Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ομάδα μοντέλο, την έκαναν…!!

Ο Γιώργος Καραμάνος καταγράφει έργα και ημέρες της τετραετίας του Αντονι Θουμπιθαρέτα ως αθλητικού διευθυντή της Μπαρτσελόνα, αλλά και τις ευθύνες Ροσέλ-Μπαρτομέου.
Πάει καιρός που οι... υποψιασμένοι στη Βαρκελώνη ανέμεναν ότι θα συνέβαινε. Οι αιτίες ήταν πολλές, μα αυτό που έλειπε ήταν η αφορμή. Με το τεταμένο κλίμα όμως που τους έχει διαρκώς όλους στην τσίτα στη Μπαρτσελόνα, ήταν θέμα χρόνου να έρθει και αυτή. Φρόντισε μάλιστα να τη δώσει ο ίδιος ο Αντονι Θουμπιθαρέτα που δεν ήταν διατεθειμένος να χρεωθεί και την τιμωρία με την απαγόρευση μεταγραφών από τη FIFA. «Ρωτήστε τον Μπαρτομέου. Εκείνος ήταν αντιπρόεδρος όταν αποκτήθηκαν οι παίκτες και πρόεδρος όταν ήρθε η τιμωρία και η απόφαση του CAS», ήταν η απάντηση του, καθώς ρωτήθηκε αμέσως μετά την ήττα της Κυριακής από τη Σοσιεδάδ. Ηταν ένα αυτογκόλ χειρότερο ακόμα και από εκείνο που είχε βάλει στο Μουντιάλ του 1998 κόντρα στη Νιγηρία και σήμανε τον αποκλεισμό της Ισπανίας στον όμιλο.
Οι δημοσιογράφοι δεν ήθελαν άλλο για να τρέξουν στον Μπαρτομέου που όμως προτίμησε να μην κάνει κανένα σχόλιο. Ουσιαστικά απάντησε με τη σειρά του την Τρίτη το μεσημέρι, όταν βγήκε η λιτή επίσημη ανακοίνωση: «Ο πρόεδρος Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου αποφάσισε τη λύση της συνεργασία με τον διευθυντή ποδοσφαίρου, Αντονι Θουμπιθαρέτα και τον ευχαριστεί για όσα προσέφερε στο σύλλογο, για την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό του». Ηταν δηλαδή ξεκάθαρη απόλυση! Τι έκανε όμως ο 51χρονος πρώην τερματοφύλακας της ομάδας, ώστε να απολυθεί; Τι του χρεώνεται και ποιες είναι οι πραγματικά δικές του ευθύνες;
Στην ουσία πρόκειται για μία εξ ολοκλήρου λανθασμένη περίοδο που ξεκίνησε, όταν του έδωσαν τη δουλειά το 2010. Εκτοτε, ο Θουμπιθαρέτα φαίνεται να τα έχει κάνει όλα λάθος. Στα μεταγραφικά θέματα έπειτα από πέντε σχετικές περιόδους (εννέα μαζί με τις χειμερινές) δεν μπόρεσε να βρει τον κεντρικό αμυντικό που θα κάλυπτε το κενό, το οποίο ήταν δεδομένο πως θα άφηνε ο Κάρλες Πουγιόλ. Και όταν φέτος αποφάσισε να κινηθεί δυναμικά, πλήρωσε ένα σωρό χρήματα για τον 31χρονο Ματιέ και τον «κουτσό» Βερμάελεν. Το ίδιο συνέβη και με τον αντικαταστάτη του Ντάνι Αλβες, με τον Ντάγκλας να είναι απίστευτα ανεπαρκής για μια τόσο μεγάλη ομάδα.

Το 2011, ακόμα υπό την επήρεια του Πεπ Γκουαρδιόλα, η Μπάρτσα βίωνε τις τελευταίες πραγματικά μεγάλες στιγμές της
Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά που έχουν να κάνουν με το πάρε δώσε του. Στη διοίκηση χαλάστηκαν εντελώς μαζί του, βλέποντας το πως παίζει στη Ρεάλ ο Κρόος και πως ο Ράκιτιτς. Ενώ μπορούσαν να αποκτήσουν τον Γερμανό, ο Θουμπιθαρέτα επέμεινε να πάνε για τον Κροάτη. Γενικότερα επί των ημερών του στο πόστο ξοδεύτηκαν 345 εκατ. ευρώ (εισπράχτηκαν 143 εκατ.) και η ομάδα είναι χειρότερη. Σίγουρα λοιπόν δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν είχε στη διάθεση του όσα ήθελε, για να κλείσει τις τρύπες σωστά. Κατά συνέπεια φταίει!
Επίσης, του έχει χρεωθεί αδιαφορία για την προώθηση πιτσιρικάδων από τη «Μασία», αλλά και το ότι έστησε ένα δίκτυο συνεργατών, δούλεψε αποκλειστικά μαζί τους, απέρριψε κάθε καλή πρόταση που ήρθε έξω από αυτό το team, με όλα τα μέλη του και κυρίως τους δύο άμεσους συνεργάτες του, Ναρσίς Τζουλιά, Αλμπέρτ Βαλεντί να απολύονται μαζί του. Πάνω απ' όλα όμως ο Θούμπι βρέθηκε κατηγορούμενος για το ότι ο Λιονέλ Μέσι είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στη φυγή του. Ακόμα και η απόκτηση Νεϊμάρ εμφανίζεται ως δικό του σφάλμα και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, μα και στο ότι ο Βραζιλιάνος επιθετικός δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απ' όσα έλυσε σε τακτικό, ψυχολογικό και σε επίπεδο ατμόσφαιρας στα αποδυτήρια.
Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο που έκανε και που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η βασική αιτία της απώλειας του περσινού πρωταθλήματος. Από τον Απρίλιο μάλιστα και ενώ ο τίτλος παιζόταν ακόμα, με τις Ρεάλ, Ατλέτικο να κάνουν τα στραβοπατήματα τους, ο Θουμπιθαρέτα δημιούργησε ένα κλίμα ηττοπάθειας. Το μέγα σφάλμα του ήταν πως σε εκείνη τη σημαντική στιγμή, αντί να προσφέρει σιγουριά στην ομάδα, εκείνος συναντήθηκε και τα κανόνισε με τον Λουίς Ενρίκε, αδειάζοντας τον Τάτα Μαρτίνο. Στη Βαρκελώνη του χρεώνουν όλα τα παραπάνω και ακόμα τόσα...

Στην πραγματικότητα όμως το μεγάλο λάθος το έκανε ο Σάντρο Ροσέλ, όταν τον κάλεσε να αντικαταστήσει τον σούπερ επιτυχημένο και αλλοτινό συμπαίκτη του, Τσίκι Μπεγκιριστάιν. Τι στο καλό είδε ο τότε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα στο βιογραφικό του Θουμπιθαρέτα, ώστε να του δώσει τα κλειδιά της -για εκείνη την περίοδο- πιο επιτυχημένης ομάδας του κόσμου; Επί της ουσίας ο Βάσκος παράγοντας είχε εργαστεί σε αυτό το πόστο για λίγο καιρό και με ιδιαίτερη ΑΠΟΤΥΧΙΑ στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, απ' όπου επίσης είχε απολυθεί κακήν κακώς από την τότε διοίκηση του Φερνάντο Λαμικίθ.
Κάποιοι λένε πως έχει να κάνει με αυτόν τον φανταχτερό τίτλο που είχε η θέση του κλήθηκε να καλύψει ο Θούμπι: εκείνη του «αθλητικού διευθυντή». Η αλήθεια είναι πως συνήθως και με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι περισσότεροι που κάνουν αυτή τη δουλειά, δεν είναι ούτε «αθλητικοί», ούτε «διευθυντές». Είναι μάλλον κάποιοι που πληρώνονται πλουσιοπάροχα, ώστε να αποτελούν τους... μπροστινούς των προέδρων που θέλουν να παίζουν τους προπονητές. Προφανώς ο Θουμπιθαρέτα να έχει κάνει ένα σωρό λάθη. Υπάρχει όμως κανείς που να πιστεύει ότι του είχαν δώσει εν λευκώ επιταγή και ότι δεν εκτελούσε εντολές;
Ηρθε λοιπόν η στιγμή που κάποιος έπρεπε να την πληρώσει και ο Βάσκος ήταν ο εύκολος στόχος του Μπαρτομέου ή καλύτερα του Ροσέλ που προφανώς εξακολουθεί να... κυβερνάει και να τα κάνει μαντάρα από το παρασκήνιο. Και κάπως έτσι έφτασε η στιγμή της δεύτερης σκληρής απομάκρυνσης του Θουμπιθαρέτα από τη Μπάρτσα. Οπως τότε που μετά την ασήκωτη ήττα από τη Μίλαν στον τελικό του Champions League στο ΟΑΚΑ to 1994, είχε εισβάλει στο πούλμαν μαινόμενος ο αντιπρόεδρος, Τζουάν Γκασπάρτ και τον είχε τελειώσει μπροστά στους συμπαίκτες του και τον Γιόχαν Κρόιφ. Είπαμε όμως, δεν είναι δικά του τα λάθη που έχουν οδηγήσει τον οργανισμό της Μπαρτσελόνα στο να νοσεί. Είναι ευρύτερα διοικητικό το ζήτημα και γι αυτό θα γράψουμε πολύ, πολύ σύντομα...
ΥΓ.: Ο βασικός στόχος για την κενή θέση που προσωρινά θα καλυφτεί με λύση τύπου Εδουάρδο Μαθία ή κάποιου άλλου, παραμένει ο εκπληκτικός και πραγματικός αθλητικός διευθυντής με τα όλα του, ο Μόντσι της Σεβίλλης.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: