Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

"Πληγές" και αποστολές!!

Πώς αποκλεισμός του ΠΑΟΚ τού κοστίζει αρκετά σε συγκεκριμένους τομείς και παράλληλα τού δημιουργεί ...αυξημένες υποχρεώσεις για τη συνέχεια της χρονιάς.
"Πληγές" και αποστολές
Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από την Ραπίντ είναι γεγονός πως "πόνεσε" πολύ αφού το "αντίο" του "Δικεφάλου" στο Γιουρόπα Λιγκ ήρθε από πολύ νωρίς. Το... Βατερλώ του "Δικεφάλου" στην Αυστρία είναι γεγονός πως του κοστίζει αρκετά σε συγκεκριμένους τομείς, ενώ δημιουργεί ταυτόχρονα κάποιες "αποστολές" στην ομάδα του Γιώργου Δώνη που καλείται να αφήσει πίσω της αυτή την αποτυχία και να την κάνει να... ξεχαστεί. Ας δούμε τις "μαχαιριές" που "φέρνει" στον ΠΑΟΚ ο αποκλεισμός από την Ευρώπη. 
1. Το οικονομικό: Από τον αποκλεισμό στο Γιουρόπα Λιγκ ο ΠΑΟΚ χάνει πολλά όσον αφορά τα έσοδα, τα οποία μάλιστα φέτος είναι αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Τα μπόνους συμμετοχής και αγώνων στη φάση των ομίλων που μέχρι πέρσι ήταν 1 εκ. ευρώ, από φέτος ανεβαίνουν στα 1,3 εκ, ενώ άλλαξαν και τα ποσά για τις νίκες και τις ισοπαλίες. Συγκεκριμένα η νίκη από 140.000 ευρώ "ανέβηκε" στις 200.000 και η ισοπαλία από τις 70.000 ευρώ στις 100.000.
Ακόμα αν ο ΠΑΟΚ τερμάτιζε πρώτος στον όμιλό του θα καρπωνόταν 400.000 ευρώ, ως δεύτερος θα έπαιρνε 200.000 και όσον αφορά τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στη φάση των "32" (στην οποία ο ΠΑΟΚ συμμετείχε τόσο πέρυσι όσο και πρόπερσι) θα πάρουν από 200.000 ευρώ. Ολα τα παραπάνω χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από το μάρκετ πουλ, αλλά και αυτά των εισιτηρίων (από τα οποία τα έσοδα θα "ερχόταν" αν ο ΠΑΟΚ προκρινόταν στην φάση των νοκ άουτ μιας και ως γνωστόν τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές από την UEFA, κάτι που "μεταφέρεται" για την σεζόν 2013-14).
2. Το... ξενέρωμα του κόσμου: Η αλλαγή σε διοικητικό επίπεδο με την εμπλοκή του Ιβάν Σαββίδη είναι γεγονός πως άλλαξε το κλίμα στις τάξεις των οπαδών του ΠΑΟΚ. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την κίνηση των διαρκείας η οποία αυξήθηκε αρκετά από την στιγμή που οριστικοποιήθηκε το ότι νέο αφεντικό της ΠΑΕ θα είναι ο ομογενής επιχειρηματίας.
Πλέον έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα "αντιδράσει" ο κόσμος της ομάδας, στου οποίου το στομάχι είναι δεδομένο πως δεν "κάθισε" καθόλου καλά ο αποκλεισμός από την Ραπίντ. Και μετά τα νέα δεδομένα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι γεγονός πως ήταν απαραίτητη η πρόκριση στους ομίλους του Γουρόπα Λιγκ ώστε κατά κάποιο να μην... ξενερώσουν οι φίλοι του ΠΑΟΚ.
3. Το πρεστίζ της ομάδας: Ο ΠΑΟΚ είχε δώσει το παρών στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τα τελευταία δύο χρόνια, είχε σημαντικές επιτυχίες με αποκορύφωμα την νίκη επί της Τότεναμ μέσα στην Αγγλία και έδειχνε πως είχε αποκτήσει... μέταλλο στις υποχρεώσεις εκτός Ελλάδας.
Η καλή παρουσία ωστόσο των τελευταίων ετών μπαίνει στο "ψυγείο" μιας και πλέον ο "Δικέφαλος" είπε "αντίο" στην διοργάνωση, κάτι που κοστίζει τόσο στο πρεστίζ, όσο και στην θέση του στη κατάταξη συλλόγων της UEFA (μακροπρόθεσμα).
Πλέον ο ΠΑΟΚ έχει συγκεκριμένες αποστολές μετά το "αντίο" του στην Ευρώπη. Εξηγούμεθα...
1. Αξιόλογη πορεία στο πρωτάθλημα και λόγω... ξεκούρασης: Συχνά πέρυσι στον ΠΑΟΚ απέδιδαν την κακή πορεία της ομάδας στην κούραση που υπήρχε λόγω των συνεχόμενων αγώνων στην Ευρώπη. Πλέον καμιά τέτοια δικαιολογία δεν θα υπάρχει φέτος.
Ο "Δικέφαλος" από πολύ νωρίς αποχαιρέτησε το Γιουρόπα Λιγκ, ο Γιώργος Δώνης θα μπορεί σε μεγαλύτερο βαθμό να χρησιμοποιεί τους παίκτες που θεωρεί απαραίτητους για τον σχηματισμό της ομάδας δίχως να σκέφτεται την κόπωση. Και αυτό ακριβώς κάνει μεγαλύτερες τις υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα αφού θα δοθεί πλέον σχεδόν όλο το βάρος εκεί. Ετσι απαιτείται για έναν ακόμη λόγο (πέραν των δεδομένων υψηλών στόχων που παραδοσιακά έχει ο ΠΑΟΚ) μια αξιόλογη πορεία σε αυτό.
2. Το... ξεπέταγμα μέσω Κυπέλλου: Τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ δεν έχει κάποια διάκριση στο Κύπελλο Ελλάδας, οι... χαρές ερχόταν μέσω του πρωταθλήματος ή το Γιουρόπα Λιγκ (κυρίως), όμως φέτος ευρωπαική διοργάνωση δεν θα υπάρχει. Ετσι ο "Δικέφαλος" θα έχει ως αποστολή εκτός από μια αξιόλογη παρουσία στην Ελλάδα και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.
Μέσω αυτής της διοργάνωσης ο ΠΑΟΚ θα επιχειρήσει να... γράψει ιστορία, κάτι που τα τελευταία χρόνια έκανε στην Ευρώπη με σημαντικές επιτυχίες που "μένουν" (πρόκριση με Φενέρ ή νίκη με Τότεναμ) στην μνήμη. Η διαφορά βέβαια είναι πως δεν διεκδικούσε κάποιο τίτλο εκτός συνόρων αλλά είχε μια πολύ καλή πορεία, την οποία θα... πρέπει να αντικαταστήσει με "ιδανική" παρουσία στο Κύπελλο Ελλάδας και κατάκτηση του τροπαίου.
3. Να πείσει πως... μπορεί η ομάδα του Δώνη: Η πρώτη αποστολή της ομάδας του Γιώργου Δώνη ήταν αποτυχημένη μιας και αυτή ήταν η είσοδος στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για το ότι ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε απέναντι στην Ραπίντ, η ουσία όμως είναι πως ο αποκλεισμός αυτός είναι ένα χαστούκι για τον "Δικέφαλο" και το σύνολο του τεχνικού του ΠΑΟΚ.
Ο οποίος καλείται να κάνει όσα πρέπει για να αποδείξει πως οι παίκτες του υπό τις οδηγίες του μπορούν να πετύχουν αρκετά μέσα στην σεζόν. Η πίεση πλέον από τον κόσμο είναι δεδομένο πως αυξάνεται μετά την αποτυχία της ομάδας στην Ευρώπη, ο Δώνης θα πρέπει να βρει τον τρόπο πως να την διαχειριστεί, το πως το πλάνο που έχει για τους "ασπρόμαυρους" (π.χ. με τους νέους παίκτες που χρησιμοποιούνται) θα πετύχει και πως θα "πείσει"  τους φίλους του "Δικεφάλου" να είναι δίπλα στην ομάδα και να πιστέψουν πως αυτή σε βάθος χρόνου μπορεί να πετύχει πολλά.
Πηγή: olapaok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: