Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Στον… βατήρα ως φαβορί ο Ολυμπιακός!!

Στον… βατήρα ως φαβορί ο Ολυμπιακός
Πώς αλλάζουν τα πράγματα σε μια χρονιά… Ο Ολυμπιακός που πέρυσι ξεκινούσε τη σεζόν με αμφιβολίες ακόμη και για το αν θα φτάσει στο Top 16, ένα χρόνο μετά φαίνεται να μπαίνει στην Ευρωλίγκα ως φαβορί. Όπως όμως πέρυσι με τη ραγδαία του βελτίωση στη διάρκεια της σεζόν διέψευσε όλα τα προγνωστικά και άλλαξε τη μοίρα του, έτσι και φέτος οι άτυποι τίτλοι δεν του εξασφαλίζουν τίποτα… χειροπιαστό παρά μόνο περισσότερες απαιτήσεις και πιο υποψιασμένους αντιπάλους.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Η άποψη πως οι «ερυθρόλευκοι» μπαίνουν σε ένα μήνα στη μάχη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού τους στέμματος έχει δύο παραμέτρους: αφενός διατήρησαν όλο τον περσινό κορμό κι ενισχύθηκαν με δύο εγνωσμένης αξίας Έλληνες παίκτες, Μαυροειδή και Περπέρογλου, που δεν θα χρειαστούν χρόνο προσαρμογής, ενώ ο νέος τους προπονητής, Γιώργος Μπαρτζώκας, δεν έχει λόγο να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την βαριά κληρονομιά μεν, αλλά και... έτοιμη ομάδα που του αφήνει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Αφετέρου οι βασικοί ανταγωνιστές τους (που ως επί το πλείστον έχουν «κλείσει» πλέον τα ρόστερ τους) δεν ενισχύθηκαν εντυπωσιακά και στις περισσότερες περιπτώσεις μάλλον αποδυναμώθηκαν. Γιατί η επιτυχία μίας ομάδας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της δικής της δυναμικής, αλλά είναι σε συνάρτηση με αυτή των αντιπάλων της.

Κι εξηγούμαστε: η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ομάδα με το ποιοτικότερο ρόστερ την περασμένη περίοδο, έχασε τους πιο ποιοτικούς της παίκτες, Αντρέι Κιριλένκο και Αλεξέι Σβεντ, ενώ αποσύρθηκε ο πολύτιμος (παρότι μοιραίος στην Πόλη) Σισκάουσκας. Τα κενά δεν αναπληρώθηκαν, αφού Τζάκσον, Νίκολας, Έρτσεγκ, Γουίμς και Μίτσοβ είναι μεν αξιόλογοι παίκτες, αλλά-εξαιρουμένου ίσως του Γουίμς-όχι της κλάσης των αποχωρησάντων. Το μεγαλύτερο κέρδος για την ρωσική ομάδα είναι η επιστροφή του Έτορε Μεσίνα αντί του Γιόνας Καζλάουσκας, κάτι που συνιστά μεγάλη αναβάθμιση στο τεχνικό κομμάτι.

Απειλητικές, αλλά με αρκετά ερωτηματικά είναι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Καταλανοί δεν έκαναν κινήσεις εντυπωσιασμού, «φόρτωσαν» τη ρακέτα τους με Τόμιτς και Τζαβάι αντί Βάσκεθ και Πέροβιτς, ενώ πρόσθεσαν στην περιφέρεια τον Γιασικεβίτσιους αντί του απογοητευτικού Έιντσον. Το αν θα φτάσουν ψηλά θα εξαρτηθεί από την υγεία των Ναβάρο και Μάικλ, που αποτελούν βαρόμετρα για την ομάδα και αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα τραυματισμών. Η Ρεάλ, από την άλλη, πήρε Ντρέιπερ, Σλότερ και επανέφερε τον Ρούντι Φερνάντεθ, ενώ φαίνεται πως αναζητεί ένα ακόμη ηχηρό όνομα. Όμως δεν έχει πείσει πως διαθέτει μέταλλο μεγάλης ομάδας και ο Πάμπλο Λάσο είναι αμφίβολο αν διαθέτει το ειδικό βάρος για να σταθεί στον πάγκο της, παρότι επιβίωσε την περσινή σεζόν κι έχασε το πρωτάθλημα στο νήμα.

Εξ Ιταλίας δεν φαίνεται να προκύπτει κίνδυνος. Η Σιένα «φτώχυνε» αγωνιστικά και οικονομικά, ενώ η Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο παρά τη δεδομένη ενίσχυσή της (πήρε Λάνγκφορντ, Χέντριξ, Στίπτσεβιτς, Μπαζίλε και κράτησε τα αστέρια της) δύσκολα μπορεί να μεταμορφωθεί από μία μέτρια ομάδα σε διεκδικήτρια του τίτλου με αξιώσεις.

Οι Τούρκοι ξόδεψαν ένα καράβι λεφτά, αλλά ουδείς μπορεί να τους εμπιστευτεί, αφού μέχρι στιγμής έχουν αποδειχτεί αφελείς και με έλλειψη τεχνογνωσίας στο μπάσκετ. Η Αναντολού Εφές έφερε Φάρμαρ και Ερντέν από το ΝΒΑ και Γκόρντον από τη Γαλατάσαραϊ, αλλά θα πρέπει να αποδείξει ο Οκτάι Μαχμούτι πως μπορεί να μετατρέψει σε ομάδα το συνονθύλευμα που παρουσιάστηκε στην περσινή Ευρωλίγκα. Η Φενέρμπαχτσε ξόδεψε εκατομμύρια λίρες, αλλά ο πρωτόβγαλτος εκτός Ιταλίας και… Σιένα Σιμόνε Πιανιτζάνι είναι άγνωστο αν θα πετύχει στο πείραμά του να μεταφέρει όλους τους γνωστούς του παίκτες (ΜακΚάλεμπ, Άντερσεν, Σάτο, μαζί με τον Μπατίστ) στην Πόλη. Η Μπεσίκτας που έκανε το τριπλ-κράουν έχασε το χορηγό και μαζί τα χρήματα που απαιτούνταν για να διατηρήσει την περσινή ομάδα.

Η Μακάμπι έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά με τις αλλαγές στο ρόστερ της, ενώ ο Παναθηναϊκός αποτελεί ερωτηματικά μετά τη «βίαια» ανανέωση που έγινε στο ρόστερ του και την αλλαγή στον πάγκο του.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, μοιάζει να βρίσκεται-τουλάχιστον στην εκκίνηση της σεζόν-σε καλύτερη μοίρα από τους μεγάλους του αντιπάλους. Από το σημείο αυτό, ωστόσο, μέχρι την κατάκτηση της κούπας το Μάιο στο Λονδίνο υπάρχει μεγάλη απόσταση. Όση χρειάστηκε να διανύσει πέρυσι ο ίδιος αποδεικνύοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως οι θεωρίες περί φαβορί και αουτσάιντερ είναι απλώς για να γεμίζουμε τις συζητήσεις μας στην pre-season, μέχρι να μας επιβεβαιώσει ή να μας διαψεύσει η αλήθεια του παρκέ.



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: