Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Πάμε σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό δικαστή!!

Πάμε σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό δικαστή
Προς νέες εκλογές δείχνει η πολιτική πυξίδα της χώρας. Οι επιταγές του άρθρου 37 του Συντάγματος φαίνεται να εξαντλούνται και η χώρα να οδηγείται αναπόφευκτα στις τελευταίες παραγράφους που μιλούν για σχηματισμό «υπηρεσιακής» κυβέρνησης με μοναδικό σκοπό την διεξαγωγή νέων εκλογών.
Ενδεικτικό της διάχυτης εντύπωσης ότι οι διερευνητικές εντολές οδηγούνται σε πλήρες αδιέξοδο και η χώρα σε νέες εκλογές είναι και το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση για το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να περιμένει την ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών και την εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής για να την διαλύσει και να προκηρύξει νέες εθνικές εκλογές ή όχι.

Πάντως για το θέμα οι απόψεις των Συνταγματολόγων διίστανται αλλά φαίνεται ότι θα επικρατήσει η άποψη εκείνων που θεωρούν ότι για να διαλυθεί η Βουλή πρέπει πρώτα να συγκληθεί. Υπο αυτά τα δεδομένα αλλά και με το προηγούμενο προεδρικό διάταγμα που όριζε την σύγκληση της νέας Βουλής την 17η Μαΐου, προκειμένου να ορκιστούν οι νέοι βουλευτές και να εκλεγεί το νέο προεδρείο, το επόμενο διάταγμα από τον κ. Κάρολο Παπούλια δεν αναμένεται νωρίτερα από την μεθερχόμενη  Πέμπτη ακόμα και αν διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης την ερχόμενη Κυριακή.

Επιπροσθέτως, ένα ζήτημα που προκύπτει είναι η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, εφόσον τόσο οι 3 διερευνητικές εντολές όσο και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποτύχουν στο να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής τότε οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να σχηματίσουν κυβέρνηση  - κοινής αποδοχής – με μοναδικό σκοπό να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θεωρείται δύσκολο οι επτά πολιτικοί αρχηγοί να δεχθούν την παράταση της θητείας του κ. Λουκά Παπαδήμου στην πρωθυπουργία ή να καταλήξουν σε ένα άλλο πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης. Με τον τρόπο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον Πρόεδρο Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές και να διαλύσει την Βουλή. Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση το ενδεχόμενο να κρατήσει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός τους σημερινούς υπουργούς θεωρείται απίθανο, εκτός πια κι αν υπάρξει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για να αντικατασταθούν μόνο οι τέσσερις που αλλάζουν στις εκλογές, δηλαδή

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μεταξύ των ανώτερων νομικών κύκλων έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση για το αν την εντολή ανάθεσης κυβέρνησης πρέπει να την πάρει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ρένα Ασημακοπούλου ή ο «αρχαιότερος» που είναι ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Παναγιώτης Πικραμένος.

πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: