Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Νισάφι πια µε το αυτοδιοίκητό (τους)...!!

Πριν από δώδεκα χρόνια η ΕΠΟ και η τότε ΕΠΑΕ «ξέχασαν» το περιλάλητο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου για 6 δισ. δραχµές.
Νισάφι πια µε το αυτοδιοίκητό (τους)...
Γράφει ο Ζήσης Καραβάς...
Τόσα συµφώνησαν να εισπράξουν από την πολιτεία για την ανακαίνιση των γηπέδων υπό τον όρο να µην αντιδράσουν στην ψήφιση του αθλητικού νόµου 2725/1999. Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής οι εκπρόσωποί τους µόνο επαινετικά λόγια είχαν για το νοµοσχέδιο του τότε υφυπουργού Αθλητισµού κ. Ανδρέα Φούρα, το οποίο έγινε σχεδόν οµόφωνα νόµος του κράτους.
Το 2000 όταν ο υφυπουργός Αθλητισµού στη νέα κυβέρνηση Σηµίτη, ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, επιχείρησε µια στοιχειώδη προσπάθεια κάθαρσης στο ποδόσφαιρο, οι διοικούντες την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ... θυµήθηκαν ότι η διάταξη του νόµου που προέβλεπε τακτικούς δικαστές για τα δικαιοδοτικά τους όργανα παραβίαζε το αυτοδιοίκητο και κάλεσαν τη µαµά FIFA για να κερδίσουν τον πόλεµο που ξεκίνησαν. Από τη Ζυρίχη κατέφθασε αξιωµατούχος της διεθνούς οµοσπονδίας και στην Αθήνα του ενεχείρισαν ένα σηµείωµα µε τις διατάξεις του νόµου που δήθεν παραβίαζαν το αυτοδιοίκητο. Την εποµένη το παρέδωσε στον υφυπουργό Αθλητισµού µε την απειλή ότι αν δεν συµµορφωθεί προς τα υποδείξεις, θα αποβληθούν οι ελληνικές οµάδες (σύλλογοι και Εθνική) από τις διεθνείς διοργανώσεις.
Τώρα οι ποδοσφαιροπαράγοντες επισείουν ξανά τον µπαµπούλα της FIFA ισχυριζόµενοι ότι διατάξεις τού υπό συζήτηση-ψήφιση αθλητικού νοµοσχεδίου για τη γηπεδική βία και την ποδοσφαιρική κάθαρση καταργούν το αυτοδιοίκητο... Και όλα αυτά ενώ από το 2006, όταν µε την απειλή και τότε της FIFA, υποχρέωσαν το ελληνικό Κοινοβούλιο σε αυτοεξεφτελισµό, αναγκάζοντάς το να ψηφίσει ειδική διάταξη µε την οποία τα περισσότερα άρθρα του αθλητικού νόµου 2725/1999 δεν έχουν ισχύ ως προς το ποδόσφαιρο!..
Τα εν πολλοίς ισόβια στελέχη της ΕΠΟ έχουν γίνει εξπέρ σε θέµατα αυτοδιοίκητου. Με την κάθαρση δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά, αλλά έχουν ακόµη πολλές τετραετίες µπροστά τους ώσπου να εναρµονισθούν µε τους κανόνες δικαίου που απαιτεί η ελληνική κοινωνία ενάντια στην επικρατούσα ατιµωρησία που διογκώνει την αναξιοπιστία, την καχυποψία και εν τέλει τροφοδοτεί την οπαδική βία. Το ερχόµενο φθινόπωρο έχουν εκλογές στην ΕΠΟ. Πώς να δεχθούν τη διάταξη του νοµοσχεδίου που θέλει τα µέλη των διοικήσεων των µεγάλων αθλητικών οµοσπονδιών εν µέσω κρίσης να µειώνονται από 21 σε 15; Τι θα απογίνουν τα υπόλοιπα έξι µέλη του ∆Σ της ΕΠΟ που νυχθηµερόν και αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Αλλά και ποιοι θα πληρώσουν τη µείωση; Από ποιες ποδοσφαιρικές ενώσεις θα... τραβηχτεί απότοµα η γλυκιά καρέκλα του µέλους του ∆Σ της ΕΠΟ;
Εν ολίγοις για να γυρίσει ο ποδοσφαιρικός ήλιος θέλει δουλειά πολλή... Το βέβαιο είναι ότι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και της (κάθε) ΕΠΟ τελειώνει εκεί όπου αρχίζει το δηµόσιο συµφέρον και εντός του πλαισίου που ορίζουν οι κανόνες του κράτους δικαίου σε µια ευνοµούµενη πολιτεία και κοινωνία. Τελεία και παύλα! Και για να γίνω πιο σαφής, θα αναφερθώ ενδεικτικά σε δύο µείζονα προβλήµατα που ταλανίζουν τον χώρο χρόνια τώρα: τη χουλιγκανική βία (µέσα και έξω από τα γήπεδα) και την ποδοσφαιρική διαφθορά µε τα στηµένα µατς (για το στοίχηµα και όχι µόνο).
Από πού ως πού οι ευθύνες για τη γάγγραινα της µπάλας, και δη όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, µπορούν να εξαντλούνται στις κυρώσεις (ή µήπως εκπτώσεις) που απορρέουν από το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ και να υποβαθµίζεται ή και να παρακάµπτεται το ποινικό σκέλος όλων των σχετικών βρώµικων υποθέσεων; Και ακόµη να αµφισβητούνται το δικαίωµα και η υποχρέωση της Πολιτείας για προληπτικά µέτρα (π.χ. απαγόρευση οργανωµένων µετακινήσεων οπαδών), για τον έλεγχο του πόθεν έσχες, των ποινικών µητρώων των παραγόντων, της φορολογικής και ασφαλιστικής ενηµερότητας και εν γένει για την εφαρµογή των νόµων του ελληνικού κράτους;
Ποιος είπε στους αυτοαποκαλούµενους επενδυτές (τροµάρα µας...) της µπάλας και στους κατ’ επάγγελµα «ερασιτέχνες» ποδοσφαιροπαράγοντες ότι µε ασπίδα ή µπαµπούλα το περιβόητο αυτοδιοίκητό (τους) µπορούν να ντριµπλάρουν τη νοµιµότητα εντός και εκτός γηπέδων; Νισάφι πια! Ας τους κοπεί επιτέλους ο βήχας!
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: