Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Στον Πλατινί το πόρισμα Κορέα!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την μόνη ρεαλιστική ελπίδα για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Από το βράδυ της Δευτέρας ο υφυπουργός Αθλητισμού πρέπει να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, μετά από την ανάγνωση του πορίσματος του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα από την έρευνά του για την ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο. Διότι αυτό το πόρισμα των 173 σελίδων είναι το ιδανικό εφόδιο του Σταύρου Κοντονή για την επόμενη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της UEFA και της FIFA προκειμένου να τους αναγκάσει να αλλάξουν το καθεστώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τις προδιαγραφές διοίκησης και λειτουργίας του. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν περιττό. Και στην πραγματικότητα ο Κοντονής δεν πρέπει να αρκεστεί σε μια συνάντηση με κάποιον εκπρόσωπο της UEFA. Θα έπρεπε να επιδιώξει ακόμη μια συνάντηση με τον Μισέλ Πλατινί για να του παραδώσει μεταφρασμένο το πόρισμα Κορέα, και ενδεχομένως για να του κανονίσει μια συνάντηση για να γνωρίσει ο πρόεδρος της UEFA τον Εισαγγελέα και να κουβεντιάσει μαζί του σχετικά με την έρευνά του και τα στοιχεία που έχει συλλέξει.
Αυτό το πόρισμα είναι η μόνη ελπίδα για αλλαγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι αν δεν πειστεί και από αυτό ο Πλατινί για την έκταση της διαφθοράς και την ανάγκη επανεκκίνησης του ποδοσφαίρου με νέους κανόνες και καινούργια Ομοσπονδία, δεν υπάρχει κάτι που θα τον πείσει. Τα στοιχεία της έρευνας, οι διάλογοι, τα πρόσωπα που εμπλέκονται και οι ιδιότητες των κατηγορούμενων και ένα σωρό άλλων εμπλεκόμενων είναι αρκετά για να περιγράψουν πόσο διεφθαρμένο και τηλεκατευθυνόμενο είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν τα διαβάσει όλα αυτά, καμαρώσει την ελληνική Ομοσπονδία και δεν απαιτήσει μόνος του την πάταξη της διαφθοράς, ο Πλατινί και οι συνεργάτες του θα αποδείξουν ότι είναι μέρος του προβλήματος.
Ο Κοντονής δεν έχει κανέναν λόγο να περιμένει την εξέλιξη της έρευνας του ανακριτή διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη, ούτε την ολοκλήρωση της δικογραφίας, ούτε την απαγγελία των κατηγοριών στους κατηγορούμενους, των οποίων ο αριθμός καθημερινά αυξάνεται. Η δικαστική εξέλιξη αυτής της υπόθεσης δεν σχετίζεται με την άμεση ανάγκη εξάρθρωσης του κυκλώματος που λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και ο Κοντονής με την κυβέρνησή του είναι οι μόνοι από τους οποίους μπορεί να απαιτεί αλλά και να περιμένει το ποδόσφαιρο τη λύση.
Η διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν πρόκειται να κάνει το ελάχιστο, όπως έχει γίνει απολύτως κατανοητό εδώ και μήνες. Η ΕΠΟ και η Superleague συμπεριφέρονται σήμερα σαν να ζουν ακόμη μια συνηθισμένη ημέρα. Διότι τέτοια είναι για αυτούς η σημερινή, όπως και όλες οι προηγούμενες στην διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών, δηλαδή από τότε που ήρθε στο φως η έρευνα Κορέα για την εγκληματική οργάνωση. Το μόνο που νοιάζει όλους αυτούς, όπως έχει γίνει πλήρως κατανοητό, αφού φροντίζουν να μας το δείχνουν με την καθημερινή συμπεριφορά τους, είναι να συνεχίσουν να κάνουν παιχνίδι για να εξυπηρετούν τα μικροσυμφέροντά τους. Περιμένουν να καταλάβουν αν θα παραμείνει ισχυρός ο ισχυρός ή αν θα αλλάξει ο βασιλιάς στη ζούγκλα για να τον πλησιάσουν και να του προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αυτό είναι το όραμά τους για το ποδόσφαιρο.
Το μόνο που έχει να κάνει ο Κοντονής είναι να παραδώσει στην UEFA και την FIFA το πόρισμα Κορέα και να ρωτήσει αν σκοπεύουν να επιβάλουν στην ΕΠΟ την άμεση διενέργεια έρευνας και την επιβολή ποδοσφαιρικών και πειθαρχικών ποινών προτού επιβάλλουν στην σημερινή διοίκηση της Ομοσπονδίας να αλλάξει άμεσα το καταστατικό και τον εκλογικό νόμο ώστε να δημιουργήσει μέσα από νέες προδιαγραφές την προοπτική να προκύψει μια καθαρή διοίκηση που δεν θα ελέγχεται από οποιασδήποτε προέλευσης καρτοκινητά. Αν σε όλα αυτά εισπράξει αρνήσεις ή μη ικανοποιητικές απαντήσεις, ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αλλάξει με νόμο το ποδοσφαιρικό καθεστώς, με όποιο κόστος. Θα βρει την πλειοψηφία των Ελλήνων στο πλευρό του.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: