Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Η προδοσία της Νιούκαστλ!!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τα προδομένα όνειρα των οπαδών της Νιούκαστλ και την ασφαλή, αλλά χωρίς φιλοδοξίες διαχείριση του Μάικ Άσλεϊ.  
Στα τέλη του Μαρτίου, η Νιούκαστλ ανακοίνωσε τα οικονομικά της στοιχεία για το 2014. Τα έσοδα αυξήθηκαν σε 129.7 εκατομμύρια λίρες από τα 95.9 του 2013. Οι εμπορικές συμφωνίες ανέβηκαν κατά 49.7%, ενώ και τα έσοδα από τα Media είχαν σημαντική αύξηση. Ήταν η τέταρτη σερί χρονιά που ο σύλλογος ανακοινώνει κέρδη. Από τα 9.9 εκατομμύρια λίρες της προηγούμενης χρονιάς, φέτος το ποσό που μπήκε «καθαρό» στα ταμεία έφτασε τα 18.7 εκατομμύρια. Η ισορροπία στα βιβλία όμως δεν καθιστά ένα σύλλογο επιτυχημένο, παρότι ο managing director, Λι Τσάρνλεϊ, υποστήριξε πως η αύξηση αποδεικνύει τον «συνετό και μετρημένο τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε».
Η ήττα από τη Σάντερλαντ αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις «Καρακάξες», που βρίσκονται μόλις εννιά βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ο προβληματισμός στις τάξεις των Τουν ήταν όμως ξεκάθαρος πολύ πριν το ματς. Όχι μόνο στον κόσμο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph, οι Κρουλ, Τιοτέ, Σισοκό και Σισέ έχουν ήδη πάρει απόφαση να φύγουν το καλοκαίρι λόγω «έλλειψης φιλοδοξιών στο σύλλογο». Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης είναι με τη σειρά του έντονα προβληματισμένο με τους χειρισμούς που γίνονται στο γήπεδο και στην ομάδα. Όσο για τους οπαδούς;

 Όταν στο ξεκίνημα της σεζόν διαδήλωναν κατά του Άλαν Πάρντιου, έκαναν το ίδιο και για τον ιδιοκτήτη. Όχι μόνο επειδή κρατούσε τον Πάρντιου στον πάγκο, αλλά και για τη μεταγραφική του πολιτική που έχει αφήσει το σύλλογο απροστάτευτο και τη γενικότερη νοοτροπία του, που αισθάνονται ότι δεν ταιριάζει σε μια ομάδα του βεληνεκούς της Νιούκαστλ. Ο υπηρεσιακός προπονητής που έγινε... μόνιμος, Τζον Κάρβερ αποκάλυψε την παραδοχή του λάθους από τη διοίκηση: «Ναι, η ομάδα πρέπει να είναι δυνατότερη και το παραδέχθηκαν. Ο Λι Τσάρνλεϊ και η διοίκηση μου το είπαν και για αυτό σας λέω τώρα ότι θα επενδύσουν. Το ότι κάθομαι εδώ και σας το λέω είναι επειδή το έχουν πάρει απόφαση».
Η τέταρτη σερί ήττα στο Πρωτάθλημα και μάλιστα στο μεγάλο ντέρμπι με την Σάντερλαντ έβαλε τον Κάρβερ στο μάτι του κυκλώνα. Με τον πρώην βοηθό του Πάρντιου στον πάγκο οι «καρακάξες» έχουν νικήσει μόλις δύο από τα 13 ματς που έχουν δώσει. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, λειτουργεί περισσότερο ως εξιλαστήριο θύμα. Οι ίδιοι οπαδοί το καταλαβαίνουν, παρότι φυσικά δεν σκέφτονται καν το ενδεχόμενο να συνεχίσει ως πρώτος προπονητής, κατανοώντας ότι οι ευθύνες βαραίνουν τον ισχυρό άνδρα του συλλόγου και αφεντικό της Sports Direct.
Οι Geordies έχουν δημιουργήσει ειδικό site, το AshleyOut.com, μέσω του οποίου οργανώνουν την επόμενη διαμαρτυρία τους για τον Άσλεϊ και κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους. Δεν είναι η πρώτη φορά, δεν θα είναι η τελευταία. Στα οκτώ του χρόνια στο σύλλογο ο κόσμος έχει στραφεί αρκετές φορές εναντίον του και μάλιστα δύο τουλάχιστον ο ίδιος έχει προσπαθήσει να πουλήσει τη Νιούκαστλ, χωρίς να βρει ανταπόκριση. «Ο σύλλογός μας αποτελεί αντικείμενο μιας οργανωμένης κατρακύλας προς τη μετριότητα, προς όφελος ενός και μόνο ατόμου. Του Μάικλ Τζέιμς Γουάλας Άσλεϊ», αναφέρει η ανακοίνωση των οπαδών, που καλεί τον 50χρονο επιχειρηματία να πουλήσει την ομάδα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ο ίδιος ο Άλαν Σίρερ, σύμβολο μιας άλλης εποχής για τις «καρακάξες», τόνισε ότι «δεν υπάρχει ελπίδα».

Ο Μάικλ Μάρτιν, εκδότης οπαδικού Fanzine και μέλος του Supporters Trust των Τουν, χαρακτήρισε την ομάδα του ως: «σύλλογο ζόμπι, μισό ζωντανό και μισό νεκρό, που δεν πηγαίνει πουθενά». Η παραδοχή του Τσάρνλεϊ σε οπαδικό forum ότι στόχος είναι ο σύλλογος να τερματίσει τουλάχιστον 10ος, φυσικά μόνο ως φιλοδοξία δεν εκλήφθηκε. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι τα Κύπελλα δεν αποτελούν προτεραιότητα, καθώς δεν υπάρχει το βάθος του ρόστερ για να δοθεί η δέουσα προσοχή σε όλες τις διοργανώσεις. Mε δεδομένη την παραδοχή του Άσλεϊ ότι δεν μπορεί να κοντράρει 6-7 ομάδες από την Premier League, o συμβιβασμός με μια πορεία απλά στην πρώτη δεκάδα, δείχνει αναγκαίο κακό. Οι υποσχέσεις για αλλαγή ρότας το καλοκαίρι είναι δεδομένες, αλλά ποιος τις πιστεύει;
Ο κόσμος θα μπορούσε να απαντήσει με ένα μποϊκοτάζ στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας. Αυτή όμως δεν είναι η ψυχοσύνθεση του οπαδού της Νιούκαστλ. Σε μέτρηση μέχρι τα μέσα του Μαρτίου, το St James' Park έχει μέσο όρο 50.855 θεατές. Μόνο η Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ έχουν μεγαλύτερους μέσους όρους. Κάθε χρόνο, το εισιτήριο διαρκείας είναι προτεραιότητα και η παρουσία στο γήπεδο αδιαπραγμάτευτη. Όταν ο Άσλεϊ ξεκίνησε την πορεία του στην ομάδα με άτοκο δάνειο, πίνοντας μπύρες με τον κόσμο και κάνοντας το χατήρι τους με την επιστροφή του Κέβιν Κίγκαν αντί για τον Σαμ Άλαρνταϊς, τα συναισθήματα ήταν διαφορετικά.  Σύντομα τα δεδομένα άλλαξαν.
Ο Ντένις Γουάιζ, ο οποίος προσλήφθηκε ως τεχνικός διευθυντής, έφερε τον Ουρουγουανό Ιγνάσιο Γκονσάλες χωρίς να τον έχει δει ποτέ να παίζει. Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι απλά έκανε χάρη σε δύο ατζέντηδες. Ο Ντέρεκ Λάμπιας ανέλαβε εκτελεστικός διευθυντής έχοντας προϋπηρεσία μόνο  στο... καζίνο που έπαιζε ο Άσλεϊ, ο οποίος τον κράτησε μετά το φιάσκο του υποβιβασμού το 2009!  Mαζί με τον πρώην αντιπρόεδρο Τόνι Χιμένες και τον προπονητή Τζο Κινίαρ, που αποτέλεσε τον αντικαταστάτη του Κίγκαν, αποτέλεσαν για τον κόσμο την Cockney Mafia που έκανε κουμάντο στο σύλλογο. Με εξαίρεση την πέμπτη θέση του 2011-12, όταν δαπανήθηκαν χρήματα, καθώς και τις μεταγραφές του περσινού Ιανουαρίου που έσωσαν την ομάδα από τον υποβιβασμό, ο Άσλεϊ δεν αλλάζει λογική. Και δεν δείχνει τα παθήματα να του γίνονται μαθήματα. Μεταγραφές ως επί το πλείστον από Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, κάτω των 25, με μεταπωλητική αξία, που βλέπουν απλά τη Νιούκαστλ ως «σκαλοπάτι». Προφανώς, έτσι σύνολο δεν χτίζεται.

H Nιούκαστλ στην Premier League με και χωρίς τον Άσλεϊ. Πηγή: Guardian
 Η ντροπή της πτώσης, η αλλαγή του ονόματος του γηπέδου και η επαναφορά του υπό τη χορηγία της Wonga, η οποία όμως προκάλεσε... θύελλα με τα απίστευτα υψηλά επιτόκια που δάνειζε στην τοπική κοινότητα, που την θεωρούσε ως κοινό τοκογλύφο, το γεμάτο δωρεάν διαφημίσεις των υπόλοιπων εταιρειών του μεγαλομετόχου γήπεδο, η μεταγραφική πολιτική και οι πωλήσεις των πιο σημαντικών παικτών, η επένδυση στους Ρείντζερς, ένας «ευνουχισμένος» managing director, μια διαχείριση χωρίς αγωνιστικούς στόχους. Όλα αυτά, δίνουν την αίσθηση στον κόσμο ότι αποτελεί ένα ακόμα προϊόν που ο Μάικ Άσλεϊ περιμένει να πουλήσει σε υψηλότερη τιμή από εκείνη που το απέκτησε. Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη και αλλάξει η τεχνική ηγεσία το καλοκαίρι, είναι δεδομένη η ριζική ανανέωση του συλλόγου. Το θέμα είναι όμως ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει. Και ως προς αυτό, ελάχιστοι έχουν εμπιστοσύνη στη διοίκηση και τους αυλικούς της.
«Όταν ένας άνθρωπος αγοράζει ένα σύλλογο όπως ο Μάικ Άσλεϊ και ξέρει τόσο λίγα για το ποδόσφαιρο, είναι πολύ πιθανόν να κάνει αυτά τα λάθη και αυτές τις κρίσεις και μετά να νομίζει ότι όλα είναι εντάξει», δήλωσε ο Κέβιν Κίγκαν. Για τον Άγγλο επιχειρηματία το κέρδος και η άνετη παραμονή, με μια 10η θέση, ίσως είναι επιτυχία. Η απογοήτευση όμως σε όλη την πόλη, που στο παρελθόν έχει σηκώσει τίτλους και έχει χειροκροτήσει τεράστιους ποδοσφαιριστές, φουσκώνει. Και αν δεν δουν πραγματική αλλαγή, δεν θα σταματήσουν τις αντιδράσεις.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: