Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Τα δικά μας παιδιά!!

Είναι η 1η φορά εδώ και πολλά χρόνια που από τους 25 παίκτες της αποστολής του ΠΑΟΚ για την προετοιμασία οι 19 είναι Έλληνες. Γράφει ο Σάκης Γκίνας.
Τα δικά μας παιδιά
Ήταν μια επιλογή οικονομικά αναγκαστική, αλλά και ακραιφνώς συμβολική. Το μέλλον του ΠΑΟΚ ανήκει στα δικά του παιδιά…
Η ανάγνωση της σύνθεσης του ρόστερ είναι αλήθεια ότι στην αρχή προκαλεί έναν μικρό πανικό, γιατί είναι όλα πολύ νέα και πολύ άπειρα παιδιά. Αλλά πολύ νέοι και πολύ άπειροι δεν ήταν και πέρυσι και ο Σταφυλίδης, ο Γλύκος, ο Γιάννου, ο Αποστολόπουλος, ο Παναγιωτούδης και ο Κατσικάς; Παρόλα αυτά αποτέλεσαν ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος;
Λεφτά δεν υπάρχουν και αναγκαστικά ο ΠΑΟΚ θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια με βάση ένα πλάνο στηριγμένο στα μειωμένα έξοδα και στο πολύ χαμηλό μπάτζετ. Ακόμα και εάν αναλάβει την ΠΑΕ ο Ιβάν Σαββίδης, δεν θα ανατραπεί ριζικά αυτή η φιλοσοφία, διότι ο ομογενής επιχειρηματίας είναι υπέρ των Ελλήνων παικτών και κατά της άσκοπης σπατάλης χρημάτων σε πολλές μεταγραφές εντυπώσεων.
Η δόμηση μιας ομάδας από νέα παιδιά Ελληνόπουλα χρειάζεται υπομονή και στήριξη από τον κόσμο, καθώς έχει πρακτικά πολλαπλές ωφέλειες για τον ΠΑΟΚ:
- εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων λόγω των μικρών συμβολαίων γλιτώνει η ΠΑΕ και τα υπέρογκα έξοδα των μάνατζερ.
- τα νέα παιδιά δεν είναι "μισθοφόροι", αντίθετα είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με την ομάδα και την πόλη.
- δεν είναι κορεσμένοι ποδοσφαιριστές, ξεκινούν τώρα το χτίσιμο καριέρας, έχουν πολλά όνειρα και "διψούν" για δόξα, αναγνώριση, δικαίωση και επιβεβαίωση στον κοινωνικό τους περίγυρο και μετά στο πανελλήνιο. Η απόκτηση δόξας είναι ακόμα και σήμερα το ισχυρότερο, το πιο ανίκητο, κίνητρο επιτυχίας σε όλους τους τομείς, ισχυρότερο και από τα χρήματα, τα οποία ούτως ή άλλως την ακολουθούν.
Το φιλόδοξο και παράτολμο εγχείρημα που ξεκίνησε πέρυσι στον ΠΑΟΚ από τον Λάζλο Μπόλονι με την προώθηση μιας νέας γενιάς Ελλήνων ποδοσφαιριστών είχε θετικό αντίκτυπο στον κόσμο και απτά αποτελέσματα. Φέτος η διοίκηση προσέλαβε τον Γιώργο Δώνη με στόχο τη συνέχιση της πορείας ελληνοποίησης της ομάδας. Είναι ευκολονόητο ότι με τόσα πολλά ελληνόπουλα στο ρόστερ είναι προτιμότερος ένας Έλληνας προπονητής στον πάγκο που θα τους καταλαβαίνει καλύτερα και θα τους μιλάει στην γλώσσα τους.
Από τους 11 καινούργιους νεαρούς που ταξίδεψαν για την Ολλανδία οι Πόποβιτς, Δεληγιαννίδης και Πέλκας παίζουν στα δυο άκρα της μεσαίας γραμμής, οι Κάτσε, Κίτσιου και ο Τζανδάρης στα αμυντικά χαφ, οι Ιντζίδης και Καραντασιάδης είναι στόπερ, ο Κωνσταντινίδης δεξί μπακ και οι Γιακουμής, Μελλίσας τερματοφύλακες.
Προσθέτοντας τους περυσινούς Γλύκο, Αθανασιάδη, Αποστολόπουλο, Γεωργιάδη, Σταφυλίδη, Γιάννου, Κατσικά, Παναγιωτούδη και Στάμου φτάνουμε στον αριθμό των 20 νέων παικτών που θα συνεπικουρούνται από τους έμπειρους Σαλπιγγίδη, Φωτάκη, Μαλεζά, Ετό, Γκαρσία, Λαζάρ, Λίνο και Ρομπέρ.
Βέβαια, στο ρόστερ θα προστεθεί ο Κουμαλό και άλλοι δυο, μάλλον, ξένοι μέσοι νεοαποκτηθέντες. Και πάλι, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία του ρόστερ θα συγκροτείται από Έλληνες.
Μ’ αυτούς θα δουλέψει ο Δώνης για το χτίσιμο μιας νέας ομάδας με πολύ δυναμισμό, ενθουσιασμό, αλλά και απειρία. Το ότι στην νέα σεζόν το ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι αδύναμο, λόγω των οικονομικών προβλημάτων στις περισσότερες ομάδες, δίνει το δικαίωμα της βάσιμης αισιοδοξίας και της προοπτικής στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ.
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: