Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Οι τρεις ρέφερι που μας έκαναν να ξεχάσουμε τον Γιάχο!!

Κωνσταντινέας, Μήτσιος και Βοσκάκης έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας θυμίσουν τις παθογένειες και τα εκφυλιστικά συμπτώματα της ελληνικής διαιτησίας. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαϊδης.
Οι τρεις ρέφερι που μας έκαναν να ξεχάσουμε τον Γιάχο!
Δεν στέγνωσε η μελάνη από τα κολακευτικά λόγια για τον Θανάση Γιάχο και ήρθαν τρεις διαιτησίες του Σαββατοκύριακου να μας επαναφέρουν στη μιζέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Πέτρος Κωσταντινέας (φωτ.) στην Κέρκυρα, ο Μιχάλης Βοσκάκης στο ΟΑΚΑ και ο Χρήστος Μήτσιος στο Ηράκλειο έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σβήσουν από τη μνήμη μας την εξαιρετική απόδοση του συναδέλφου τους στο ντέρμπι των «αιωνίων».
Φαίνεται ότι ορισμένοι διαιτητές από αυτούς που βρίσκονται στον πίνακα της Σούπερ Λίγκας δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα. Είναι να απορεί κανείς με την επιμονή του Κύρου Βασάρα σε συγκεκριμένα πρόσωπα που στο παρελθόν τον έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα. Δεν του καταλογίζουμε οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Απλώς οφείλει να εξηγήσει με ποιον τρόπο επιλέγει διαιτητές, οι οποίοι ούτε ψυχισμό διαθέτουν ούτε αντανακλαστικά.
Η στήλη θεωρεί αποτυχημένο το πείραμα της νέας ΚΕΔ, που αποτελείται από δυο συμβούλους της ΕΠΟ και τρεις παλαιούς διαιτητές. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει αποτελεσματικά και πολύ σύντομα θα αναδείξει τις τριβές μεταξύ των μελών του.
Ούτως ή άλλως το θέμα της διαιτησίας ουδέποτε αντιμετωπίστηκε από την ΕΠΟ στην πραγματική του διάσταση.
Αν ήθελε η ομοσπονδία να απεγκλωβιστεί από αυτή τη διαδικασία δεν θα επέλεγε την αποδυνάμωση των συνδέσμων διαιτητών ανά την Ελλάδα. Με την πρακτική της επιχείρησε να δώσει υπερεξουσίες στις τοπικές Ενώσεις και κατέστησε τους διαιτητές ομήρους των παραγόντων. Απαξίωσε πλήρως την ΟΔΠΕ και δεν έδειξε καμία διάθεση να ανεξαρτητοποιήσει τον πλέον ευαίσθητο τομέα του ποδοσφαίρου.
Σε έναν περίπου χρόνο θα γίνουν οι εκλογές στην ΕΠΟ. Είναι μεγάλη ευκαιρία σε εκείνη τη συνέλευση να περάσει ένας κανονισμός που θα επιτρέπει την απευθείας εκλογή του αρχιδιαιτητή από τους συναδέλφους του. Μόνον έτσι θα πειστεί οι φίλαθλη κοινή γνώμη ότι κάτι αλλάζει. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πρέπει το αφεντικό της ελληνικής διαιτησίας να είναι διορισμένο και όχι εκλεγμένο. Μια δημοκρατική διαδικασία από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα θα λύσει τα χέρια και των παραγόντων, καθώς ουδείς θα μπορεί να αμφισβητεί έναν άνθρωπο που θα έχει ευρύτατη αποδοχή.
Οχι ότι θα σταματήσουν οι γκρίνιες των οπαδών ή τα εκφυλιστικά συμπτώματα (βλέπε επίθεση οπαδών του ΟΦΗ εναντίον του παρατηρητή διαιτησίας Γιάννη Τσαχειλίδη προχθές στο Ηράκλειο).Απλώς θα δοθεί η δυνατότητα στον εκλεγμένο αρχιδιαιτητή να δημιουργήσει μια ομάδα ικανών νέων διαιτητών μακριά από εξαρτήσεις και παραγοντικούς δεσμούς. Η αλλαγή του καταστατικού της ΕΠΟ στην επόμενη γενική συνέλευση είναι μονόδρομος για τον Σοφοκλή Πιλάβιο, ο οποίος οφείλει να απεγκλωβιστεί από τους χρόνιους μηχανισμούς που κρατούν το ποδόσφαιρο σε ομηρία.
Y.Γ.: Θα συμφωνήσουμε απολύτως για τον λανθασμένο καταλογισμό του πέναλτι στην Κέρκυρα, αλλά επιτρέπεται ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Απ. Παπουτσάκης να εκδίδει ανακοινώσεις που αποπνέουν κοινωνικό ρατσισμό; Μάλλον εκτίθεται περισσότερο από τον Κωνσταντινέα.
Ιδού απόσπασμα της ανακοίνωσης του Εργοτέλη: «Δυστυχώς, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία μέσω της διαιτησίας για να ξεφύγουν από την ανωνυμία του αρτοποιείου, της σπανακόπιτας και της μουσταλευριάς. Τα καταφέρατε περίφημα κύριε Κωνσταντινέα! Ολοι πλέον μιλούν για εσάς!».
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: