Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Derby analysis (γιατί κυριάρχησε η ΑΕΚ)!!

Δεν είναι μόνο η εικόνα του ντέρμπι, είναι και τα εντυπωσιακά νούμερα που επιβεβαιώνουν ότι η εικόνα της ΑΕΚ ήταν καλύτερη και κυρίως πολύ βελτιωμένη σε σχέση με το …πριν της στο πρωτάθλημα. Γράφει ο Μιχάλης Τσόχος.
Derby analysis (γιατί κυριάρχησε η ΑΕΚ)
Οι αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ από τον Νίκο Κωστένογλου δεν ήταν εμφανέστατες μόνο στο χορτάρι του ΟΑΚΑ, αλλά και σε όλες τις στατιστικές της ΑΕΚ οι οποίες είναι τελείως διαφορετικές πριν και κατά τη διάρκεια του ντέρμπι.
Ότι ο Κωστένογλου ξεχαρβάλωσε τον Ολυμπιακό και τον τρόπο παιχνιδιού του δεν έγινε αντιληπτό μόνο στη διάρκεια των 90 λεπτών του αγώνα, αλλά είναι απολύτως ευδιάκριτο αν ρίξετε μία ματιά σε οποιαδήποτε στατιστική κατηγορία. Και η αλήθεια στους αριθμούς αυτή τη φορά επιβεβαιώνεται με διπλό τρόπο. Και αν δεις τι συνέβαινε στην ΑΕΚ πριν το ντέρμπι συγκρίνοντάς με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του ντέρμπι, αλλά και αν συγκρίνεις το τι έκανε ο Ολυμπιακός στα προηγούμενα ματς πρωταθλήματος και τι έκανε σε αυτό με την ΑΕΚ. Ας ξεκινήσουμε μάλιστα από αυτό.
Η κατακόρυφη πτώση του Ολυμπιακού
Ο Ολυμπιακός στα τρία ματς που έδωσε πριν είχε συνολικά 42 τελικές προσπάθειες δηλαδή σε κάθε ματς πριν το ντέρμπι έκανε κατά μέσο όρο 14 τελικές προσπάθειες. Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ έκανε μόλις 3 τελικές!!!
Το κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του Ολυμπιακού είναι το πρέσινγκ ψηλά και τα κλεψίματα της μπάλας που προκύπτουν από αυτό. Στα τρία ματς πριν το ντέρμπι λοιπόν ο Ολυμπιακός είχε συνολικά 56 κλεψίματα, δηλαδή σε κάθε ματς έκλεβε την μπάλα από τους αντιπάλους του περίπου 19 φορές κατά μέσο όρο. Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ έκλεψε τη μπάλα μόλις 6 φορές!!!
Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι η κατοχή μπάλας. Στα τρία προηγούμενα ματς ο Ολυμπιακός είχε πάντα την κατοχή και ο μέσος όρος του ήταν 60%. Εστω και οριακά στο ντέρμπι με την ΑΕΚ δεν την είχε την κατοχή αφού το ποσοστό του ήταν 49%.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο Ολυμπιακός στα τρία προηγούμενα ματς του στο πρωτάθλημα να πετύχει 7 γκολ, δηλαδή 2,33 ανά ματς, ενώ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ έβαλε μόλις ένα.
Η εντυπωσιακή βελτίωση της ΑΕΚ
Δεν είναι όμως μόνο η κατακόρυφη πτώση του Ολυμπιακού, αλλά και η εντυπωσιακή άνοδος της ΑΕΚ. Ας δούμε λοιπόν τι «πάθαινε» η ΑΕΚ στα προηγούμενα 4 ματς πρωταθλήματος από τους αντιπάλους της και τι δεν… έπαθε από τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι.
Στα τέσσερα πρώτα ματς της η ΑΕΚ είχε «φάει» 39 τελικές προσπάθειες από τους αντιπάλους της, με λίγα λόγια σε κάθε ματς ο αντίπαλός της Ένωσης είχε 10 τελικές. Τον Ολυμπιακό τον περιόρισε τόσο ώστε να κάνει μόλις 3 τελικές.
Η πίεση που άσκησε η ΑΕΚ στον Ολυμπιακό ήταν μεγαλύτερη από την πίεση που άσκησε σε οποιονδήποτε άλλο φετινό αντίπαλό της και αυτό εξηγείται από τα λάθη. Μέχρι το ντέρμπι στο πρωτάθλημα οι αντίπαλοι της ΑΕΚ είχαν κάνει συνολικά 152 λάθη. Δηλαδή σε κάθε ματς ο αντίπαλος της ΑΕΚ έκανε 38 λάθη. Ο Ολυμπιακός έκανε 10 περισσότερα στο ντέρμπι (48) και αυτό οφείλεται στο πρέσινγκ της ΑΕΚ σε αυτό το ματς.
Να δούμε όμως και το ώριμο παιχνίδι της ΑΕΚ να επιβεβαιώνεται με αριθμούς στο ντέρμπι. Οι αντίπαλοι της ΑΕΚ στα προηγούμενα τέσσερα ματς του πρωταθλήματος της είχαν κλέψει την μπάλα συνολικά 63 φορές. Δηλαδή σε κάθε ματς της έκλεβαν την μπάλα τουλάχιστον 16 φορές. Ο Ολυμπιακός το έκανε μόλις έξι φορές γιατί το passing game της ΑΕΚ βελτιώθηκε αφάνταστα.
Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν και στα γκολ. Η ΑΕΚ μέχρι τώρα είχε δεχτεί σε 4 ματς 6 τέρματα, δηλαδή κατά μέσο όρο έτρωγε 1,5 γκολ στο ματς. Από τον Ολυμπιακό δέχτηκε ως γνωστόν ένα.
Το τελικό αποτέλεσμα
Μπορεί οι αριθμοί να μην λένε πάντα την αλήθεια αλλά στην περίπτωση του ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό όποιον αριθμό και αν δεις, από όποια στατιστική γωνία και αν τσεκάρεις το ματς, ένα πράγμα καταλαβαίνεις. Ότι η εντυπωσιακή βελτίωση της ΑΕΚ και το άριστο στήσιμό της από τον Κωστένογλου, ξεχαρβάλωσε τον Ολυμπιακό.
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: