Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πρώτα από όλα να αποφασίσουμε τι ψάχνουμε...!!

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει για την Εθνική και τονίζει ότι ανεξαρτήτως με το ποιους θα κληρωθούμε στο μέλλον, έχει σημασία πρωτίστως τι σόι ομάδα θα είμαστε.

Πρώτα από όλα να αποφασίσουμε τι ψάχνουμε...
Πέντε ματς εντός έδρας χωρίς γκολ, μία ακόμη ήττα στο πάθητικό, μία ομάδα σε ελεύθερη πτώση και με το ηθικό καταρρακωμένο! Η Εθνική ομάδα έχασε από τη Σερβία στα Χανιά με 2-0 και η κωματώδης κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, οδηγεί στο σκληρό συμπέρασμα πως χρειάζεται νυστέρι και όχι αντιβίωση!

Το να καθίσουμε να απαριθμήσουμε τα πόσα λάθη έχουν γίνει, δεν προσφέρει στην παρούσα φάση βοήθεια. Το να γινόμαστε εισαγγελείς για να απαγγείλουμε κατηγορίες, επίσης δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία. Η Εθνική ομάδα θέλει ένα φρέσκο ξεκίνημα και αυτό θα γίνει μόνο αν κάποιοι αντιληφθούν πως ο μηχανισμός έχει σημασία τουλάχιστον τόση όσο και η επιλογή του επόμενου προπονητή.

Η κατρακύλα στο ranking θα είναι ένα μεγάλο ντεζαβαντάζ που θα το πληρώσουμε ως πρώτη συνέπεια της κρίσης. Η 22η έως 24η θέση που θα βρεθούμε στο τέλος Νοεμβρίου, η χειρότερη τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία, θα μας προξενήσει πρόβλημα στην κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ του 2018 που θα γίνει στη Ρωσία. Το ότι θα βρεθούμε σε δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας θα μας φέρει αντιμέτωπους με τον κίνδυνο κάποιας μεγάλης δύναμης, που πιθανότατα θα μας αποκλείει από τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Δεν είναι όμως αυτό το χειρότερο, γιατί και στα δύο Μουντιάλ, μέσω μπαράζ πήγαμε! Εκείνο που μετράει είναι να ξαναβρούμε τη χαμένη ψυχολογία και τον τρόπο της σωστής λειτουργίας! Ανεξάρτητα του με ποιους θα κληρωθούμε, έχει σημασία τι σόι ομάδα θα είμαστε πια όταν έρθει η ώρα να αρχίσουν αυτά τα προκριματικά. Να δούμε τι ψάχνουμε και να οριοθετήσουμε πώς θα λειτουργούμε από εδώ και στο εξής. Είναι εγκληματικό να αφήσουμε τα πάντα στην τύχη!

Η Εθνική πρέπει μέσα στον επόμενο μήνα να έχει αρχίσει την ανασυγκρότηση. Με έναν καινούργιο προπονητή, απόλυτο γνώστη της νοοτροπίας μας αν είναι ξένος ή αν είναι Ελληνας να έχει πείρα και (κυρίως) προσωπικότητα! Τα υπόλοιπα θα βρουν τον δρόμο τους αν αποφασίσουν εκεί στην ΕΠΟ να αντιμετωπίσουν τον καινούργιο προπονητή με ειλικρίνεια και αν του δώσουν τη δυνατότητα να ξεκινήσει με τις καλύτερες συνθήκες την παρουσία του.

Είναι απαραίτητος ο Γιώργος Καραγκούνης στον ρόλο που έχει τώρα και πιθανότατα να πρέπει να κληθούν και κάποιοι άλλοι από τη φουρνιά του 2004 να συνεισφέρουν με τη γνώση τους και την εμπειρία τους. Αν γίνουν σε πρώτη φάση αυτά, τότε γρήγορα θα αρχίσει η ανάκαμψη, γιατί παίκτες και καλούς έχουμε και έμπειρους.

Τελικά συμβαίνουν και αλλού!

Ένας χρόνος στο ποδόσφαιρο είναι ολόκληρος αιώνας! Βαρετό να το λέμε διαρκώς αλλά αποδεικνύεται 100% αληθινό ως ρητό. Ο Σάφετ Σούσιτς μόλις πριν 13 μήνες ήταν εθνικός ήρωας στη Βοσνία–Ερζεγοβίνη, έχοντας οδηγήσει την ομάδα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Εκτός από κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών που ανέδειξε αυτή η χώρα ήταν πια και ο προφήτης που οδηγούσε στην ποδοσφαιρική γη της επαγγελίας τους συμπατριώτες του!

Μετά τη νέα ήττα στα προκριματικά του EURO 2016 από το Ισραήλ με 3-0 στη Χάιφα, την περασμένη Κυριακή έγινε αποδιοπομπαίος τράγος και απαλλάχθηκε άμεσα των καθηκόντων του! Τι πήγε λοιπόν στραβά;

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο όταν οι «Δράκοι» έπαιρναν την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο, όλοι μιλούσαν για μία από τις πιο ρομαντικές ιστορίες του ποδοσφαίρου. Λιγότερο από 20 χρόνια μετά την εμφύλια συμπλοκή που διέλυσε την πρώην Γιουγκοσλαβία και είχε καταστρέψει τη Βοσνία, που ήταν μία από τις φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη, η εθνική ομάδα της έγραφε ένα παραμύθι.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στον πόλεμο είχαν γίνει άνδρες και κέρδιζαν ματς και εντυπώσεις με την επίθεση ως αιχμή του δόρατος στην αγωνιστική προσέγγισή τους, ολοκληρώνοντας τον προκριματικό όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου με μία εντυπωσιακή καταγραφή 30 γκολ που τους έφερνε μπροστά από την Εθνική μας, έχοντας μόλις μία ήττα σε 10 αγώνες. Ο Τζέκο και ο Ιμπίσεβιτς ήταν οι θανατηφόροι κυνηγοί και ο Ζβιέζνταν Μισίμοβιτς με τον Μίραλεμ Πιάνιτς έδιναν στην ομάδα τον ρυθμό στη μεσαία γραμμή.

Οι προσδοκίες ήταν αρκετά υψηλές και δεν κρύβω πως προσωπικά πίστευα πως η Βοσνία μπορούσε να προχωρήσει τουλάχιστον στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλά ενώ τα αποτελέσματα ήταν οριακά, η ήττα από τη Νιγηρία με 1-0, ήταν καθοριστική. Και όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις όλα τα στραβά έρχονται εύκολα στην επιφάνεια, σαν την γκρίνια για κάποιες επιλογές του Σούσιτς!

Ακριβώς όπως γρήγορα είχε αρχίσει η άνοδος τόσο σύντομη ήταν και η πτώση, για να μην ξεχνάμε πως και αυτοί έχουν όλες τις ασθένειες που κυριαρχούν στις χώρες από τα Βαλκάνια! Οπως και εμείς, εύκολα γκρεμίζουν αυτά που δύσκολα έκτισαν και έτσι άρχισε από τον Τύπο μία γκρίνια που επεκτάθηκε μετά την ήττα σοκ από την Κύπρο, μέσα από εκπομπές και τοποθετήσεις στα ραδιόφωνα! Ολοι θυμήθηκαν τη βραδιά της αποτυχίας με τη Νιγηρία και η κουβέντα για κακή προετοιμασία φούντωσε, δίνοντας λαβή στην αντιπολίτευση της χώρας, να αρχίσει επερωτήσεις!

Παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί το καλοκαίρι, ο Σούσιτς ανανέωσε τη σύμβασή του και αμέσως μετά ο προπονητής αισθανόμενος πιθανώς πανίσχυρος πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας διαρκείς επιθέσεις σε όσους τον κατηγορούσαν πως δεν κάνει καλά τη δουλειά του! Μετά την ήττα από την Κύπρο κατηγόρησε δημοσίως τους παίκτες κάνοντας το κλίμα πιο βαρύ και όταν πήρε μία ανάσα από τις ισοπαλίες με Ουαλία και Βέλγιο ήρθε η συντριβή στη Χάιφα για να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής. Οι εφημερίδες έκαναν λόγο για ένταση στα αποδυτήρια που έφτασε στα όρια και η απομάκρυνσή του δεν ξάφνιασε κανέναν! Μόλις ένα χρόνο μετά την απονομή στον ίδιο του κλειδιού της πόλης του Σαράγεβο, η πόρτα της εθνικής έκλεισε βαρύγδουπα! Γιατί τελικά ειδικά στις εθνικές ομάδες είσαι τόσο καλός όσο το πιο πρόσφατο αποτέλεσμά σου... Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο...*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: