Γράφει ο Νίκος Ζέρβας
Αναμφίβολα, αυτό που θα μείνει σε όλους όσοι βρέθηκαν στο ΣΕΦ, είναι ο παλμός, τα συνθήματα και το κλίμα που δημιούργησαν οι δώδεκα χιλιάδες Έλληνες και σέρβοι οπαδοί. Χειροκροτήματα για όλους τους παίκτες και όλες τις φάσεις, καμία άδεια καρέκλα, πάθος και ώθηση για νίκη και θεαματικές χορογραφίες (κορεό) που «χόρτασαν» και το πιο απαιτητικό μάτι και γέμισαν με απίθανες πόζες τις φωτογραφικές μηχανές. Ατμόσφαιρα μοναδική, που θαρρώ πως άφησε πολλούς με την απορία για το πόσο διαφορετικός θα ήταν ο αθλητισμός, αν όλα τα παιχνίδια διεξάγονταν, αν όχι σε τόσο φιλικές, έστω σε παρόμοιες συνθήκες…
Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός συνέχισε να παίζει στους χαμηλούς ρυθμούς του τελευταίου μήνα, απόρροια της κόπωσης που έχει επέλθει στους 8-9 παίκτες που τραβούν «κουπί» λόγω των πολλών απουσιών και ίσως της επιτηδευμένης… χαλάρωσης ενόψει των σημαντικών αγώνων που ακολουθούν. Το περυσινό αήττητο και οι εξαιρετικές εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου δεν οδήγησε πουθενά, αλλά γέμισε με πολύτιμη γνώση και εμπειρία για την διαχείριση δυνάμεων. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, νίκησαν διότι σοβαρεύτηκαν επιθετικά στο τέταρτο δεκάλεπτο, όπου σταμάτησαν να «χτίζουν» από κοντινή και μακρινή απόσταση. Έμειναν στο -6 μέχρι το 30΄παρά την κάκιστη εμφάνισή τους, γιατί με την άμυνά τους οδήγησαν σε πολλά λάθη τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ από το τρίτο δεκάλεπτο και έπειτα, κατάφεραν να περιορίσουν και να κουράσουν τον άκρως παραγωγικό Μαριάνοβιτς.
Αν η άμυνα (έγινε υποδειγματική στο 4ο δεκάλεπτο) δεν είχε σταθεί στο ύψος της, το παιχνίδι με τη Γαλατάσαραϊ την επόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη θα είχε ενδιαφέρον για τη πρωτιά. Το 1/10 τρίποντα στο ξεκίνημα, τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, η έλλειψη ρυθμού, transition game και αποστάσεων στην επίθεση και οι πολλές χαμένες βολές, δημιούργησαν «πονοκεφάλους». Οι γηπεδούχοι, στάθηκαν τυχεροί στο τέλος αλλά και στο ότι ο συνήθως παραγωγικός Μάρκους Γουίλιαμς, ήταν απελπιστικά άστοχος και περισσότερο μπέρδευε το παιχνίδι της ταλαντούχας ομάδας του Ράντονιτς.
Όσο άντεξε ο Μαριάνοβιτς -δεν αποκλείεται σύντομα να αποτελέσει μήλον της έριδος για πολλές ομάδες στην Ευρώπη ή ακόμα και του ΝΒΑ- και όσο ο Ερυθρός Αστέρας έβαζε τρίποντα και έβγαζε μις ματς με τους δυναμικούς Κάλινιτς και Μίτροβιτς, ο ρυθμός ήταν σε σέρβικα χέρια. Το μομέντουμ άλλαξε κυρίως λόγω του πολύ καλού παιχνιδιού του Σλούκα (δημιούργησε, έτρεξε, σκόραρε και έκλεψε μπάλες), αλλά και τα μεγάλα σουτ των Σπανούλη και Πέτγουεϊ στο τέλος. Το 8-1 είναι γεγονός, αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτές τις νίκες για να ξεδιαλύνει και να βελτιώσει τις αδυναμίες του.
Οι αντίπαλοι στο Top 16 και στα πλέι οφ, δύσκολα θα μένουν πάντα κάτω από τους 60-65 πόντους όσο καλή άμυνα και αν παίξει, οπότε η δεδομένη βελτίωση που παρουσιάζει στα μετόπισθεν, θα πρέπει να συνδυαστεί με σκληρή δουλειά με στόχο την επιθετική άνοδο. Όταν ο Λοτζέσκι ξαναβρεί ρυθμό και επιστρέψει -πιθανότατα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό- ο Πρίντεζης, θα υπάρχουν δύο σημαντικοί «πυλώνες» για να γίνει πράξη η παραπάνω, αναγκαία, αν θέλει να πετύχει κάτι παραπάνω φέτος στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός, αλλαγή.
Υ.Γ. Ενδελεχείς αναλύσεις για τους ομίλους που θα σχηματιστούν στο Top 16 δεν ωφελεί να γίνουν στη παρούσα φάση. Πρώτον διότι πολλά θα κριθούν τη τελευταία αγωνιστική, δεύτερον γιατί δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στα ρόστερ και τρίτον γιατί ύψιστη σημασία δεν παίζει η τωρινή αγωνιστική κατάσταση των ομάδων, αλλά αυτή στην οποία θα βρεθούν Ιανουάριο με Μάρτιο, σε συνδυασμό με τη διάρκεια που θα έχουν στην απόδοσή τους.
*Πηγή: sport-fm.gr*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου