Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σεξουαλικά σκάνδαλα του αθλητισμού


Βιασμοί, παράνομες σχέσεις, ασέλγεια σε ανήλικους. Ο Τζέι Σταντάνσκι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και έστειλε στην επιφάνεια ιστορίες που είχαν προκαλέσει την κοινή γνώμη. Διαβάστε αναλυτικά κάποια αντίστοιχα σκάνδαλα με αυτό του Πεν Στέιτ.
 H υπόθεση "Τζέρι Σαντίνσκι" πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στον κόσμο του φούτμπολ. Κατηγορήθηκε ότι κακοποιούσε σεξουαλικά ανήλικα αγόρια επί σειρά ετών. Η κατάθεση, ωστόσο, ενός παλιού σπουδαστή-προπονητή ότι το 2002 είχε δει με τα μάτια του ένα τέτοιο περιστατικό στα αποδυτήρια του γηπέδου, ήταν αυτή που ενόχλησε περισσότερο. Κι αυτό γιατί για το συμβάν ενημερώθηκαν ο κόουτς-θρύλος του κολεγίου, Τζο Πατέρνο κι οι υπεύθυνοι του προγράμματος, που δεν έλαβαν δράση αλλά σώπασαν.

Το αποτέλεσμα; Ο Σαντίνσκι να αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες, ο Πατέρνο να παραιτηθεί μετά από 46 χρόνια στον πάγκο ύστερα από την κατακραυγή των ΜΜΕ και του κόσμου της ομάδας ότι θα μπορούσε να έχει κάνει κάτι.

"Κάποιος θέλει λεφτά"

Μετά το σκάνδαλο στο Πεν Στέιτ βγήκε στην επιφάνεια κι αυτό του Σίρακιους. Συγκεκριμένα ο παλιός προπονητής Μπέρνι Φικ κατηγορήθηκε ότι πριν από δύο δεκαετίες κακοποιούσε σεξουαλικά έναν 13χρονο. Η υπόθεση είναι αρκετά περίπλοκη καθώς το -όπως ισχυρίζεται- θύμα, ο Μπόμπι Ντέιβις, σπουδαστής και ball-boy των μπασκετικών "Orangemen"ζούσε στο υπόγειο του προπονητή και έκανε μπέιμπι-σίτινγκ στα παιδιά του.

Ο θρυλικός κόουτς του κολεγίου, Τζιμ Μποχέιμ, που βρέθηκε κι αυτός στη δίνη του κυκλώνα ήταν κάθετος: "τώρα που έγινε αυτό στο Πεν Στέιτ, κάποιος προσπαθεί να βγάλει λεφτά. Είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν και τώρα επανέρχεται".

Το ελληνικό παράδειγμα

Μια παρόμοια υπόθεση είχε διαδραματιστεί στην Ελλάδα πριν από 20 περίπου χρόνια. Ένας προπονητής σε ομάδα της Νίκαιας παρενοχλούσε νεαρούς μπασκετμπολίστες, προτρέποντας τους να προπονηθούν (σύμφωνα με τις καταθέσεις) γυμνοί για να μάθουν να αισθάνονται καλύτερα με το σώμα τους.  Καταδικάστηκε, φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε οπότε δεν υπάρχει λόγος να αναφερθεί το όνομα του.

Τα παραδείγματα προπονητών που είχαν σχέση με αθλητή ή αθλήτρια τους και παραπέμφηκαν είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι ο Τομ Μουτς (γυναικεία ομάδα χόκεϊ του Μπόστον Κόλετζ) ή η Πόκεϊ Τσάτμαν του Λουϊζιάνα που διατηρούσε παράνομο δεσμό με παίκτρια της.


Έκανε σεξ και τιμωρήθηκε

Η πιο περίεργη ιστορία, βέβαια, δεν αφορά κάποιο σκάνδαλο αλλά την τιμωρία του Μπράντον Ντέιβις. Ο συγκεκριμένος παίκτης έφαγε... καμπάνα (δεν αγωνίστηκε σχεδόν μια ολόκληρη σεζόν) επειδή έκανε σεξ με την κοπέλα του. Το λάθος του ήταν ότι αγωνιζόταν στο κολέγιο Μπράιχαμ Γιανγκ, στο οποίο οι προγαμιαίες σεξουαλικές επαφές θεωρούνται ταμπού!



Η κόλαση της Χνίντα

Το πιο ηχηρό ίσως σκάνδαλο αφορά την περίεργη ιστορία της Κέιτι Χνίντα. Η ξανθιά επίλεκτη αθλήτρια (για τις αθλητικές και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις), που έγινε η πρώτη γυναίκα που σκοράρει στη Division I του κολεγιακού φούτμπολ των ανδρών, έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη στο Κολοράντο.

Η Χνίντα επιλέχτηκε από τον Ρικ Νεχέισελ για το ρόλο του κίκερ, του παίκτη που εκτελεστεί ένα ελεύθερο λάκτισμα στη μπάλα μετά από κάθε touchdown, δίνοντας έξτρα πόντους στην ομάδα του. Ο προπονητής που την έφερε στην ομάδα, ωστόσο, αποχώρησε κι ο νέος κόουτς, ο Γκάρι Μπαρνέτ, ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι στην ομάδα του αγωνίζεται κι ένα κορίτσι.

Όπως έγραψε η ίδια η αθλήτρια στο βιβλίο της μετά από αρκετά χρόνια στο Κολοράντο υπέστη θύμα σεξιστικών επιθέσεων, λεκτικών και σωματικών, με αποκορύφωμα τον βιασμό.



Στα αποδυτήρια, αλλά και στις προπονήσεις οι υπόλοιποι παίκτες έκαναν συνεχώς σχόλια σεξουαλικού περιοχομένου, επιδείκνυαν τα γεννητικά τους όργανα ή όπως λέει η ίδια "με χούφτωναν κατά τη διάρκεια των huddles".

Η ίδια δεν θέλησε ποτέ να ενημερώσει για όλα αυτά τον προπονητή της, ο οποίος ούτως ή άλλως θεωρούσε την παρουσία της περιττή. Είναι ο άνθρωπος που έλεγε ότι "κανείς δεν την ήθελε στην ομάδα, ουσιαστικά της κάναμε χάρη". Κι η Χνίντα εξηγεί ότι "Αν του το έλεγα, θα με έδιωχνε σίγουρα από την ομάδα".

Η προσωπική της "κόλαση" δεν αφορούσε βέβαια την ανόρμοστη συμπεριφορά στο γήπεδο, αλλά κορυφώθηκε όταν ένας συμπαίκτες της την βίασε. "Άρχισε να με φιλάει, αλλά του είπα ότι δεν θέλω. Ήρθε από πάνω μου και του είπα "όχι", αλλά αυτός σήκωσε τη φούστα μου και με βίασε" διηγήθηκε το περιστατικό η Χίντα, που δεν θέλησε να πάει στην αστυνομία. "Φοβόμουν για το τι θα έλεγε ο κόσμος. Κουβαλούσα τόσα πολλά μέσα μου εκείνη την εποχή, που δεν άντεχα κι άλλο" υπογράμμιζε.

Ο πατέρας της, στρατιωτικός γιατρός στο Ιράκ, έμαθε για τα όσα συμβαίνουν στην προπόνηση. Για τη σεξιστική μεταχείριση, τα πιασίματα, ακόμη και για το ότι της πετούσαν μπάλες στο κεφάλι. Μίλησε στον αθλητικό διευθυντή Ντικ Θαρπ και στη συνέχεια στον προπονητή. "Μιλώντας με τον Μπαρνέτ ήταν σαν να μιλάω σε τοίχο" είπε ο Ντέιβ Χνίντα.

Ο Μπαρνέτ, βέβαια, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο τόνισε ότι ποτέ δεν έφτασαν στα αυτιά του τα περί σεξουαλικής κακοποίησης. "Σίγουρα θα είχα πιάσει κάποιον από το λαιμό. Δεν είχα μάθει ποτέ κάτι τέτοιο. Ήταν κάτι που δεν πιστεύω ότι θα έκαναν οι παίκτες μας, γιατί γνώριζαν ότι θα είχαν μεγάλο πρόβλημα με μένα" ήταν η δικαιολογία του.

Η Κέιτι Χνίντα, τελικά, έφυγε από το κολέγιο τη 2η χρονιά της. Για δύο χρόνια υπέφερε από κατάθλιψη και αϋπνίες. Το 2002 τελικά αποφάσισε να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. Αγωνίστηκε στο Νιου Μέξικο και έγινε μάλιστα η πρώτη γυναίκα που σκοράρει στην πρώτη κατηγορία.

Το 2004 δημοσιοποίησε την ιστορία της, έγραψε βιβλίο και τώρα προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει ψυχολογικά τα θύματα του Σαντάνσκι.
Sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια: