Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ο Νίκος Ιωαννίδης στο Gazzetta.gr!! (pics+vids)

Ο Νίκος Ιωαννίδης μιλάει στο Gazzetta.gr για την εμπειρία του να ανήκεις στην Ντόρτμουντ, τα... μαθήματα που παίρνει εκεί και την φιλοσοφία της Μπορούσια που προβλέπει το κεφάλι να είναι πάντα ψηλά.
Από την Χάνσα Ρόστοκ, έκανε το μεγάλο βήμα για την Τσβόλε, όμως στην Ολλανδία τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι όπως τα περίμενε ο Νίκος Ιωαννίδης. Η Ντόρτμουντ όμως ήταν εκεί και τον περίμενε, παρά το γεγονός οτι έξι μήνες νωρίτερα η προσπάθειά της να τον αποκτήσει δεν είχε στεφθεί με επιτυχία και έτσι ο 21χρονος επιθετικός εδώ και λίγους μήνες ζει ένα όνειρο ζωής στην Μπορούσια, για το οποίο μιλάει στο Gazzetta.gr...
Καλοκαίρι του 2013: Έχεις κάνει ντεμπούτο με τον Ολυμπιακό και έρχεται η πρόταση από την Χάνσα Ρόστοκ...
Το ντεμπούτο μου με τον Ολυμπιακό ήταν μία μεγάλη χαρά, την οποία περίμενα πολύ καιρό. Δούλεψα πολύ σκληρά για να έρθει αυτή η ευκαιρία. Ήρθε όμως η πρόταση από την Χάνσα και έπρεπε να "ζυγίσω" τα πράγματα. Το να μείνω στον Ολυμπιακό, ήταν κάτι που σίγουρα το ήθελα πολύ, αλλά αν δεν είχα χρόνο συμμετοχής δεν θα ήταν καλό για εμένα. Το να ανήκω στην ομάδα και απλά να κάνω προπονήσεις, θεωρώ οτι δεν θα με βοηθούσε αγωνιστικά. Για αυτό μίλησα με τους ανθρώπους μου, αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόταση και να πάω στο εξωτερικό. Πίστευα οτι θα μου έκανε καλό.
Το γεγονός οτι είσαι γεννημένος στην Γερμανία, σε βοήθησε να προσαρμοστείς αμέσως και να κάνεις μία γεμάτη σεζόν στην 3η Κατηγορία;
Μπορεί να έχω γεννηθεί στην Γερμανία, αλλά εκεί έζησα λίγα χρόνια. Δεν πρόλαβα να μάθω την γλώσσα και να γνωρίσω την κουλτούρα των ανθρώπων. Μάλιστα, η Χάνσα ανήκει στην κατηγορία των ομάδων που δεν έχουν μεταφραστή, προκειμένου οι ξένοι παίκτες να μάθουν γρηγορότερα την γλώσσα. Με βοήθησαν όμως πολύ οι συμπαίκτες μου, προσαρμόστηκα γρήγορα και είχα μία γεμάτη σεζόν με 30 συμμετοχές και 6 γκολ.



Το πρωτάθλημα της 3ης κατηγορίας στην Γερμανία, μπορεί να συγκριθεί με το ελληνικό;
Ο κόσμος που δεν το παρακολουθεί είναι λογικό να μην ενθουσιάζεται στο άκουσμά μίας τέτοιας κατηγορίας. Βλέποντας όμως οτι το επίπεδο στο ελληνικό πρωτάθλημα πέφτει συνεχώς, με τον Ολυμπιακό να είναι στην κορυφή και 2-3 ομάδες να τον ακολουθούν, μπορώ να πω οτι οι περισσότεροι σύλλογοι της 3ης κατηγορίες θα μπορούσαν κοντράρουν τους μικρομεσαίους της SuperLeague.



Και μετά ήρθε η Τσβόλε. Ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενες. Δεν κατάφερες να δείξεις το ταλέντο και τις ικανότητές σου...
Η μεταγραφή μου στην Τσβόλε ήταν ένα μεγάλο βήμα. Έφυγα από την 3η κατηγορία της Γερμανίας και πήγα στην 1η της Ολλανδίας, στην ομάδα που είχε πάρει το Κύπελλο. Πήραμε το Σούπερ Καπ όμως δεν πήρα αρκετές συμμετοχές και δεν είχα τις ευκαιρίες που θα μπορούσα να πάρω. Απογοητεύτηκα, αλλά ακόμη και από αυτό το εξάμηνο, θεωρώ οτι κέρδισα πολλά πράγματα. Πήρα το μάθημά μου, έγινα πιο δυνατός. Άλλωστε είμαι άνθρωπος που πιστεύω οτι στην ζωή όλα γίνονται για κάποιο λόγο... Έχω μάθει να περιμένω και να έχω υπομονή. Σε εμένα η μεγάλη ευκαιρία ήρθε σε 6 μήνες. Άλλοι περιμένουν μία... ζωή.
Αυτή η ευκαιρία ακούει στο όνομα της Μπορούσια Ντόρτμουντ...
Το ενδιαφέρον της υπήρχε από το καλοκαίρι. Τότε όμως η υπόθεση δεν προχώρησε και πήγα στην Τσβόλε. Ευτυχώς όμως η Ντόρτμουντ ήταν εκεί για εμένα και στην επόμενη μεταγραφική περίοδο.
Δεν επηρεάστηκε το ενδιαφέρον της από τις λίγες συμμετοχές που είχες στην Ολλανδία;
Όχι, είναι μία μεγάλη ομάδα, με έναν προπονητή, τον Νταβίντ Βάγκνερ, που με είχε τσεκάρει όσο ήμουν στην Χάνσα και παίζαμε αντίπαλοι. Ήξερε τι παίκτης είμαι και οτι δεν θα μπορούσα να είχα αλλάξει μέσα σε ένα εξάμηνο. Και ο ίδιος κατάλαβε οτι αυτή η μεταβίβαση από την 3η κατηγορία της Γερμανίας στην 1η της Ολλανδίας δεν ήταν εύκολη.
Στο Ντόρτμουντ πως σε υποδέχθηκαν;
Έχω βρει ένα περιβάλλον που εύχομαι να μπορέσει να συναντήσει κάθε ποδοσφαιριστής. Έχω συμπαίκτες ίδιας ηλικίας, ανθρώπους που με έβαλαν κατευθείαν στο κλίμα της ομάδας, έναν προπονητή που είναι πάντα εκεί για τους ποδοσφαιριστές του και ένα τεχνικό επιτελείο που κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές. Το κλίμα είναι ιδανικό, καθώς όλοι εδώ σε γεμίζουν εμπιστοσύνη και σου δίνουν δύναμη για να δουλέψεις σκληρά και να βοηθήσεις την ομάδα. Είμαι σε μία μεγάλη ομάδα και έχω 1,5 χρόνο στην διάθεσή μου για να δουλέψω, να βελτιωθώ και να δείξω αυτά που μπορώ να κάνω.
Πότε κατάλαβες το πόσο μεγάλο βήμα έχεις κάνει στην καριέρα σου;
Με το που φόρεσα την φανέλα. Τότε κατάλαβα που βρίσκομαι. Όσο και αν το συζητήσεις, όσες προτάσεις και αν σου έρθουν, αν δεν το ζήσεις, δεν γίνεται να το πιστέψεις.

Το πρόγραμμα εκεί πως είναι...
Σκληρό, όπως σε όλες τις ομάδες εδώ. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη έχουμε διπλές προπονήσεις. Πέμπτη, Παρασκευή μονή και μετά ανάλογα με το αν παίζουμε Σάββατο ή Κυριακή. Ο κάθε ένας μπορεί να καταλάβει οτι δεν έχουν καμία σχέση οι προπονήσεις στην Ελλάδα, με αυτές εδώ. Η βελτίωση είναι μεγάλη, κάτι που το βλέπω και εγώ, παρά το γεγονός οτι είμαι λίγους μήνες εδώ. Όταν φτάνεις σε ένα τέτοιο σημείο, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάζεις το κεφάλι, να δουλεύεις σκληρά και να περιμένεις τις ευκαιρίες. Γιατί οι ευκαιρίες έρχονται μόνο μέσα από την σκληρή δουλειά.
Είναι όλα τόσο στην εντέλεια, όσο φανταζόμαστε;
Ναι. Η Ντόρτμουντ είναι μία ομάδα που θέλει ο επαγγελματισμός σε όλα τα επίπεδα να αγγίζει τον μέγιστο βαθμό. Από τις εγκαταστάσεις, τα αποδυτήρια, το Footballnaut. Είναι πράγματα που σε κάνουν καλύτερο επαγγελματία.
Πως ένιωσες όταν μπήκες στο Footballnaut;
Ήμουν χαμένος. Μόλις μπαίνεις σου εξηγούν τι πρέπει να κάνεις και δουλεύεις την πρώτη επαφή, την αντίδραση καθώς ένα φωτάκι που ανάβει σου λέει που πρέπει να στείλεις την μπάλα και την αντίληψη της φάσεις. Είναι φανταστικό.



Τι είναι αυτό που σου έχει κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση μέχρι στιγμής;
Τα εργομετρικά που έκανα με την πρώτη ομάδα. Έκανα τεστ αντοχής και ήμουν με αυτούς που πριν από λίγες ημέρες τους έβλεπα στην τηλεόραση, τον Ρόις, τον Γκροσκροϊτς και τους άλλους ποδοσφαιριστές. Ήμουν εντυπωσιασμένος.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει στο διάστημα που είσαι στην Μπορούσια;
Οτι πρέπει πάντα να έχω το κεφάλι ψηλά. Η φιλοσοφία που μας έχει περάσει ο προπονητής είναι οτι δεν τον νοιάζει αν κάνουμε λάθος, αρκεί στην επόμενη φάση ή ακόμη και στην ίδια αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το «ισοφαρίσουμε». Για παράδειγμα, σε έναν αγώνα έκανα ένα λάθος και στη συνέχεια της φάσης δεχθήκαμε γκολ. Αμέσως εγώ στεναχωρήθηκα και κατέβασα το κεφάλι. Ο προπονητής με έπιασε στα αποδυτήρια και μου είπε: «Δεν θέλω να βλέπω κατεβασμένα κεφάλια. Έτσι κάνεις κακό στην υπόλοιπη ομάδα». Καταλαβαίνεις λοιπόν οτι εκτός από τα καθαρά αγωνιστικά χαρακτηριστικά, εδώ φτιάχνεις και προσωπικότητα-χαρακτήρα...

Με τον Παπασταθόπουλο πως είναι η σχέση σου;
Πολύ καλή. Δόξα Τω Θεώ με βοήθησε πολύ τις πρώτες μου μέρες.
Εξήγησέ μας λίγο πως λειτουργεί η δεύτερη ομάδα της Ντόρτμουντ...
Είμαστε μία ομάδα που απαρτίζεται από παίκτες 20-21 ετών, ενώ έχουμε και 2-3 που είναι μεγαλύτεροι. Καθημερινά ανεβαίνουν στην πρώτη ομάδα, αρκετοί από εμάς. Το βήμα όσο και αν φαίνεται μεγάλο, ο προπονητής μας το κάνει να φαίνεται μικρό. Πρέπει όμως να μείνεις και να δουλέψεις για να κερδίσεις αυτή την ευκαιρία.
Επαφή με τους παίκτες της πρώτης ομάδας έχεις;
Εγώ είμαι λίγο καιρό εδώ και δεν έχω προλάβει να αποκτήσω τέτοια επαφή έτσι ώστε να βγαίνω με κάποιον άλλον εκτός του Παπασταθόπουλου. Με όλους όμως λέμε ένα «γεια» και «τι κάνεις». Είναι πολύ ανοιχτοί.
Με τον Γιούργκεν Κλοπ, είχες κάποια επαφή;
Ναι, έχει έρθει και μου έχει μιλήσει, όπως έχει κάνει στους περισσότερους ποδοσφαιριστές. Βλέπει και αρκετές προπονήσεις μας.

Γνωρίζοντας το πως λειτουργούν οι ομάδες στην Ελλάδα και βλέποντας πως λειτουργεί ένα top ευρωπαϊκό club, ποιο θεωρείς οτι είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα των ομάδων στην χώρα μας;
Εδώ δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό στους ποδοσφαιριστές και δίνουν πολλές ευκαιρίες σε παίκτες των ακαδημιών. Βλέπω δίπλα μου παίκτες που είναι 18-19 ετών και παίζουν στηνBundesliga, ενώ στην Ελλάδα έπρεπε οι ομάδες να φτάσουν σε σημείο να μην έχουν λεφτά και να χρεοκοπήσουν για να δώσουν ευκαιρίες στους Έλληνες. Αυτό είναι κάτι που με λυπεί πολύ.
Όσα γίνονται σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, επηρεάζουν την συμπεριφορά στο πρόσωπό σου;
Όχι. Καθόλου. Ότι και αν έχει γίνει, το διάστημα που είμαι εδώ, κανείς δεν μου έχει ποτέ το παραμικρό. Είναι πολύ ευγενικοί όλοι τους.



*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: