Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ποιος Αλαφούζος και ποιος Ντέμης; O Πλατινί να 'ναι καλά!!

Από τον Αλαφούζο τον Ντέμη και τον Σαββίδη περίμεναν Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για να γλιτώσουν από την UEFA, αλλά τη λύση φαίνεται να τη δίνει η ίδια η ευρωπαϊκή ομοσπονδία!
Ποιος Αλαφούζος και ποιος Ντέμης; O Πλατινί να 'ναι καλά!
Τι ακριβώς συνέβη; Όπως αποκαλύπτει σήμερα η "SportDay", η UEFA πήρε την απόφαση να τροποποιήσει τον πειθαρχικό κώδικα για παραβάσεις του Financial Fair Play (FFP).
Αυτό σημαίνει ότι η ποινή του αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν θα αποτελεί μονόδρομο και θα υπάρχουν πιο ...μαλακές τιμωρίες.
Για παράδειγμα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει στις ομάδες που χρωστάνε να κάνουν διεθνείς μεταγραφές, ενώ θα μπορεί να κρατάει τα μπόνους συμμετοχής από το Champions League και το Europa League για να αποπληρώνει η ίδια τις οφειλές σε ποδοσφαιριστές, προπονητές κ.λπ.
Ο αποκλεισμός θα ισχύει μόνο σε πολύ βαριές περιπτώσεις παραβάσεων ή υποτροπών. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ισχύσουν οι νέες ποινές, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα η UEFA θα στείλει στις ομοσπονδίες την αλλαγή στους κανόνες και ενδεχομένως να έχουμε από το καλοκαίρι την εφαρμογή τους.
Τώρα γιατί προχώρησε η UEFA σε αυτή την κίνηση; Προφανώς μετά τις πιέσεις των μεγάλων ομάδων. Ως γνωστόν η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο ελληνική. Είναι ευρωπαϊκή -αν όχι παγκόσμια- και έχει πλήξει τους περισσότερους συλλόγους στα μεγάλα πρωταθλήματα.
Το καλό της υπόθεσης ότι αναμένεται να ευνοηθούν και οι ελληνικές ομάδες που πνίγονται στα χρέη. Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που κινδύνευαν με αποκλεισμό αναμένεται με το νέο πειθαρχικό κώδικα να πέσουν στα ...μαλακά.
Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να νοικοκυρευτούν και να ξεχρεώσουν. Απλά θα έχουν περισσότερη άνεση για να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Το παραδάκι, δηλαδή, θα πρέπει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να βρεθεί και να πέσει. Προς το παρόν, πάντως, η λύση για μην αποκλειστούν οι ομάδες από την Ευρώπη φαίνεται να έρχεται από την ίδια την UEFA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: