Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Όπου λειτούργησε η προπαγάνδα, ο Ολυμπιακός έχασε βαθμούς!!

Ισως να είναι σύμπτωση αλλά στα ματς με ΑΕΚ, ΟΦΗ και Παναθηναϊκό που προηγήθηκαν αγώνων για το Τσάμπιονς Λιγκ, η σπέκουλα εις βάρος τoυ Ολυμπιακού κόστισε συνολικά έξι πόντους στη βαθμολογία. Γράφει ο Βασίλης Παπανικολάου. 
Όπου λειτούργησε η προπαγάνδα, ο Ολυμπιακός έχασε βαθμούς
Αλλο ένα ματς πριν από παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ, άλλο ένα κακό αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό. Τυχαίο; Ισως ναι, ίσως όχι. Θυμίζω πάντως ότι και οι τρεις φετινές ισοπαλίες της ομάδας του Βαλβέρδε, με ΑΕΚ, ΟΦΗ και Παναθηναϊκό, εντελώς συμπτωματικά (;) ήρθαν χρονικά πριν από ευρωπαϊκό ματς. Αυτή είναι η πρώτη σύμπτωση που παρατηρεί κάποιος στα ανεπιτυχή αποτελέσματα των Ερυθρολεύκων.
Υπάρχει και μια δεύτερη, εξίσου ενδιαφέρουσα: Και στις τρεις περιπτώσεις, εντέχνως καλλιεργήθηκε μια ατμόσφαιρα που ήθελε τον Ολυμπιακό να αγωνίζεται με εξωαγωνιστικές «βοήθειες». Με την ΑΕΚ, όλοι θυμούνται τι λεγόταν για τον Κωσταντινέα. Παραλίγο να μας πουν ότι πάει κρυφά στη σουίτα του Μαρινάκη και βλέπουν παρέα τα ματς του Ολυμπιακού. Με τον ΟΦΗ, τα ίδια και χειρότερα. Φιλικό σωματείο τον ανέβαζαν, παράρτημα τον κατέβαζαν. Ιδιες και ακόμη μεγαλύτερες ανοησίες από τους γνωστούς παρασιτικούς κύκλους που πίνουν το αίμα του ποδοσφαίρου εδώ και χρόνια. Ισοπαλία και σ’ αυτό το ματς.
Μετά, ο Παναθηναϊκός. «Ερυθρόλευκος ο Γιάχος, θα έχετε την ευθύνη», ούρλιαζαν οι παντός είδους παρατρεχάμενοι που έχουν μάθει να ξελαρυγγιάζονται μήπως και προσέξει κάποιος την ύπαρξή τους. «Πού τον είδατε ρε παιδιά;», ρωτούσαν έκπληκτοι οι πιο ψύχραιμοι. «Πέρυσι με τον Ατρόμητο, δεν είδε το χέρι του Μέλμπεργκ», απαντούσαν οι νεαροί «δικαστές». Ρεσιτάλ διαιτησίας ο Γιάχος, σφύριγμα αδιαφορίας από εκείνους που έσκιζαν τα ρούχα τους πριν από το ντέρμπι. Λες και δεν έγινε τίποτε. Όχι, συγνώμη δεν ζήτησαν, αλλά ούτε ένα απλό «μας διέψευσε ο Γιάχος» δεν είχαν την ευπρέπεια να πουν.
Οχι ότι έχει σημασία, αλλά καλό είναι τα θυμόμαστε αυτά. Τρίτη απώλεια βαθμών για τον Ολυμπιακό. Τρεις περιπτώσεις απίστευτης προπαγάνδας κατά του Ολυμπιακού, έξι βαθμοί μείον στο ταμείο. Δεν ισχυρίζομαι ότι εκεί οφείλονται τα στραβοπάτημα των Ερυθρολεύκων. Ούτε στη φτηνή προπαγάνδα ούτε αποκλειστικά στις υψηλές απαιτήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ. Ολα αυτά όμως, έπαιξαν κάποιο ρόλο και ο Ολυμπιακός την πάτησε. Επεσε στη φάκα που του έστησαν και τώρα τρέχει.
Υπήρξαν βεβαίως και ατυχίες όπως ο τραυματισμός του Φουστέρ νωρίτερα και του Ιμπαγάσα στο ντέρμπι, όπως και κάποιες λάθος εμπνεύσεις του Βαλβέρδε. Τον Ιμπαγάσα, προς το παρόν, τον αφήνω στην άκρη. Θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή για τον Αργεντινό των τελευταίων εβδομάδων και θα δούμε αναλυτικότερα τι συμβαίνει. Ο Ερνέστο όμως έχει ευθύνες και οι ανάλαφρες τοποθετήσεις (όπως μετά το ντέρμπι) του στιλ «αν νικούσαμε, δεν θα με ρωτούσατε για τις αλλαγές», δεν βοηθάνε τη συζήτηση.
Δεν είναι δυνατόν να επιμένει σε παίκτες οι οποίοι απογοητεύουν σε κάθε ματς που αγωνίζονται και ο ίδιος να συνεχίζει να επενδύει πάνω τους. Ναι, έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι «δεν ξέρουμε αν θα κερδίζαμε με τον Μόνχε». Ξέρουμε όμως σίγουρα κάτι άλλο: Οτι θα μπει ο Αμπντούν και δεν θα βοηθήσει. Ξέρουμε ότι θα πάρει χρόνο ο αιώνια χαλαρός Γέστε, ο οποίος επίσης θα προσφέρει ελάχιστα.
Αυτά, κόουτς, τα ξέρουμε. Πιθανόν, δεν πρόκειται για λάθη που κρίνουν την έκβαση ενός αγώνα, λειτουργούν όμως ανασταλτικά στην προσπάθεια των υπολοίπων να γυρίσουν την εις βάρος τους κατάσταση.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: