Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Μπλαου-γκραν φινάλε!!

Μπλαου-γκραν φινάλε!
Με μια εμφάνιση ανάλογη του μύθου που δημιούργησε όσο έκατσε στον πάγκο της αποχαιρέτησε η Μπαρτσελόνα τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Παίζοντας για μισή ώρα ποδόσφαιρο ανάλογο με αυτό που θαυμάσουμε την τελευταία τετραετία, οι «μπλαουγκράνα» νίκησαν 3-0 την Μπιλμπάο, κατέκτησαν το Κύπελλο Ισπανίας και στο χορτάρι του «Βιθέντε Καλντερόν» πρόσφεραν το ιδανικό φινάλε (;) στον άνθρωπο που διαμόρφωσε τη σύγχρονη ιστορία τους.

Οι Καταλανοί δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στην ομάδα του Μπιέλσα, κυριάρχησαν από το πρώτο λεπτό και έφτασαν στο τελικό 3-0 και το 26ο τρόπαιο στο θεσμό με γκολ των Πέδρο (3’, 25’) και Μέσι (20’)



Αν υπήρχε έστω κι ένας ένθερμος υποστηρικτής της άποψης πως η εκπληκτική όντως τη φετινή χρονιά Αθλέτικ Μπιλμπάο θα μπορούσε να βάλει δύσκολα στην Μπαρτσελόνα, πρέπει να άλλαξε γνώμη από το πρώτο… δευτερόλεπτο του αγώνα. Οι Καταλανοί έχασαν μεγάλη ευκαιρία στο 1’(!) με τον Μέσι, έριξαν δεύτερη προειδοποίηση στο 2’ με τον Πέδρο και ένα λεπτό μετά ο ίδιος παίκτης αποφάσισε με δικό του γκολ να… τελειώσει τον τελικό.

Μέχρι ο άνθρωπος των τελικών -αφού ο Πέδρο έχει σκοράρει σε Κύπελλο και Σούπερ Καπ Ισπανίας, Champions League, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων χτυπήσει ξανά και κάνει το 3-0 στο 25’- ήρθε ο Μέσι στο 20’ να βάλει κι αυτός τη δική του πινελιά (και φυσικά ένα γκολ το 73ο στη σεζόν) στο αποχαιρετιστήριο πάρτι προς τιμήν του Γκουαρντιόλα.

Με το σκορ στο 3-0 πριν συμπληρωθεί καν μισή ώρα αγώνα όλοι περίμεναν το σφύριγμα της λήξης. Οι Καταλανοί για να ξεκινήσουν τους πανηγυρισμούς και την αποθέσωση του Γκουαρντιόλα και οι Βάσκοι για να σταματήσει το μαρτύριο. Έτσι κι αλλιώς ποδοσφαιριστές και φίλοι της Μπιλμπάο πολύ σύντομα είχαν καταλάβει πως ακόμη μια φορά σε τελικό θα έφευγαν με σκυμμένο κεφάλι. Πάντως, σε μια προσπάθεια να μην διαλύσουν με μια εμφάνιση την καλή εικόνα μιας ολόκληρης χρονιάς, οι παίκτες του Μπιέλσα προσπάθησαν να πετύχουν το γκολ της τιμής. Διαμαρτύρονται –μάλλον δικαιολογημένα- για ένα τράβηγμα του Γιορέντε από τον Πικέ στο και είχαν μια-δυο ευκαιρίες για να πετύχουν ό,τι δεν είχαν κάνει και στον τελικό του Europa League: το γκολ της τιμής, που τελικά δεν ήρθε ποτέ.

Κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος της εποχής Γκουαρντιόλα στην Μπαρτσελόνα, υπό τις οδηγίες του οποίου οι «μπλαουγκράνα» γνώρισαν ημέρες ασύγκριτης δόξας, καθολικής αναγνώρισης αλλά και ζήλιας (με την καλή ή την κακή έννοια του όρου), αφού «μέτρησαν» 14 τρόπαια.

Και πώς αλλιώς θα μπορούσε η Μπαρτσελόνα να αποχαιρετήσει τον «βασιλιά» της σύγχρονης ιστορίας της παρά με κατάκτηση του Copa del Rey, της κούπα του βασιλιά!







Μπιλμπάο: Ιραϊθόθ, Ιραόλα, Αμορεμπιέτα, Αουρτενέτσε, Εκίθα, Χάβι Μαρτίνεθ, Σουσαέτα (46’ Άντερ), Γιορέντε (73’ Τεκέρο), Μουνιαΐν, Ντε Μάρκος (46’ Πέρεθ), Ιμπάι.

Στον πάγκο: Χοσέ, Μαρτίνεθ, Φερνάντεθ, Γουρπέγι.

Μπαρτσελόνα: Πίντο, Αντριάνο, Πικέ, Μοντόγια, Μασεράνο, Ινιέστα, Τσάβι (81’ Φάμπρεγας), Μπουσκέτς, Μέσι, Αλέξις (72’ Κεϊτά), Πέδρο (87’ Τιάγκο).

Στον πάγκο: Βαλντές, Αφελάι, Τέγιο, Μπαρτα.











πηγή: sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: