Σάββατο 26 Μαΐου 2012

«Δεν έχουμε καταλήξει σε διακανονισμό»

«Δεν έχουμε καταλήξει σε διακανονισμό»
Δεν έχει αποσύρει την προσφυγή που έχει κάνει ο Στεφάν Ντεμόλ στην FIFA για τα οφειλόμενα που του χρωστά ο ΠΑΣ Γιάννινα, όπως έκανε γνωστό ο Βέλγος τεχνικός. Ο πρώην προπονητής των Ηπειρωτών μίλησε σε αθλητική ιστοσελίδα και έκανε λόγο πως ήρθε στην Ελλάδα για να μαζέψει τα τελευταία του πράγματα από τα Γιάννενα, επισημαίνοντας πως δεν έχει υπάρχει κάποιο νεότερο όσον αφορά στο αν κατέληξαν σε διακανονισμό οι δύο πλευρές.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στεφάν Ντεμόλ στην ιστοσελίδα passports:

-Καταρχήν, να σας καλωσορίσουμε στα Γιάννενα και να σας ρωτήσουμε για τους λόγους αυτού του ταξιδιού...

«Ήρθα στα Γιάννενα για να μαζέψω τα πράγματα που άφησα στο σπίτι μου όταν έφυγα από την πόλη τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που βρίσκομαι εδώ αλλά και να δω από κοντά τους φίλους που έχω στα Γιάννενα».

-Έγινε κάποια συνάντηση με τη διοίκηση του ΠΑΣ καθώς υπάρχει αυτό το θέμα με την προσφυγή σας στη FIFA; Έγιναν προσπάθειες διακανονισμού των οφειλών;

«Επισήμως δεν συνάντησα κανέναν από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ανεπίσημα συνάντησα τον κύριο Σουκοβέλο γιατί συγκαταλέγεται στους φίλους μου. Η συνάντησή μας λοιπόν ήταν φιλική κι όχι επίσημη».

-Υπάρχουν νεότερα για το θέμα του διακανονισμού;

«Όχι δεν υπάρχουν νέα πάνω σε αυτό το θέμα. Οι άνθρωποι του ΠΑΣ Γιάννινα προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί μου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο πρόεδρος και η γυναίκα του μου τηλεφώνησαν αυτοπροσώπως αλλά και ο Βαγγέλης Αγγελής, αυτός όχι άμεσα αλλά μέσω τρίτων και προσπάθησαν να βρουν λύση αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία».

-Ισχύει ότι στα λεφτά που διεκδικείτε από τον ΠΑΣ υπάρχει και το πριμ παραμονής;

«Όχι, δεν προβλέπονταν κάτι τέτοιο στο συμβόλαιο που είχαμε υπογράψει».

-Μετά τη φυγή σας παρακολουθήσατε τους αγώνες της ομάδας; Αν ναι, ποια η άποψή σας για την πορεία της στο δεύτερο γύρο, την τελική θέση αλλά και γενικά για τη Super League;

«Νομίζω ότι έκανα μια σαφή δήλωση στο site σας πριν 2 εβδομάδες. Είμαι χαρούμενος για τους ανθρώπους του ΠΑΣ, τους ποδοσφαιριστές και τους οπαδούς. Εκτιμώ πάρα πολύ τη δουλειά που έκανε μετά από μένα ο Άγγελος Αναστασιάδης. Η παραμονή του ΠΑΣ ήταν μια λογική εξέλιξη και είμαι χαρούμενος για αυτό».

-Όταν αποχωρήσατε εσείς η ομάδα ήταν και τότε πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού αλλά δεν έπαιζε καλό ποδόσφαιρο. Με το νέο προπονητή, με μηδαμινή μεταγραφική ενίσχυση και ταυτόχρονη αποχώρηση κάποιων ποδοσφαιριστών, η ομάδα εμφανίστηκε βελτιωμένη και πήρε αποτελέσματα και εκτός έδρας. Τι πιστεύετε ότι άλλαξε ο νέος τεχνικός;

«Στο ξεκίνημα του Αναστασιάδη, ο ΠΑΣ έχασε 10 παιχνίδια (σ.σ. 5 ήττες και 1 ισοπαλία με ΟΦΗ πριν τη νίκη-ξέσπασμα με τον Παναιτωλικό). Όμως με τη νέα χρονιά τα πήγαν περίφημα. Άλλωστε η ποιότητα υπήρχε ήδη για να πετύχουν ό,τι πέτυχαν στο τέλος».

-Ο Άγγελος Αναστασιάδης μετά την έλευσή του μιλώντας σε συνεντεύξεις Τύπου έκανε λόγο για χάος στα αποδυτήρια και πλήρη απειθαρχία. Το σχόλιό σας;

«Ο Αναστασιάδης ήρθε ένα μήνα μετά τη δική μου απομάκρυνση, οπότε δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι μεσολάβησε στη διάρκεια αυτού του μήνα. Να γνωρίζετε όμως ότι όταν οι παίχτες είναι απλήρωτοι, στα αποδυτήρια επικρατεί πάντα μουρμούρα και αναβρασμός».

-Κατηγορηθήκατε ότι κάνατε κάποιες καταγγελίες εκ των υστέρων και όχι όντας προπονητής της ομάδας που θα είχαν και ουσιαστική βάση. Τι απαντάτε;

«Τίποτα. Οι άνθρωποι που τα λένε αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Όταν προπονείς μια ομάδα, δεν βγαίνεις να πεις δημόσια τα κακά πράγματα. Τα φυλάς για το εσωτερικό της ομάδας και προσπαθείς να τα τακτοποιήσεις εσωτερικά. Έτσι λειτουργούν οι ομάδες και οι οικογένειες. Φαίνεται πως κάποιοι σκέφτονται διαφορετικά από μένα».

-Γράφτηκε και ακούστηκε ότι ο Μαμαντού Μπακαγιόκο ήταν δική σας επιλογή και χρεώνεστε εσείς την αποτυχία αυτής της μεταγραφής. Ισχύει κάτι τέτοιο;

«1,5 χρόνο στον ΠΑΣ ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έφερα ήταν ο Πολ Κεϊτά. Σε όλες τις υπόλοιπες μεταγραφές ζητήθηκε η άποψή μου αλλά δεν αποφάσισα εγώ».

-Η προσωπική σας επιλογή, ο Κεϊτά, την πρώτη χρονιά τα πήγε περίφημα. Φέτος όμως υπέπεσε σε αρκετά πειθαρχικά παραπτώματα τόσο με σας όσο και με τον Άγγελο Αναστασιάδη. Πώς το εξηγείτε;

«Ο Κεϊτά όπως και αρκετούς άλλους νέους ποδοσφαιριστές είναι πιο δύσκολο να τους προπονήσεις σε σχέση με πιο έμπειρους παίχτες. Επίσης είναι απίστευτα πιο δύσκολο να προπονήσεις παίχτες που είναι απλήρωτοι με σύγκριση με παίχτες που είναι πληρωμένοι. Στην τελική, κάθε προσωπικότητα είναι διαφορετική και έχει τις ιδιοτροπίες της».

-Είπατε προηγουμένως ότι οι μεταγραφές δεν ήταν δικές σας αποφάσεις αλλά συνυπολογιζόταν η γνώμη σας. Είχατε παρεμβάσεις και πιέσεις, άμεσες ή έμμεσες, στον καταρτισμό της 11άδας για τη χρησιμοποίηση κάποιων συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών και τον παραγκωνισμό άλλων;

«Όχι άμεσα αλλά είναι γνωστό σε όλους ότι τα προβλήματά μου άρχισαν όταν μερικοί νέοι παίχτες που αποκτήθηκαν δεν πήραν χρόνο συμμετοχής. Αυτό είναι μια έμμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της ομάδας».

-Υπάρχουν εξωδιοικητικοί παράγοντες στον ΠΑΣ που προσπαθούν να έχουν λόγο και να επιβληθούν στα τεκταινόμενα της ομάδας; Σας ρωτάω γιατί και ο κ. Αναστασιάδης φεύγοντας μίλησε για κάποιες αλλαγές που δεν ήταν έτοιμη να κάνει η διοίκηση του ΠΑΣ.

«Δυστυχώς αυτό συμβαίνει και σε άλλες ομάδες, όχι μόνο στον ΠΑΣ. Πάντα ήλπιζα ότι ο κ. Χριστοβασίλης ήταν αρκετά δυνατός για να αντισταθμίσει αυτές τις επιρροές αλλά προφανώς δεν είναι. Έχω μείνει με την απορία αν συμφωνεί τελικά ή όχι με αυτές τις επιρροές ή είναι αδύναμος να τις αντιμετωπίσει».

-Υπήρξαν παίχτες όπως ο Βίλα που δεν ήταν στα αρχικά σας πλάνα στο πρώτο μισό της περιόδου, έκαναν όμως ένα εκπληκτικό δεύτερο γύρο. Πιστεύετε ότι αδικήσατε κάποιους παίχτες;

«Συμφωνώ για τον Βίλα που έκανε φανταστικά παιχνίδια αλλά δεν είναι αλήθεια ότι αδίκησα κάποιους. Απλά υπάρχουν μερικοί παίχτες που χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής από κάποιους άλλους γι' αυτό δεν ήταν στα βασικά πλάνα. Δεν ήταν όλοι όπως ο Λίλα ή ο Πατσατζόγλου που μπήκαν κατευθείαν στα βαθιά παίζοντας από το πρώτο λεπτό. Ο Βίλα και ο Μπεσέρα χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν. Όταν όμως μπήκαν στο κλίμα της ομάδας είδαμε ότι προσέφεραν πάρα πολλά».

-Πόσο αληθή είναι τα σενάρια προπονητολογίας για το πρόσωπό σας που μιλούν για τον πάγκο ομάδας της Super League;

«Μετά τον ΠΑΣ εργάστηκα στη Brussels, ομάδα με έδρα 12 χιλιόμετρα από το σπίτι μου, στην οποία αγωνίστηκε και ο γιος μου για 2 χρόνια. Ήταν μια χάρη στον πρόεδρο της ομάδας που είναι φίλος μου. Ήταν σε άσχημη βαθμολογική θέση και τους βοήθησα να μείνουν στη Β' Εθνική. Πλέον είμαι ελεύθερος και δηλώνω ανοιχτός να συζητήσω με τον οποιονδήποτε. Μου αρέσει η χώρα σας, πέρασα πολύ όμορφα εδώ».

-Θα συνεργαζόσασταν μελλοντικά με τον ΠΑΣ υπό αυτό το καθεστώς;

«Με τον ΠΑΣ Γιάννινα σίγουρα ναι. Με το υπάρχον καθεστώς όπως λέμε και στη χώρα μου, τραβάω τζόκερ, δηλαδή ούτε ναι ούτε όχι».

-Επειδή προπονήσατε τον ΠΑΣ για 1,5 χρόνο και γνωρίζετε τα καλώς και τα κακώς κείμενα αυτής της ομάδας τι πρέπει να αλλάξει για να μην παλεύει για την παραμονή της αλλά να διεκδικεί το κάτι παραπάνω που της αξίζει, δηλαδή την έξοδο στην Ευρώπη;

«Παραμένω ο μακροβιότερος προπονητής των τελευταίων 15 χρόνων στον ΠΑΣ. Όταν ήρθα στην παρουσίασή μου ο πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να σταματήσει αυτή η συνεχής εναλλαγή προπονητών και να δουλεύουν αυτοί για μακρά χρονικά διαστήματα. Εγώ ήμουν προετοιμασμένος για αυτό αλλά τελικά αποδεικνύεται μετά και τη φυγή Αναστασιάδη ότι δεν πήραν την ευκαιρία να αλλάξουν τα κακώς κείμενα και να προχωρήσει η ομάδα για το κάτι παραπάνω».

-Κλείνοντας ένα μήνυμα στους φίλους σας στα Γιάννενα και στους φιλάθλους του ΠΑΣ...

«Συνάντησα τους περισσότερους φίλους μου εδώ. Τον Λάκη Παπαγγέλη, τον Γιάννη Τάτση, τον Αποστόλη Παπαδημητρίου, τον Γιώργο Λαδιά και άλλους. Στους φίλους του ΠΑΣ θέλω να πω ότι έχω πολύ ευχάριστες αναμνήσεις από αυτό τον 1,5 χρόνο που πέρασα μαζί τους και θα δούμε. Πού ξέρετε, στο μέλλον μπορεί να ξανασυναντηθούν οι δρόμοι μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: