Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

«Αιώνιε» μπορείς, μπορείς να προκριθείς!!

«Αιώνιε» μπορείς, μπορείς να προκριθείς!
Ποιος είπε πως τα φαβορί είναι ανίκητα;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μπορεί να είναι τα αουτσάιντερ στον ημιτελικό του Final 4 της Ευρωλίγκας, αντιμετωπίζοντας μεγαθήρια της Ευρώπης, δηλαδή, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Μπαρτσελόνα αντίστοιχα, ωστόσο όπως λέει στο www.sport-fm.gr ο Δημήτρης Μαυροειδής, οι δύο «αιώνιοι» έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν στον τελικό της 13ης Μαΐου.

Οι Ρώσοι και οι Ισπανοί έχουν την… αχίλλειο πτέρνα τους και ο σέντερ της Μπιλμπάο εξηγεί…

Να μην πάρει… ανάσα ο Τεόντοσιτς

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι αδιαμφισβήτητα η κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αλλά ο Παναθηναϊκός είναι… Παναθηναϊκός: «Η ΤΣΣΚΑ είναι μία ψηλή και αθλητική ομάδα και είναι το φαβορί, από το ξεκίνημα της σεζόν. Για να τη νικήσεις, θα πρέπει να είσαι σε πολύ καλή μέρα και να είσαι συγκεντρωμένος… 45 λεπτά. Ο Κιριλένκο, χωρίς αμφιβολία, είναι ο το “α” και το “ω” της ομάδας. Και όχι μόνο επιθετικά, αυτό που με έχει εντυπωσιάσει είναι και η τρομερή βοήθεια που προσφέρει αμυντικά. Ο Τεόντοσιτς είναι από τους κορυφαίους στη δημιουργία, ενώ οι Κρστιτς και Χριάπα κάνουν εξαιρετική δουλειά στους ψηλούς. Θα έλεγα πως οι πιθανότητες είναι υπέρ της ΤΣΣΚΑ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ξεγράψουμε τον Παναθηναϊκό».

Κομβικός παίκτης είναι ο Μίλος Τεόντοσιτς για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί ο Παναθηναϊκός, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση: «Θα πρέπει να μην αφήσεις την ΤΣΣΚΑ να σκοράρει εύκολα καλάθια και να κλείσεις τους δημιουργικούς της παίκτες. Στην επίθεση, ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να “χτυπήσει” τον Τεόντοσιτς, ο οποίος έχει πρόβλημα αμυντικά αλλά και στα αργά πόδια του Κρστιτς. Πιστεύω πως εκεί έχει ένα πλεονέκτημα, δηλαδή, στο “1” και στο “5”. Θα πρέπει να ανοίξει τους χώρους και να έρχεται κατ’ ευθείαν η βοήθεια, προκειμένου να έχει το ελεύθερο σουτ. Στην άμυνα, θα πρέπει να μην αφήνει τον Τεόντοσιτς να πασάρει, να τον πιέσει αρκετά, έτσι ώστε να τον κουράσει. Εάν είναι καλά κλεισμένος ο Τεόντοσιτς, τότε η ΤΣΣΚΑ έχει πρόβλημα, καθώς είναι ο πιο δημιουργικός της παίκτης. Αυτό είχαμε κάνει και εμείς στο τρίτο παιχνίδι και τους νικήσαμε».

Να «χτυπήσει» από τους ψηλούς ο Ολυμπιακός

Χωρίς αμφιβολία η Μπαρτσελόνα είναι στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, ωστόσο δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε: «Είναι μία μεγάλη ομάδα. Μπορεί να μην είναι, όπως ήταν κάποτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι μία αρκετά υπολογίσιμη δύναμη. Στον ημιτελικό θα έδινα 50% πιθανότητες και για τους δύο, καθώς μου φαίνεται δύσκολο να βρω φαβορί ανάμεσα στις δύο ομάδες. Η Μπαρτσελόνα διαθέτει ποιοτικούς και πολύ καλούς παίκτες. Όπως είναι ο Ναβάρο, ο Λόρμπεκ που παίζουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι μία κλασική ισπανική ομάδα. Της αρέσει να πρεσάρει, να πετυχαίνει εύκολα καλάθια και να παίζει πολύ το πικ εν ρολ, με Ναβάρο και Λόρμπεκ. Θα έλεγα πως έχει ρίσκο και είναι επικίνδυνο να την παίξεις σε υψηλό ρυθμό, καθώς το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξεις εσύ. Πιστεύω πως το “κλειδί” είναι να την παίξεις με επιθετική άμυνα και ο Ολυμπιακός μπορεί να το κάνει αυτό. Είναι πιο νεανική ομάδα από την Μπαρτσελόνα και έχει πιο δυνατά κορμιά».

Ο Ναβάρο είναι τεράστιος παίκτης, όμως δεν είναι μόνο αυτός: «Για μένα δεν είναι μόνο Ναβάρο, καθώς διαθέτει και άλλους πολύ καλούς παίκτες. Μπορεί ο Ναβάρο να σουτάρει απ’ όπου θέλει, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Βοηθάει και πάρα πολύ στη δημιουργία και στο πικ εν ρολ με τους ψηλούς. Επίσης, αρκετά επικίνδυνο είναι και το ποστάρισμα που κάνουν οι Λόρμπεκ και Πιτ Μάικλ».

Η Μπαρτσελόνα δεν είναι άτρωτη, καθώς υπάρχει ένα σημείο που μπορεί να «χτυπήσει» ο Ολυμπιακός: «Οι ψηλοί της είναι αθλητικοί, αλλά όχι τόσο δυνατοί. Πιστεύω πως οι Ντόρσεϊ και Χάινς μπορούν να τους πάνε στη δύναμη και με τον Σπανούλη σε ρόλο δημιουργού, μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα».

Τα λόγια του Ντούσαν Ίβκοβιτς, πως ο Ολυμπιακός θα είναι καλύτερος μετά τα Χριστούγεννα, έγιναν… πράξη, ενώ οι προσθήκες των Λο και Ντόρσεϊ έχουν βοηθήσει αρκετά τους Πειραιώτες: «Ο Ολυμπιακός είναι πολύ βελτιωμένος, σε σχέση με τα παιχνίδια που παίξαμε στους ομίλους. Οι Λο και Ντόρσεϊ έχουν δώσει αρκετή ποιότητα στην ομάδα. Ο Λο αυτό που προσφέρει, είναι να ελευθερώνει τον Σπανούλη. Όταν είχαμε παίξει αντίπαλοι, ο Σπανούλης κουβαλούσε συνεχώς την μπάλα και αγωνιζόταν 35 λεπτά. Τώρα με τον Λο έχει τη δυνατότητα να ξεκουράζεται, να γίνεται ακόμη πιο δημιουργικός αλλά και να προσφέρει πολλά περισσότερα στην άμυνα. Γενικά να δίνει ακόμη περισσότερα ποιοτικά λεπτά. Ο Ντόρσεϊ είναι πολύ καλός αμυντικά και ξέρει να τελειώνει τις φάσεις. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο. Πολλά προβλήματα στην άμυνα της Μπαρτσελόνα, μπορούν να δημιουργήσουν τα κοψίματα του Πρίντεζη στη ρακέτα, με τα οποία μπορεί να πάρουν και το ελεύθερο τρίποντο οι Γκετσεβίτσιους και Παπανικολάου. Ο Ολυμπιακός έχει ρολάρει, σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν και πιστεύω πως μπορεί να πάρει τη νίκη».

Στο μπάσκετ όλα γίνονται και γιατί όχι ένας τελικός ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό: «Πιστεύω πως καμία από τις δύο ομάδες δεν σκέφτεται τον τελικό, καθώς είναι επικεντρωμένοι στους ημιτελικούς. Ωστόσο, όλα γίνονται στο μπάσκετ, καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο. Φυσικά ένας τέτοιος τελικός θα ήταν εξαιρετικός για το ελληνικό μπάσκετ. Θα ήταν ένα πολύ αμφίρροπο παιχνίδι, όπου θα χρειαζόταν “σιδερένια” νεύρα».

Ο Παναθηναϊκός έδειξε από την αρχή πως μπορεί να φτάσει στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, όμως ο Ολυμπιακός το απέδειξε στην πορεία: «Τον Παναθηναϊκό τον περίμενα να είναι στο Final 4. Έχει μία έμπειρη ομάδα, ενώ το καλοκαίρι δεν άλλαξε πολλά πράγματα. Ο Ολυμπιακός ήταν ένα αίνιγμα στην αρχή. Όμως, μετά τα Χριστούγεννα άρχισε να ρολάρει, παίζοντας πολύ ωραίο μπάσκετ».

Τέλος, μπορεί να προέχει το Final 4 Ευρωλίγκας, ωστόσο αμέσως μετά έχουμε και… πρωτάθλημα στην Ελλάδα: «Φέτος, θα έδινα ένα μικρό προβάδισμα στον Ολυμπιακό και όχι λόγω του ότι έχει το πλεονέκτημα έδρας μόνο. Παλιά θα λέγαμε πως ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί, όχι όμως φέτος. Ο Ολυμπιακός έχει δείξει πως είναι μία πολύ σκληροτράχηλη ομάδα και πως δεν παραδίνεται ποτέ. Αυτό που έχει ο Παναθηναϊκός όλα αυτά τα χρόνια, ο κορμός των παικτών, η ομοιογένεια, πιστεύω πως τέτοια στοιχεία έχει αρχίσει να δείχνει και ο Ολυμπιακός».

πηγή: sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: