Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

"Στα χέρια της Μέρκελ η χρεοκοπία της Ελλάδας"

Τι εκτιμά ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Τζ. Γκάλμπρεϊθ.
"Στα χέρια της Μέρκελ η χρεοκοπία της Ελλάδας"
Την εκτίμησή του ότι η εμμονή των δανειστών της Ελλάδας στην εφαρμογή νέων μέτρων δείχνει «φανατισμό και δογματισμό» εκφράζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τέξας εξήγησε γιατί πιστεύει ότι η τύχη της Ελλάδας εξαρτάται πλέον από την καγκελάριο της Γερμανίας και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι λέξεις ''μη ελεγχόμενη χρεοκοπία'' περιπλέκουν το ερώτημα και την κατάσταση. Τυπικά, μια διαδικασία χρεοκοπίας, είναι πλήρως ελεγχόμενη. Η οφειλέτρια χώρα ενημερώνει τους δανειστές της ότι δεν μπορεί να πληρώσει όλο ή μέρος του χρέους της. Υπό αυτή την έννοια, ακόμα και η χρεοκοπία είναι ένα ελεγχόμενο γεγονός. Από κει και πέρα, η αποφυγή πλέον της λεγόμενης 'ελεγχόμενης χρεοκοπίας' εξαρτάται ξεκάθαρα από την καγκελάριο Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη λήψη αποφάσεων. Αυτοί είναι που θα πάρουν την απόφαση για το εάν θα συνεχιστεί ή όχι η σημερινή κατάσταση».
Όσον αφορά τις προτάσεις που έχει καταθέσει στον κ. Παπανδρέου από το 2010, ο κ. Γκαλμπρέιθ επισημαίνει ότι «είχα σημειώσει ότι οι περικοπές δεν αποτελούν πολιτική ανάκαμψης, ούτε κατευνάζουν τις αγορές, ούτε επαναφέρουν τα επιτόκια σε λογικά επίπεδα. Η μόνη τους λειτουργία είναι η σκληρή δοκιμασία της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτών. Είχα επίσης τονίσει, ότι με τα δρακόντεια μέτρα που ελήφθησαν, η Ελλάδα είχε καταφέρει να στερήσει από τα κέντρα των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης, του Παρισιού και του Βερολίνου κάθε δικαιολογία στην οποία μπορεί να κατέφευγαν για να μην βοηθήσουν τη χώρα. Ήδη από τότε θα έπρεπε η ανταπόκρισή τους να ήταν άμεση. Θα έπρεπε να εκδοθούν ευρωομόλογα, να εκδοθούν διμερή δάνεια και να απελευθερωθούν όσα κοινοτικά κεφάλαια, είχαν ήδη προβλεφθεί για πολιτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα. Τα έως σήμερα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους».
Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: