Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Πίσω από την "περιπέτεια" Ζαγοράκη!!

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί τι ...αφήνει στον ΠΑΟΚ η ποινική δίωξη του Εισαγγελέα σε βάρος του πρώην προέδρου της ΠΑΕ, Θοδωρή Ζαγοράκη.
Πίσω από την "περιπέτεια" Ζαγοράκη
Ήταν λογικό και αναμενόμενο από τη στιγμή που έσκασε είδηση για ποινική δίωξη σε βάρος του Θόδωρου Ζαγοράκη να επισκιάσει οτιδήποτε άλλο στην επικαιρότητα του ΠΑΟΚ-και όχι μόνο-ακόμη και τα όσα εντυπωσιακά υποσχέθηκε ότι θα κάνει ο Ιβάν Σαββίδης στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του ως μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Για τον άνθρωπο που συσπείρωσε όσο κανείς άλλος στο παρελθόν τον κόσμο του ΠΑΟΚ και αποτέλεσε ήρωα για ένα ολόκληρο Έθνος μετά την απίστευτη επιτυχία της Εθνικής στο EURO 2004, είναι πραγματικά σοκ να ακούς ότι ασχολείται μαζί του ο Εισαγγελέας.
Ωστόσο, κάτι τέτοιες στιγμές πρέπει να έχεις την ψυχραιμία να περιμένεις πριν βγάλεις συμπεράσματα, πριν καταδικάσεις ανθρώπους. Η βασική αρχή της ελληνικής Ποινικής Δικονομίας, άλλωστε, είναι το "αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου", κατά συνέπεια, θα πρέπει να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της  (με μεγάλες είναι αλήθεια χρονικές καθυστερήσεις που αποτελούν τη βασικότερη "αδυναμία" της).
Επιπλέον, δεν πρέπει να μπούμε στη διαδικασία της καταστροφολογίας και του τσουβαλιάσματος. Επειδή ο Ζαγοράκης είναι τώρα εκτεθειμένος στα μάτια της κοινής γνώμης, να τραβήξουμε μία γραμμή και να διαγράψουμε τα χρόνια της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ. Πέρα από όσα θα αποφανθεί η δικαιοσύνη, αλλά και τα όποια χρέη άφησε στην ΠΑΕ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επί ημερών του δημιουργήθηκε ένα προπονητικό κέντρο, αναδιοργανώθηκαν οι Ακαδημίες και συγκροτήθηκε μία ομάδα η οποία χάρισε μεγάλες στιγμές (ειδικά ευρωπαϊκές) στον φίλαθλο του ΠΑΟΚ.
Το "μάθημα" μέσα από την... περιπέτεια
Περιμένοντας, λοιπόν, την οριστική εξέλιξη στην περιπέτεια του Θόδωρου Ζαγοράκη, θα ήθελα να επικεντρωθώ στο τι μένει τελικά από όλο αυτό το σκηνικό για τον ΠΑΟΚ. Αλήθεια, επιχείρησε κανείς μέσα στον ΠΑΟΚ να δει τα γεγονότα με την ανάποδη σειρά; Πώς, δηλαδή, ο άνθρωπος που σύσσωμη η "ασπρόμαυρη" οικογένεια του ΠΑΟΚ επέλεξε να τη βγάλει από το τέλμα στο οποίο είχε οδηγηθεί με τον Γούμενο στο τιμόνι της, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τόσο δύσκολη θέση;
Θα καταθέσω τις δικές μου σκέψεις επ' αυτού, χωρίς, βέβαια, να διεκδικώ το αλάθητο του Πάπα. Καταρχήν, ο Ζαγοράκης ανέλαβε ρόλους (προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου) ιδιαίτερα απαιτητικούς, ειδικά για ένα άνθρωπο που στη ζωή του έμαθε μόνο να παίζει ποδόσφαιρο. Όφειλε, λοιπόν, και η ίδια η οικογένεια του ΠΑΟΚ να τον προστατεύσει, ειδικά όταν ο ίδιος αποφάσισε να απομακρύνει από τη διοίκηση τεχνοκράτες που, χωρίς ο ίδιος τελικά να το αντιλαμβάνεται, αποτελούσαν την ασπίδα του στις ουκ ολίγες παγίδες που αναδύονται στη λειτουργία μίας ΠΑΕ.
Τόσο ο Ερασιτέχνης, όσο και οι μικρομέτοχοι και διάφοροι άλλοι φορείς του ΠΑΟΚ, όφειλαν να είχαν "φωνάξει" δυνατά πριν γίνει το κακό. Δυστυχώς, όμως ο ΠΑΟΚ έχει μάθει να κρύβει τα πάντα κάτω από το χαλάκι των αποτελεσμάτων. Όσο η ομάδα πήγαινε καλά και κρατούσε ζωντανή τη φλόγα του πρωταθλητισμού, ελάχιστοι νοιάζονταν για το αν συνεχίζεται ή έχει εγκαταλειφθεί ο αρχικός στόχος της εξυγίανσης, αν δινόταν υπέρογκα ποσά για μεταγραφές και αμοιβές μάνατζερ, αν υπήρχαν πολλά λειτουργικά έξοδα στην ΠΑΕ. Άρχισαν να τα ανακαλύπτουν όλα όταν η ομάδα άρχισε να κλείνει τον κύκλο της.
Φυσικά, αυτό δεν αφαιρεί τις ευθύνες από τον Ζαγοράκη. Μεγάλο παιδί ήταν και έπρεπε να γνωρίζει ότι για κάθε απόφαση που έπαιρνε, για κάθε υπογραφή που έβαζε έφερε ακέραια ευθύνη. Όφειλε να αυτοσυγκρατείται και να μην προσπαθεί να κάνει πράγματα πέρα από τις δυνάμεις του, βάζοντας στόχους (πρωτάθλημα μέσα σε τρία χρόνια από τη στιγμή που ανέλαβε μία κατεστραμμένη ΠΑΕ) ανέφικτους. Γιατί στο τέλος αποδείχθηκε ότι αυτοί που του έλεγαν "φέρε τον παικταρά" και "έλεγξε το παρασκήνιο" ήταν εκείνοι που πρώτοι τον σταύρωσαν.
Θυμάμαι, ακόμη, σοβαρούς παράγοντες της οικογένειας του ΠΑΟΚ, στα πρώτα χρόνια της εποχής Ζαγοράκη, να λένε "αυτό το χαρτί δεν πρέπει με τίποτα να το κάψουμε, γιατί μετά πώς να συσπειρώσεις ξανά τον δύσπιστο κόσμο του ΠΑΟΚ;". Τελικά, ο Ζαγοράκης βρέθηκε σε θέση κατηγορούμενου κι αυτό-ότι κι αν τελικά αποφανθεί η Δικαιοσύνη-αποτελεί μία ήττα για όλο τον ΠΑΟΚ.
Υ.Γ. Για ορισμένους που ενδεχομένως θεωρήσουν ότι μπορεί να προσπαθώ να... ελιχθώ, δεν έχω κανένα πρόβλημα να εκφράσω τη δική μου πεποίθηση ότι ο Ζαγοράκης δεν έκανε οτιδήποτε στον ΠΑΟΚ για να ωφελήσει οικονομικά τον εαυτό του. Η γυναίκα του Καίσαρα, όμως, δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, αλλά να φαίνεται κιόλας. Τα υπόλοιπα θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη.
Υ.Γ. 2 Από τα πολλά που είπε χθες στους παράγοντες του ΠΑΟΚ ο Σαββίδης, η περισσότερη ώρα αναλώθηκε στο κομμάτι της συμπεριφοράς των οπαδών, που προσωπικά εκτιμώ ότι  είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο νέος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ.
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: