Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

"Γιατί πήγα στον Άρη και όχι στην ΑΕΚ"

Ο Σάκης Τσιώλης αποκάλυψε γιατί αποφάσισε να αναλάβει τον Άρη και όχι την ΑΕΚ, με την οποία συζήτησε.
"Γιατί πήγα στον Άρη και όχι στην ΑΕΚ"
Ο Έλληνας τεχνικός ξεκαθάρισε ότι είχε δώσει τον λόγο του στον Άρη και τον κράτησε.
Αναλυτικά η συνέντευξη στην εφημερίδα "Real News":
-Όταν η χρονιά ξεκινά με πρόστιμα, κάτι δεν πάει καλά.
"Ο επαγγελματίας, ο κάθε ευσυνείδητος επαγγελματίας, οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, πάντα και παντού. Δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Πρέπει να είμαστε σοβαροί, αγωνιστικοί και ανταγωνιστικοί. Ο Άρης είναι μεγάλη ομάδα με σπουδαίο κόσμο, ο οποίος – με το δίκιο του – απαιτεί το καλύτερο. Κι όταν αυτό δεν γίνεται, το σωστό είναι να ψαχτούμε και να βρούμε λύσεις".
-Είναι σωστή λύση το πρόστιμο;
"Είναι μία αφύπνιση, ένα καμπανάκι. Και δεν εξαίρεσα ούτε τον εαυτό μου, διότι, όταν κάτι στραβώνει, η ευθύνη είναι συνολική και δεν γίνεται ο προπονητής να βγάζει την ουρά του απ’ έξω. Και με χαρά διαπιστώνω ότι τις τελευταίες μέρες οι παίκτες μου δείχνουν να αντιλαμβάνονται πως πρέπει να βγουν μπροστά και να δουλέψουν αποτελεσματικότερα".
-Αλήθεια, ποιο είναι το πρόβλημα; Το έχετε εντοπίσει; Στις σχέσεις των παικτών σας μήπως;
"Τα συζητάμε όλα μαζί τους. Καθημερινά. Τα βάζουμε κάτω και αναζητούμε διεξόδους. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα – και το λένε και οι αριθμοί αυτό – ότι δημιουργούμε μεν πολλές και οργανωμένες ευκαιρίες, αλλά δεν σκοράρουμε. Φτιάχνουμε παιχνίδι, πλησιάζουμε στην πηγή, μα την κρίσιμη στιγμή δεν πίνουμε νερό. Θεωρώ, όμως, ότι αυτό είναι θέμα δουλειάς και ψυχολογίας που σύντομα θα αλλάξει, θα δικαιώσει τους κόπους μας και θ’ αρχίσουν να έρχονται τα καλά αποτελέσματα".
-Λέτε ότι είναι θέμα δουλειάς και ψυχολογίας, ωστόσο στα χασομέρια της μεταγραφικής περιόδου αποκτήθηκαν όχι ένας, αλλά τέσσερις ποδοσφαιριστές, όλοι από τον Ολυμπιακό Βόλου, τους οποίους γνωρίζετε πολύ καλά. Τυχαίο;
"Όχι. Άλλωστε, είχαμε συζητήσει με τη διοίκηση πως χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις. Ωστόσο, ξέρετε, αυτά δεν είναι πάντοτε εύκολα πράγματα. Δυσκολία, για παράδειγμα, είναι τα μεγάλα συμβόλαια που δεν μπορούν να λυθούν εύκολα, με αποτέλεσμα ο προπονητής να καταρτίζει τα πλάνα του όπως μπορεί και – αν τα καταφέρει και είναι τυχερός – να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που θα του δοθούν. Έτσι συνέβη με τα παιδιά από τον Βόλο, για τα οποία ασφαλώς μέτρησε η άψογη συνεργασία που είχαμε στο παρελθόν, αλλά κυρίως ότι πρόκειται για καλούς παίκτες που θα μας βοηθήσουν".
-Γενικότερα, πάντως, δεν βλέπουμε καλή μπάλα έως τώρα στο πρωτάθλημα.
"Αλήθεια είναι αυτό. Και οφείλεται τόσο στις συχνές διακοπές που το αποσυντονίζουν, όσο και στις γενικότερες εξελίξεις, οι οποίες μακάρι να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα".
-Θα οδηγήσουν, πιστεύετε; Ή μία από τα ίδια;
"Όλη αυτή η ιστορία με τα στημένα παιχνίδια, τις φήμες και την πραγματικότητα, το μόνο που κάνει είναι να λασπώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο και να το βυθίζει στην αμφιβολία. Το ποδόσφαιρο μας αδικεί τον εαυτό του και ευτυχώς που υπάρχει η Εθνική και μας κάνει να ξεχνιόμαστε".
-Περιμένατε, αλήθεια, το ζόρικο ξεκίνημα της ομάδας σας;
"Σ’ αυτήν τη δουλειά οι δυσκολίες είναι πολλές και πρέπει ανά πάσα στιγμή να είσαι έτοιμος για όλα. Όταν ανέλαβα τον Άρη, γνώριζα ασφαλώς ότι δεν θα είναι όλα απλά, αλλά σας ομολογώ, ακόμη και τώρα, ότι δεν δίστασα στιγμή να πω το «ναι» και δεν έχω μετανιώσει για τίποτα. Ήταν μεγάλη πρόκληση στην καριέρα μου και μαζί αναγνώριση των προσπαθειών μου. Είναι τιμή να δουλεύεις σ’ έναν σύλλογο με ιστορία, δυναμική, στόχους και φιλοδοξίες".
-Οι στόχοι για φέτος;
"Είναι αυτονόητο ότι στον Άρη θα παλέψουμε για να βγούμε Ευρώπη. Φιλοδοξία μου, ωστόσο, είναι να τερματίσουμε έχοντας βάλει στο σακούλι έναν πόντο περισσότερο από την καλύτερη έως τώρα πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα. Αυτό θέλω και σ’ αυτό είμαι προσηλωμένος".
-Μακρινό όνειρο ένας τίτλος; Ένα Κύπελλο;
"Θα ήταν το ιδανικό. Όμως θέλω να μιλώ ρεαλιστικά και να προχωρώ βήμα βήμα. Καλοδεχούμενο, πάντως, ό,τι και αν έρθει".
-Γράφτηκε ότι είχατε πρόταση από την ΑΕΚ. Ισχύει;
"Έγινε μία κουβέντα, όμως το θέμα δεν προχώρησε".
-Γιατί, αν επιτρέπεται;
"Διότι είχα μιλήσει πρώτα με τον Άρη και όταν δίνεις τον λόγο σου πρέπει να τον κρατάς".
-Δεν σας φόβισαν δηλαδή τα προβλήματα που την ταλαιπωρούν και γι’ αυτό κάνατε πίσω…
"Εννοείται πως όχι. Αν είναι να δουλέψεις σε μεγάλη ομάδα, τα εμπόδια, κάθε λογής εμπόδια, πρέπει να σε ντοπάρουν και να σε κάνουν πιο αποφασιστικό κι όχι να το βάζεις στα πόδια".
-Ποιος το βάζει πιο εύκολα στα πόδια, ο Έλληνας ή ο ξένος προπονητής;
"Εγώ θα σου πω απλά ότι ο Έλληνας προπονητής έχει καλύτερη αντίληψη του ποδοσφαίρου μας από τον ξένο. Γνωρίζει τη νοοτροπία και πώς πρέπει να τη μεταδώσει στους παίκτες του. Το κακό γι’ αυτόν είναι ότι έχει μικρότερη πίστωση χρόνου και ανοχή από τους οπαδούς. Δεν νομίζω ότι υστερεί σε γνώσεις και κατάρτιση. Να εργάζεται παθιασμένα πρέπει και να ονειρεύεται".
-Το δικό σας μεγάλο προπονητικό όνειρο;
"Να δουλέψω στην Ιταλία. Είναι η χώρα που πληροί τις προϋποθέσεις για να εξελιχθείς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: