Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

«Ταυρομαχίες» και άλλες ιστορίες!!

«Ταυρομαχίες» και άλλες ιστορίες!
Οι ποδοσφαιρικοί «εμφύλιοι» είναι μια παλιά ιστορία στους τελικούς του Europa League. Ξεκινώντας από την δεκαετία του ’60 και φτάνοντας μέχρι και πέρυσι, ομάδες από την ίδια χώρα έχουν μονομαχήσει για το τρόπαιο συνολικά 11 φορές. Με αφορμή την επικείμενη «ταυρομαχία» ανάμεσα σε Ατλέτικο Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο το sport-fm.gr ξετυλίγει το κουβάρι των τελικών μεταξύ ομοεθνών ομάδων που έγιναν στο κύπελλο Εκθέσεων, Kύπελλο UEFA και Europa League.

Πρώτοι στους τελικούς του… μίσους, έρχονται Iσπανοί και Iταλοί με 4 έκαστος. Άγγλοι, Γερμανοί και Πορτογάλοι ακολουθούν με μία «τελική» συνάντηση. Οι ισπανικές ομάδες κυριάρχησαν στα ευρωπαϊκά κύπελλα για δέκα περίπου χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Σε αυτό το διάστημα προέκυψαν τρεις ισπανικοί τελικοί το 1962, 1964, και 1966. Η τέταρτη ισπανική μάχη θα αργούσε 41 χρόνια (2007).

1962: Βαλένθια - Μπαρτσελόνα 6-2, 1-1

Η Βαλένθια κατακτά το πρώτο της ευρωπαϊκό κύπελλο παίζοντας επιθετικό και παραγωγικό ποδόσφαιρο. Στην πορεία προς το τρόπαιο αποκλείει κατά σειρά τις Νότιγχαμ Φόρεστ, Λωζάννη, Ίντερ και ΜΤΚ. Παίρνει το τρόπαιο αήττητη με 7-2-0 και 33-13 τέρματα. Στον διπλό τελικό συντρίβει τους «μπλαουγκράνα» με 6-2 στο Μεστάγια και αποσπά ισοπαλία 1-1 στο Καμπ Νου.


1964: Σαραγόσα - Βαλένθια 2-1

Οι «νυχτερίδες» θα παίξουν τον τρίτο τους συνεχόμενο τελικό στην διοργάνωση αλλά αυτή τη φορά θα χαμογελάσει η συμπατριώτισσά τους Σαραγόσα. Η ομάδα της Αραγονίας θα κερδίσει το πρώτο από τα δύο συνολικά ευρωπαϊκά της κύπελλα, πετόντας έξω στον δρόμο προς το τρόπαιο τον Ηρακλή (3-0,6-1) και εν συνεχεία τις Λωζάννη, Γιουβέντους και Λιέγη. Συνολικός απολογισμός 8-1-1 και τέρματα 23-7. Στον μονό τελικό αυτής της χρονιάς θα νικήσει με 2-1 την Βαλένθια στο ουδέτερο Καμπ Νου.

1966: Μπαρτσελόνα - Σαραγόσα 0-1, 4-2

Η Μπάρτσα σηκώνει το τρίτο της και τελευταίο μέχρι σήμερα κύπελλο UEFA (Εκθέσεων) ολοκληρώνοντας έτσι τις ισπανικές συγκρούσεις σε τελικούς της διοργάνωσης για αυτή την δεκαετία. Θα κατακτήσει το τρόπαιο με ρεκόρ 8-2-4 και τέρματα 26-11. Θα αποκλείσει κατά σειρά τις Ουτρέχτη, Ρόγιαλ Άντβερπ, Αννόβερο (στο στρίψιμο του νομίσματος έπειτα και από τρίτο ματς που έληξε ισόπαλο!), Εσπανιόλ και Τσέλσι. Στο πρώτο ματς (του διπλού τελικού) μέσα στο Καμπ Νου η Σαραγόσα θα πάρει τη νίκη με 1-0 αλλά στον επαναληπτικό του Λα Ρομαρέδα η ομάδα της Καταλονίας θα οδηγήσει το παιχνίδι στην παράταση (3-2) και με γκολ στο 120’ θα σηκώσει το τρόπαιο.

2007: Σεβίλλη - Εσπανιόλ 2-2 (1-1 κ.δ.) 3-1 πεν.

Θα περάσουν 41 χρόνια για να ξανασυναντηθούν δύο ισπανικές ομάδες στον τελικό του Europa League πλέον. Η Σεβίλλη θα κάνει το repeat στην συγκεκριμένη διοργάνωση για πρώτη φορά από το 1986 (Ρεάλ Μαδρίτης), αφού πήρε το τρόπαιο και το 2006. Η ομάδα της Ανδαλουσίας θα κάνει ρεκόρ 9-5-1 με τέρματα 29-12. Πρώτο «θύμα» στην πορεία για τον τίτλο θα είναι ο Ατρόμητος (2-1, 4-0), στη συνέχεια θα περάσει ως δεύτερη την φάση των ομίλων πίσω από την Άλκμααρ και θα αποκλείσει ακόμα τις Στεάουα, Σαχτάρ, Τότεναμ και Οσασούνα. Σε έναν συγκλονιστικό τελικό στο Χάμπτεν Παρκ της Γλασκώβης, Σεβίλλη και Εσπανιόλ θα οδηγηθούν στο μισάωρο της παράτασης ισόπαλες 1-1. Εκεί ο Ζόνατας θα ισοφαρίσει πέντε λεπτά πριν το τέλος το γκολ του Κανουτέ και θα οδηγήσει το ματς στα πέναλτι. Ο τερματοφύλακας Πάλοπ θα αποκρούσει τρία και η Σεβίλλη θα πάρει το κύπελλο.


«Εμφυλίων» συνέχεια

Μετά την δεκαετία του ’60, τη σκυτάλη παίρνουν οι Άγγλοι προτού την δώσουν στους Γερμανούς το 1980. Στις αρχές του ’90 οι ιταλικές ομάδες κυριαρχούν στο κύπελλο UEFA μετρώντας τέσσερις τελικούς που ο νικητής ήταν σίγουρα ιταλικός σύλλογος!

1972: Τότεναμ - Γούλβς 2-1, 1-1

Η Αγγλία πανηγυρίζει την έκτη συνεχόμενη συμμετοχή ομάδα της στον τελικό του UEFA και αυτή τη φορά θα είναι διπλή. Η Τότεναμ κατακτά το δεύτερο της ευρωπαϊκό τρόπαιο αήττητη, με ρεκόρ 8-4-0 και τέρματα 30-6. Θα αποκλείσει τις Κεφλαβίκ, Ναντ, Ραπίντ Βουκουρεστίου, Αράντ και Μίλαν. Στον διπλό τελικό θα πάρει τη νίκη με 2-1 στο Μολινό και θα παραχωρήσει ισοπαλία 1-1 στο Λονδίνο.


1980: Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Γκλάντμπαχ 2-3, 1-0

Η Άιντραχτ θα είναι η νικήτρια του μοναδικού (δυτικού) γερμανικού «εμφυλίου» σε τελικό κυπέλλου Ευρώπης. Ο μοναδικός διεθνής τίτλος της ομάδας της Φρανκφούρτης θα κατακτηθεί με ρεκόρ 6-1-5 και τέρματα 23-15, ξεπερνώντας τα εμπόδια των Αμπερντίν, Δυναμό Βουκουρεστίου, Φέγενορντ, Μπρνο και Μπάγερν Μονάχου. Η ήττα στον πρώτο τελικό του Γκλάντμπαχ με 3-2 θα αποδειχθεί γλυκιά αφού το 1-0 της ρεβάνς θα δώσει το κύπελλο στην Άιντραχτ χάρη στα εκτός έδρας γκολ.


1990: Γιουβέντους - Φιορεντίνα 3-1, 0-0

Η «Γιούβε» είναι η νικήτρια της ιταλικής σύγκρουσης, που αποτέλεσε την απαρχή ιταλικών τελικών στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Ήταν το δεύτερο κύπελλο UEFA για την «Kυρία» η οποία πάτησε κορυφή με ρεκόρ 9-2-1 και τέρματα 20-9 αφήνοντας εκτός διοργάνωσης τις Γκόρνικ, Παρί Σεν Ζερμέν, Χέμνιτσερ, Αμβούργο και Κολωνία. Το πρώτο ματς στο Κομουνάλε θα λήξει 3-1 υπέρ των «μπιανκονέρι» προτού οι δύο ομάδες αναδειχθούν ισόπαλες 0-0 στην Φλωρεντία.


1991: Ίντερ - Ρόμα 2-0, 0-1

Δεύτερος συνεχόμενος ιταλικός τελικός με την Ίντερ να σηκώνει το πρώτο από τα τρία συνολικά κύπελλα UEFA που έχει στην κατοχή της. Οι «νερατζούρι» θα τελειώσουν την σεζόν με ρεκόρ 6-3-3 και τέρματα 17-7. «Θύματά» τους στον δρόμο για τον τελικό έπεσαν οι Ραπίντ Βιέννης, Άστον Βίλα, Παρτιζάν, Αταλάντα και Σπόρτιγκ Λισαβόνας. Στο δεύτερο ματς του τελικού στη Ρώμη η ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι θα αντέξει την πίεση των Ρωμαίων χάνοντας μεν με 1-0 αλλά κρατώντας το 2-0 του Μιλάνου.


1995: Πάρμα - Γιουβέντους 1-0, 1-1

Η μεγάλη Πάρμα της δεκαετίας του ’90 φτάνει στην κατάκτηση του δεύτερου ευρωπαϊκού της κυπέλλου και πρώτου UEFA. Οι «παρμένσι» θα τερματίσουν πρώτοι με ρεκόρ 8-2-2 και τέρματα 17-6. Φίτεσε, ΑΙΚ Στοκχόλμης, Μπιλμπάο, Οντένσε και Λεβερκούζεν θα υποταχθούν στην ανωτερότητα της ομάδας του Νέβιο Σκάλα στον δρόμο προς τον τελικό. Εκεί δύο γκολ του Ντίνο Μπάτζιο (ένα στην Πάρμα και ένα στο Τορίνο) θα αποδειχθούν αρκετά για το τρόπαιο.



1998: Ίντερ - Λάτσιο 3-0

Στον τρίτο μονό τελικό της διοργάνωσης και πρώτο μετά από 33 χρόνια, η Ίντερ πανηγυρίζει το τρίτο της κύπελλο και δεύτερο απέναντι σε ιταλική ομάδα, με ρεκόρ 8-1-2 και τέρματα 20-8. Θα υπερκεράσει τις Ξαμάξ, Λιόν, Στρασβούργο, Σάλκε και Σπαρτάκ Μόσχας πριν φτάσει στον τελικό του Παρισιού, όπου με σκόρερ τους Ζαμοράνο, Ζανέτι και Ρονάλντο δεν θα αφήσει περιθώρια στους «λατσιάλι».



2011: Πόρτο - Μπράγκα 1-0

Ο πρώτος πορτογαλικός ευρωπαϊκός τελικός είναι γεγονός το 2011 με την Πόρτο να είναι αυτή που θα χαμογελάσει στο τέλος. ΟΙ «δράκοι» κατακτούν το δεύτερο κύπελλο UEFA στην ιστορία τους με ρεκόρ 14-1-2 και τέρματα 44-16. Θα μπει στους ομίλους της διοργάνωσης αφήνοντας έξω τη Γκενκ και στη συνέχεια θα περάσει πρώτη στους ‘’32’’ πάνω από τις Μπεσίκτας, Ραπίντ Βιέννης και ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Από εκεί και πέρα θα αποκλείσει τις Σεβίλλη, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Σπαρτάκ Μόσχας και Βιγιαρεάλ για να φτάσει στον τελικό του Δουβλίνου όπου θα κάμψει την αντίσταση της Μπράγκα με το γκολ του Φαλκάο.

πηγή: sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: