέλετε το ΑΕΚ-ΟΣΦΠ ή ΑΕΚ-ΠΑΟ. Και ότι σημαίνει για το μπάσκετ όλο αυτό το σκηνικό...πολλαπλασιάστε το επί δέκα στο ποδόσφαιρο. Όσο και αν τα..τρακτέρ για τα χωράφια της Β΄ και Γ εθνικής αποτελούν τον τρόπο καζούρας ακόμα και αυτοί που βρίσκονται σήμερα σε θέση ισχύος γιατί οι δικοί τους παράγοντες ήταν “καλύτεροι” ή με καλύτερα βύσματα (που στην πλειοψηφία τους σήμερα είναι στην φυλακή), έχουν...ξενερώσει. Με όλο τον σεβασμό κάθε βδομάδα με Πλατανιά και Καλλονή ακόμα και αν ρίχνουν 3άρες (πόσο μάλλον όταν δεν κάνεις ούτε αυτό) θα το βαρεθούν με εξαίρεση ίσως αυτόν που “τσαλακώνει” τα εκατομμύρια του Champions League, οπότε είναι προτιμότερο να μην μπλέκουν στα πόδια του διάφορες ενοχλητικές ομάδες όπως ο ΑΡΗΣ και η ΑΕΚ.
 
Όσες λύσεις και αν ψάχνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν πρόκειται σε καμία των περιπτώσεων να ανακάμψει, αν το πρωτάθλημα δεν δυναμώσει με όλες τις παραδοσιακές δυνάμεις. Φυσικά η Πολιτεία οφείλει να θεσμοθετήσει κανόνες που θα τηρεί σε συνεργασία με την ΕΠΟ. Τι να...θεσμοθετηθεί όμως και τι να περιμένεις διαβάζοντας τα πορίσματα για τις πλαστές ενημερότητες- θαύμα ο ΑΡΗΣ δεν μπήκε ποτέ σε τέτοια διαδικασία. Τι να περιμένεις όταν επί σειρά ετών το τμημα αδειδότηση έχει λάβει αποφάσεις που την μία φορά της αναιρεί η ΟΥΕΦΑ και την άλλη το ίδιο το τμήμα αδειοδότησης, αλλά οι μεταγραφές του...μεσοδιαστήματος παίζουν κανονικά; Τι να περιμένεις όταν θεσμοθετείται νόμος ότι αν Έλληνας αθλητής κερδίσει προσφυγή στην δευτεροβάθμια της ΕΠΟ, η ομάδα δεν μπορεί να πάει στο CAS;  όπου πχ πήγε ο ΑΡΗΣ και κέρδισε την υπόθεση Κάμπορα, αλλά δεν μπορούσε να πάει πχ για τον Σηφάκη.
 
Αν η Ελληνική Πολιτεία θέλει τότε κάποια στιγμή ίσως ξαναδούμε ματσάρες με όλες τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας. Μεγάλες λόγω του κόσμου τους που ακολουθεί παντού πιστά. Αν η Ελληνική Πολιτεία θέλει μπορεί να λύσει το θέμα της βίας στα γήπεδα. Κυρίως εντός, αλλά και εκτός γηπέδων. Αν η Ελληνική Πολιτεία θέλει κανένα αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ δεν μπορεί να την σταματήσει. Για να θέλει όμως η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει και τους νόμους, όπως είναι θεσμοθετημένοι και ψηφισμένοι στην Ελληνική Βουλή και όχι κατά το...δοκούν. Αν η Ελληνική Πολιτεία θέλει θα πρέπει να συγκρουστεί με συμφέροντα. Να το...ξεκινήσει από την αρχή, όπως το 1979 ξεκίνησε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και πριν λίγα χρόνια η superleague. Aν όμως και εφόσον η ελληνική πολιτεία θέλει... To ζήτημα είναι αν...θέλει. Θέλει;

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: