Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Χαρισμίδης: «Από τις καλύτερες ομάδες της καριέρας μου, η Καβάλα»

Ένας εκ των πρωταγωνιστών της φετινής Καβάλας, ο Τάσος Χαρισμίδης, μίλησε στο Superbasket.gr για την πορεία της ομάδας, ενώ παραδέχτηκε πως είναι ένας από τους καλύτερους συλλόγους που έχει αγωνιστεί στην καριέρα του.
Στόχος επετεύχθη, για την Καβάλα! Η ομάδα από την Μακεδονία κατάφερε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της Α2 και φτάνοντας τις 20 νίκες σε 22 αγώνες πρωταθλήματος, πανηγυρίζει από το Σάββατο (04/04) την άνοδο-επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ, την Α1!
Για να εξασφαλίσει την… προαγωγή της, έπρεπε να επιβληθεί και του Παγκρατίου, στο κλειστό του Μετς, ώστε να ξεμπερδεύει μια και καλή. Και το κατάφερε. Πήρε τη νίκη με 75-84, ανατρέποντας τα δεδομένα στο τέταρτο δεκάλεπτο. Η ανατροπή, βεβαίως ήρθε χάρη στην εξαιρετική εμφάνιση του Τάσου Χαρισμίδη. Ο Δραμινός φόργουορντ με τους 17 πόντους και τα 8 ριμπάουντ που μέτρησε ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος του οικοδομήματος του Γιάννη Τζήμα, παρουσιάζοντας σε αρκετές φάσεις την ποιότητά του, ως παίκτης.
Το Superbasket.gr τον συνάντησε έξω από το κλειστό του Μετς όπου δεν αρνήθηκε να μιλήσει για την πιο… γλυκιά φετινή νίκη της ομάδας, τους λόγους της εξαιρετικής πορείας που συντελείται, ενώ παρουσίασε και τις σκέψεις του ενόψει της νέας σεζόν, όσον αφορά την παραμονή του στους “μπλε”.
Πώς σε υποδέχτηκαν στην ομάδα, ενώ πέρυσι η ομάδα που αγωνιζόσουν (Κόροιβος Αμαλιάδας) στέρησε από την Καβάλα την άνοδο;
«Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Πέρυσι άνηκα στο ρόστερ  του Κοροίβου. Απέναντι στην Καβάλα παίξαμε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι, στην Αμαλιάδα. Κερδίσαμε στις λεπτομέρειες και ανέβηκε η ομάδα του Κοροίβου. Φέτος, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ξεκίνησε το “χτίσιμο” της Ένωσης. Ό,τι και να πούμε για την ομάδα αυτή είναι πάρα πολύ λίγο. Πρόκειται για μια πολύ οργανωμένη ομάδα. Είναι ομάδα της οποίας τα μέλη είναι σταθερά και “αγκαλιάζουν” όποιον νέο έρχεται. Από εκεί και πέρα, ήρθε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Η μαθηματική άνοδος».
Η Καβάλα είναι μια από τις καλύτερες ομάδες που έχεις αγωνιστεί;
«Η Ένωση είναι μια από τις καλύτερες ομάδες που έχω παίξει, ειδικά για την Α2. Είναι πάρα πολύ οργανωμένη. Αυτό φαίνεται και απ’ τα αποτελέσματα που έχουμε φέρει, τα οποία δεν είναι τυχαία. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ μέσα στο γήπεδο. Είμαστε πάρα πολύ σοβαροί σε όλα τα παιχνίδια μας. Δεν τα πήγαμε καλά. όμως, απέναντι στην ομάδα του Παγκρατίου. Μπήκαμε κάπως μουδιασμένα, αλλά όπως καταλαβαίνετε πρέπει να διαχειριστούμε και τις διαδοχικές νίκες που έχουμε. Είναι λογικό σε τέτοια περίπτωση να “αδειάζεις”».
Παρά το κακό ξεκίνημα, όμως, καταφέρατε να γυρίσετε την αναμέτρηση. Αυτό κάτι δείχνει…
«Η ομάδα μας είναι φτιαγμένη για να γυρίζει τέτοιου είδους παιχνίδια. Δύσκολα, όπως αυτό με το Παγκράτι που είναι μια πολύ καλή ομάδα και βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα. Είμαστε φτιαγμένοι, όμως, για να γυρίζουμε ακόμα πιο δύσκολα παιχνίδια, αν χρειαστεί. Δεν έχει χρειαστεί ακόμα. Προχωράμε, όμως. Θέλουμε να τελειώσουμε δίχως άλλη ήττα το πρωτάθλημα».
Ηγήθηκες της Καβάλας απέναντι στο Παγκράτι. Είσαι παίκτης για τα δύσκολα, εν τέλει;
«Πήγε να στραβώσει το παιχνίδι, αλλά δεν κοιτάμε ποιος θα είναι πρώτος σκόρερ, ποιος θα είναι πρώτος στα ριμπάουντ και λοιπά. Κοιτάμε το αποτέλεσμα. Έχουμε πάψει, κυρίως φέτος, να ασχολούμαστε με τους αριθμούς. Μόνο η νίκη μας νοιάζει. Κοιτάξαμε κάθε  φάση για τη νίκη. Παραλίγο να γινόταν “ζημιά” απέναντι στο Παγκράτι, αλλά τα καταφέραμε, δείξαμε χαρακτήρα. Το Παγκράτι είναι σκληρή ομάδα και το παιχνίδι στο κλειστό του Μετς είναι ένα από τα παιχνίδια που χαρακτηρίζονται “δύσκολα”. Καταφέραμε να κερδίσουμε και έτσι συνεχίζουμε την πορεία μας».
Πού οφείλεται η πορεία σας;
«Όπως σου είπα και πριν, ο κύρος λόγος είναι η σοβαρή δουλειά! Όλοι μας είχαν για φαβορί. Θα ήθελαν όλοι να μας κερδίσουν, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό. Κι εγώ αν ήμουν σε κάποια άλλη ομάδα, την Καβάλα θα ήθελα να κερδίσω, γιατί έχει αποδειχθεί και στην πράξη πως είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Γι’ αυτό το λόγο οφείλαμε να είμαστε σοβαροί και να μην δώσουμε κανένα δικαίωμα. Ιδίως, μετά τη δεύτερη ήττα που κάναμε σχετικά νωρίς. Μετά, θεωρώ πως λειτούργησε και εποικοδομητικά αυτή η ήττα και δεν έχουμε χάσει ξανά από τότε».
Ανέφερες πως στο ξεκίνημα της σεζόν η ομάδα είχε κάνει 2 ήττες. Αυτό συνήθως απογοητεύει τις ομάδας. Στην περίπτωσή σας, τι ήταν αυτό που σας κράτησε και σας έκανε δυνατούς;
«Παρά τις δύο ήττες στην αρχή, ήμασταν πολύ σίγουροι για την ομάδα μας, για τις δυνάμεις μας, αλλά και για το πώς ήταν χτισμένη αυτή. Μείναμε ψύχραιμοι, δεν μας έπιασε κάποιος πανικός και μετά ήταν φυσιολογικό να ξεκινήσει ένα μεγάλο σερί, το οποίο κανείς δεν φανταζόταν πως θα ήταν τόσο μεγάλο, αλλά εμένα δεν μου φαίνεται παράξενο».
Μαζί με τον Βαγγέλη Καράμπουλα ήσασταν οι δύο παίκτες που ήρθατε το καλοκαίρι στην ομάδα. Ταιριάξατε με τον υπόλοιπο κορμό;
«Ο κορμός της Ένωσης, σε σχέση με πέρυσι που έχασε την άνοδο για ένα σουτ, έμεινε ίδιος, ενώ λίγοι παίκτες αποχώρησαν από την ομάδα, ενώ και οι προσθήκες που έγιναν (η δική μου και του Καράμπουλα) έκαναν ακόμα πιο εύκολο το έργο του προπονητή και των συνεργατών του για να “δέσει” μια ομάδα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Κυρίως για τον Βαγγέλη, γιατί εγώ έχω ξαναδουλέψει με τον ίδιο προπονητή, οπότε δεν ήταν κάτι άγνωστο για μένα».
Τι ομοιότητες και τι διαφορές εντόπισες με την περσινή σεζόν;
«Ομοιότητες έχει πως η ομάδα “τρέχει” ένα μεγάλο σερί νικών, ενώ όπως και στην Αμαλιάδα συνάντησα μια σοβαρή κατάσταση, μετά από κάποιες ήττες που είχαμε. Φέτος, στην Ένωση, συνάντησα ακόμα πιο σοβαρή κατάσταση με παιδιά που βάζουν τον εγωισμό τους κάτω από την ομάδα. Δεν ασχολείται κανείς με τους αριθμούς του. Μπαίνουμε για να πάρουμε το αποτέλεσμα. Αν χρειαστεί ένας παίκτης σταρ στην Α2 να κάνει το οτιδήποτε, για να φέρει στην ομάδα τη νίκη, θα το κάνει. Όλοι είναι για την ομάδα. Δεν έχει κανείς  σαν στόχο τους αριθμούς του. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Να φανταστώ πως σε αυτή την… σοβαρή κατάσταση θα ήθελες να συνεχίσεις να είσαι μέλος.
«Το θέμα παραμονής σε μια ομάδα που ανεβαίνει και ιδίως για την Καβάλα, που  εξασφάλισε την άνοδο τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος, θεωρώ πως κανείς δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του σίγουρο σε μια ομάδα που ανεβαίνει. Καλό είναι πρώτα η ομάδα να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχει η Α1. Υπάρχει μια ιεραρχία. Πρώτα είναι το θέμα του προπονητή και μετά ο σχεδιασμός της ομάδας. Ό,τι κι αν πούμε, λοιπόν, είναι πάρα πολύ νωρίς. Όχι μόνο για την Καβάλα, γενικά, για όλες τις ομάδες».
*Πηγή: superbasket.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: