Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Στο στόχαστρο της εφορίας καταθέσεις, δαπάνες και εισοδήματα...!!

Τροπολογία «βόμβα» για 8.500.000 φορολογούμενους κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η εφορία από δω και πέρα δεν θα προσδιορίζει το εισόδημα μόνο με βαση των εισοδημάτων που δηλώνει ο φορολογούμενος αλλά ελέγχοντας τραπεζικές καταθέσεις, καταγράφοντας αναλυτικά καταναλωτικές δαπάνες σε μετρητά ή σε πιστωτικές κάρτες, δάνεια και διασταυρώντας άλλες πηγές εισοδημάτων και αποταμιεύσεων.
Στο στόχαστρο της εφορίας καταθέσεις, δαπάνες και εισοδήματα...
Σύμφωνα το «Βήμα» αυτό γίνεται για πρώτη φορά, καθώς με την τροπολογία αυτή το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει σε όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες) τις έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου που ήδη εφαρμόζονται στους επιτηδευματίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου θεωρείται, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, αναγκαία στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης στρατηγικής φορολογικής συμμόρφωσης που θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών φορολογικών υπηρεσιών και θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της δικαιότερης φορολογικής μεταχείρισης μέσω της επιτάχυνσης των ελεγκτικών διαδικασιών, της έγκαιρης βεβαίωσης και της άμεσης είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, η εφορία μέσω «σοφιστικέ» προγραμμάτων του συστήματος TAXIS θα αναλύει τη ρευστότητα του φορολογουμενου, δηλαδή το βιοτικό του επίπεδο, αν ζει πλουσιοπάροχα κτλ, τις αγορές διαφόρων προϊόντων που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα έτος, τις δαπάνες για υπηρεσίες και ο,τι άλλο μπορεί να βοηθήσει ώστε να καταγραφεί η φορολογική συμπεριφορά του πολίτη.

Στη συνέχεια θα ελέγχονται όλες ανεξαιρέτως οι καταθέσεις των πολιτών και θα συγκρίνονται με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει διαχρονικά, αλλά και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει κυρίως με μετρητά. Με τον τρόπο αυτό θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα 8.500.000 πολιτών, τα ακαθάριστα έσοδα και οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών. Επί των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν θα εφαρμόζονται οι φορολογικοί συντελεστές.

Αξίζει, ωστόσο, να τονιστεί ότι η τροπολογία προβλέπει ακόμη ότι πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού πρόσθετου φόρου, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση και ο οποίος δικαιούται σε ανταπόδειξη. Σε ό,τι αφορά στις τραπεζικές καταθέσεις και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι σε μετρητά, οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν αυτόματα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και να εξετάζουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία τις αναλήψεις και τις καταθέσεις συσχετίζοντας τα ποσά με τη φορολογική και καταναλωτική συμπεριφορά του πολίτη. Ετσι, αν για παράδειγμα κάποιος απόκτησε με μετρητά περιουσιακά στοιχεία (π.χ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κτλ.) και δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει από τα δηλωθέντα εισοδήματά του τότε θα επιβαρύνεται με πρόσθετη φορολογία.


Περνούν από «κόσκινο» 54.000 καταθέτες που έβγαλαν στο εξωτερικό 22 δισ. ευρώ



Η άμεση λήψη μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του Υφυπουργού, Γιώργου Μαυραγάνη, του Eιδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ, Στέλιου Στασινόπουλου, και υπηρεσιακών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά τις επόμενες ημέρες σε έλεγχο και διασταυρώσεις στοιχείων σε 54.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει εμβάσματα χρημάτων στο εξωτερικό, την περίοδο 2009-2012.

Πρόκειται για ποσά που ξεπερνούν συνολικά τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα ξεκινήσουν - κατά προτεραιότητα- σε περισσότερα από 3.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει εμβάσματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας.

Για τις παραβάσεις που διαπιστώνονται από το ΣΔΟΕ προβλέπονται: δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, επιβολή πολύ υψηλών προστίμων και απόδοση στο Δημόσιο των φόρων που αναλογούν στα μη δηλωθέντα ποσά.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, τόσο για την αύξηση των εσόδων, όσο και για την απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης.


Με πληροφορίες από το «Βήμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: