Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Τα λίγα λόγια ...ζάχαρη για Σαββίδη!

Δυναμικά στη διεκδίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) Α.Ε. εισέρχεται ο ομογενής επιχειρηματίας, μετά την εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Τα λίγα λόγια ...ζάχαρη για Σαββίδη!
Ενώ παράλληλα μελετά την πιθανότητα επένδυσης στην περίπτωση του λιμένα Θεσσαλονίκης και δεν μένει αδιάφορος για τις τυχόν ευκαιρίες που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα.
«Θα κατεβάσουμε οικονομική προσφορά για την ΕΒΖ», τόνισε στην «Η» ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Ρωσία, ενόψει της εκπνοής, σήμερα, της προθεσμίας του νέου διαγωνισμού, που έχει στον αέρα ο εκκαθαριστής της ΑΤΕbank, για την εκχώρηση του 82,33% των μετοχών, που κατέχει στην εισηγμένη ζαχαροβιομηχανία. Αναφερόμενος επίσης στη φημολογία περί ύπαρξης ενδιαφέροντός του για το λιμάνι της πόλης, ο κ. Σαββίδης θύμισε ότι η διαδικασία δεν έχει ανοίξει ακόμη επίσημα για την παραχώρηση δραστηριοτήτων της ΟΛΘ Α.Ε. προς ιδιώτες, αλλά δεν έκρυψε ότι «την υπόθεση την παρακολουθούμε στενά».
Ενέργεια
Μάλιστα, υπό προϋποθέσεις, τόνισε πως θα μπορούσε να επεκτείνει τις επιχειρηματικές του κινήσεις και στην Ενέργεια. Μιλώντας ευρύτερα για την πιθανότητα εισροής ρωσικών κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα, ο νέος ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ -που έκανε την Παρασκευή την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης- είπε ότι ευελπιστεί πως η δική του επένδυση στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα αλλάξει την κακή εικόνα της Ελλάδας στη Ρωσία και θα δώσει το σήμα στους Ρώσους ολιγάρχες να εμπιστευούν την ελληνική οικονομία. «Υπάρχει ενδιαφέρον από Ρώσους επιχειρηματίες να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά οι μεγάλοι κεφαλαιούχοι επιθυμούν να υπάρχει πολιτική σταθερότητα εκεί που θα επενδύσουν», είπε και μολονότι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα θέλει τα ρωσικά κεφάλαια», διατύπωσε αμφιβολίες αν το ίδιο συμβαίνει και με την κεντρική ελληνική πολιτική σκηνή.
Ο κ. Σαββίδης εκτίμησε ότι «εφόσον η Ρωσία έρθει ενεργά με όλες τις δυνατότητές της, η Ελλάδα σε ένα χρόνο από σήμερα μπορεί να είναι μια ανεξάρτητη οικονομικά χώρα». Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, μάλιστα, εξήγησε ότι «οι Ρώσοι κεφαλαιούχοι είναι ιδιώτες και αν επενδύσουν στην Ελλάδα δεν θα θελήσουν να χάσουν τα χρήματά τους, οπότε θα φέρουν και άλλες επενδύσεις για να στηρίξουν το εγχείρημά τους. Αντίθετα, τα κεφάλαια που δίδονται από την τρόικα είναι δάνεια και οι δανειστές, ως γνωστό, καθορίζουν στον δανειολήπτη τους όρους του παιχνδιού».
Στα επίμονα ερωτήματα για το τί άλλα σχέδια υπάρχουν από ρωσικές επιχειρήσεις για την Ελλάδα, τόνισε ότι «δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω για λογαριασμό των ρωσικών εταιρειών», αλλά πρόσθεσε ότι «έχω κάνει προκαταρτικές συζητήσεις με μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις, με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 500 δισ. δολαρίων, που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιες επενδύσεις στην Ελλάδα».
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: