Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Αυτοί που φεύγουν...!!

Η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της αφρικανικής ηπείρου, το Κύπελλο Εθνών, "απειλεί" για ακόμα μία φορά τις ομάδες της Ευρώπης με απώλειες ποδοσφαιριστών μεσούσης της σεζόν.
Αυτοί που φεύγουν...
Το πρόβλημα αυτό αφορά και συλλόγους της Super League, οι οποίοι ίσως δουν κάποια από τα "αστέρια" τους να ταξιδεύουν στη Νότια Αφρική τον Ιανουάριο του 2013.
Στα 16 ρόστερ του πρωταθλήματος περιλαμβάνονται 22 ποδοσφαιριστές με αφρικανικές καταβολές. Τα αποτελέσματα του 2ου προκριματικού γύρου και η πρόκριση 15 εθνικών ομάδων (συν τη διοργανώτρια Νότια Αφρική) περιορίζουν τον αριθμό σε 15 παίκτες που δύναται να αφήσουν τους συλλόγους τους, σε περίπτωση που κληθούν από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του για υποχρεώσεις στο διάστημα 19 Ιανουαρίου - 10 Φεβρουαρίου που θα διεξαχθεί το τουρνουά.
Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορούν τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που διαθέτουν συνολικά 5 παίκτες με ελπίδες κλήσης στις αποστολές των χωρών του. Αρχίζοντας από τους νταμπλούχους Ελλάδας, η περίπτωση του Ραφίκ Τζεμπούρ είναι η πλέον γνωστή, με τον Αλγερινό επιθετικό να πρωταγωνιστεί στον πρώτο αγώνα του 2ου προκριματικού γύρου κόντρα στη Λιβύη. Ο 28χρονος επιθετικός δεν βρισκόταν στην αποστολή του επαναληπτικού που "σφράγισε" την πρόκριση των "αλεπούδων" της Σαχάρα, ενώ δεν διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων με τον προπονητή Βάχιντ Χαλίλχοτζιτς, ο οποίος τον έχει παραγκωνίσει τον τελευταίο καιρό. Παρ' όλα αυτά, η απουσία σπουδαίων αντιπάλων για τη θέση του φορ αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ του Τζεμπούρ και ο ποδοσφαιριστής να δεχθεί κλήση από το Βόσνιο τεχνικό.
Ανοιχτή είναι η ίδια πόρτα για τον Τζαμέλ Αμπντούν, ο οποίος ήταν στην αποστολή της Αλγερίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, αλλά παίρνει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες από τον συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό από τον Ιανουάριο του 2010, όταν έκανε το διεθνές ντεμπούτο του (και μετρά 11 συμμετοχές έκτοτε).
Ο Ολυμπιακός ενδέχεται να χάσει και 3ο παίκτη για τη διοργάνωση, αφού ο Ντρισά Ντιακιτέ βρίσκεται πάντα στο μυαλό του Γάλλου ομοσπονδιακού τεχνικού του Μάλι, Πατρίς Καρτερόν, έστω κι αν έχει να κληθεί από τις 10 Ιουνίου και το παιχνίδι με την Αλγερία.
Στον Παναθηναϊκό, ο Ιμπραχίμ Σισοκό δεν γνωρίζει (τυπικά) εάν παρακολούθησε από τον πάγκο την πρόκριση της Ακτής Ελεφαντοστού στο επεισοδιακό παιχνίδι του Ντακάρ κόντρα στη Σενεγάλη, αφού το ματς διεκόπη. Παρ' όλα αυτά, ο 21χρονος επιθετικός των "πρασίνων" βρίσκεται στις επιλογές του Σαμπρί Λαμουσί και ενδέχεται να κληθεί στην αποστολή για την τελευταία απόπειρα της "χρυσής φουρνιάς" των "Ελεφάντων" να κατακτήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο.
Πριν 4 χρόνια, ο Κουίνσι Οβούζου Αμπέιγ είχε σκοράρει στη νίκη της Γκάνας επί της Ακτής Ελεφαντοστού για την 3η θέση της διοργάνωσης, ωστόσο μετά και τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, η σχέση του με την εθνική Γκάνας δεν είναι το ίδιο άρρηκτη. Ο γεννημένος στην Ολλανδία εξτρέμ κλήθηκε για τελευταία φορά στα "μαύρα άστρα" το Φεβρουάριο του 2012, ωστόσο έχει λάβει ρητές υποσχέσεις από τον προπονητή του, Τζέιμς Κουέσι Άπια πως εάν βρει θέση στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού και επανέλθει στη φόρμα του, θα επιστρέψει και στην εθνική.
Εάν υπάρχει μία σίγουρη συμμετοχή παίκτη που αγωνίζεται στην Ελλάδα, αφορά αυτήν του Μπονγκανί Κουμάλο. Ο στόπερ του ΠΑΟΚ φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της διοργανώτριας Νότιας Αφρικής και μόνο κάποιος τραυματισμός θα του στερήσει την παρουσία του στη διοργάνωση. Ο 25χρονος διεθνής άσος είχε εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ που διοργάνωσε η πατρίδα του πριν 2 χρόνια και ευελπιστεί σε ανάλογη συνέχεια και σε αυτό το τουρνουά.
Από εκεί και πέρα, η μοναδική ομάδα που έχει βάσιμες ανησυχίες για πιθανή απώλεια ποδοσφαιριστή της είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ο λόγος γίνεται για τον Καρίμ Φεγκρούς, ο οποίος μετρά 2 συμμετοχές με την εθνική Μαρόκου στην καριέρα του, το 2008 και το 2009, και παρότι οι πιθανότητες να κληθεί είναι ελάχιστες, ο "Άγιαξ της Ηπείρου" θα πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να δει εάν μπορεί να υπολογίζει στο βασικό τερματοφύλακά του το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος.
Αντιθέτως, οι Τζαμάλ Αράγκο (Γκάνα, Ατρόμητος), Τιερί Ζαουί (Ακτή Ελεφαντοστού, Λεβαδειακός), Σουλεϊμάν Όμο (Νιγηρία, Πανιώνιος), Εμανουέλ Οκογέ (Νιγηρία, Πανιώνιος), Σοφιάν Σερφά (Αλγερία, Πανθρακικός), Τσιγκόζι Ουντότζι (Νιγηρία, Πλατανιάς), Μπέντζαμιν Ονουάτσι (Νιγηρία, Ξάνθη) και Μικαέλ Ολαϊτάν (Νιγηρία, Βέροια) φαίνεται να μην διαθέτουν ελπίδες κλήσεις από τις εθνικές ομάδες τους και θα παρακολουθήσουν τους αγώνες από την τηλεόραση.
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: