Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Γκάρι Μάμπατ: Ο διαβήτης κι ο παραλίγο ακρωτηριασμός!! (pics)

Ο θρυλικός αρχηγός της Τότεναμ, Γκάρι Μάμπατ, μίλησε για τον παραλίγο ακρωτηριασμό του αριστερού του ποδιού. Το πρόβλημα με το διαβήτη κι η αγωνία του να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος ώστε να παρακολουθεί τα πόδια του.
Από τα 17 του ζει με το σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1. Αυτό δεν εμπόδισε τον Γκάρι Μαμπατ το 1982 να γίνει ο ο πρώτος διαβητικός που έπαιξε στην Αγγλία και να οδηγήσει, ως αρχηγός, την Τότεναμ στην κατάκτηση του FA Cup το 1991.
Ωστόσο, από επιπλοκή που προήλθε από το σάκχαρο, η κεντρική του αρτηρία του αριστερού του ποδιού έφραξε και δεν ήθελε πολύ να χάσει το πόδι του.
Ο 53χρονος, σήμερα, Γκάρι Μάμπατ μίλησε για πρώτη φορά για το... παγωμένο ξύπνημα που είχε στη 1:00 τα ξημερώματα το 2013 όταν δεν ένιωθε το αριστερό του πόδι.
Αμέσως διακομίστηκε στο King's College Hospital και υποβλήθηκε σε 5ώρη επέμβαση. Οι γιατροί έπρεπε να αντικαταστήσουν την κύρια αρτηρία του αριστερού του ποδιού με μια φλέβα και για να κλείσει η πληγή χρειάστηκαν 112 ράμματα, δημιουργώντας μία ουλή 76 εκατοστών.

Μιλώντας για το θέμα του διαβήτη και τη δική του περιπέτεια στη «Sun» είπε:
«Όταν έλεγαν ότι μάχονται για να μου σώσουν το πόδι, ένιωσα ότι ήμουν ανήμπορος. Ως διαβητικός ξέρετε ότι μπορούν να παρουσιαστούν επιπλοκές. Όμως σκέφτεσαι "ποτέ δεν θα συμβεί σε μένα". Είναι ζωτικής σημασίας να εκπαιδεύσουμε τους πάντες με διαβήτη πως να προσέχουν τον εαυτό τους. Αν έχετε κάτι ασυνήθιστο στα πόδια σας, σας τσούζουν τα δάχτυλα των ποδιών, πηγαίνετε στο γιατρό».
Ο Μάμπατ γνώριζε ότι ο διαβήτης του, του είχε προκληθεί περιφερειακή αρτηριακή νόσο και απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων στα πόδια.
Κάθε χρόνο, οι χειρούργοι στην Αγγλία εκτελούν περίπου 8.000 ακρωτηριασμούς σε διαβητικούς. Το οξύμωρο είναι ότι βάσει των λεγομένων των ειδικών 4/5 ακρωτηριασμούς θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Επίσης, όσοι έχουν υποστεί τη συγκεκριμένη επέμβαση μέσα στην επόμενη 5ετία φεύγουν από τη ζωή. Στόχος του Μάμπατ είναι να καθιερωθεί ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των διαβητικών παρακολούθησης των ποδιών τους, όπως γίνεται και για την όρασή τους.Με τη συχνή παρακολούθηση οι διαβητικοί μπορούν να σώσουν τα άκρα τους!
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: