Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Το προφίλ των μεταγραφών

Ο Σάκης Γκίνας γράφει για το προφίλ των παικτών που θέτουν υποψηφιότητα να φορέσουν τον Ιανουάριο τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Το προφίλ των μεταγραφών
Τις τελευταίες μέρες ακούγονται πολλά και διάφορα ονόματα, από τον Τζιμπούρ μέχρι τον Σκόκο, αλλά το απόλυτο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για τις επικείμενες μεταγραφές του ΠΑΟΚ, είναι αυτό που αποκάλυψε ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, μιλώντας για το εγχείρημα απόκτησης του πανύψηλου στόπερ της Δυναμό Κιέβου και της Εθνικής Ουκρανίας,τον Ευγένιο Χατσερίδη.
Μεταγραφές με συγκεκριμένο προφίλ και υπόβαθρο επιθυμεί ο νέος μεγαλομέτοχος. Δεν είναι υπέρ των διεθνιστικών ομάδων. Θεωρεί την ενιαία ταυτότητα απαραίτητο στοιχείο για ένα συμπαγές σύνολο. Ξεκάθαρα οι μεταγραφικές προτεραιότητες του κινούνται, για ευνόητους λόγους, σε τρεις αγορές: την Ρωσική, την Ουκρανική και την Ελληνική, με έμφαση στην ιδιότητα του διεθνή για τον υποψήφιο μεταγραφικό στόχο και στην ηλικία του.
Ο ύψους 1,98 μ. Χατσερίδης, τον οποίο, δυστυχώς, δεν πουλάει η Δυναμό Κιέβου, όπως δήλωσε ο Σαββίδης, είναι η "προσομοίωση" των μεταγραφικών προτιμήσεων του νέου μεγαλομετόχου. Ο 25χρονος στόπερ είναι γεννημένος στην Οδησσό από Έλληνα Πόντιο πατέρα και αποτέλεσε την αποκάλυψη της Ουκρανίας στο τελευταίο Euro.
Αμυντικογενείς παίκτες από Ρωσία και Ουκρανία
Στο προφανές ερώτημα "είναι καλό για τον ΠΑΟΚ η στροφή του στην Ουκρανική και Ρωσική αγορά" η απάντηση είναι σαφώς καταφατική. Πλέον, όχι μόνο το Ρωσικό, αλλά και  το Ουκρανικό ποδόσφαιρο είναι ανωτέρου επιπέδου από το Ελληνικό. Μάλιστα στην σημερινή χρονική συγκυρία, κατά την οποία ο ΠΑΟΚ ψάχνει πρωτίστως ενίσχυση στην άμυνα, η Ρωσική και Ουκρανική αγορά βολεύουν, διότι "βγάζουν" παίκτες κλάσης, κυρίως, αμυντικογενείς.
Φυσικά και δεν είναι εύκολες οι μεταγραφές απ' αυτές τις αγορές. Οι ανταγωνιστικές ομάδες είναι "άρματα" μεγαλοκεφαλαιούχων και δεν "εξάγουν" συχνά παίκτες, ενώ οι καλοί Ρώσοι και Ουκρανοί, πλέον, καλοπληρώνονται.
Ο Σαββίδης, όμως, έχει σημαντικές προσβάσεις στις δυο χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και την οικονομική δυνατότητα για μεταγραφές ισχυρού βεληνεκούς στο εγγύς μέλλον. Άλλωστε, έδωσε στίγμα στη συνέντευξη Τύπου για τον τύπο μεταγραφών που σχεδιάζει, δηλώνοντας ότι η ομάδα δεν είναι έτοιμη το χειμώνα για αγορές παικτών αξίας 10 και 15 εκατ. ευρώ, αλλά θα φτάσει κάποια στιγμή και αυτή η ώρα. Ακόμα, δεν έκρυψε την προτίμησή του στους Έλληνες που παίζουν στο εξωτερικό και ειδικά σε όσους έχουν περάσει από τις Εθνικές μας ομάδες, τους οποίους, όπως τόνισε παρακολουθεί επισταμένως.
Δεν θέλει απείθαρχους
Σίγουρα στις προτιμήσεις του Σαββίδη, ο οποίος εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο την απέχθειά του στην απειθαρχία, δεν βρίσκονται... τσαμπουκάδες παίκτες σαν τον Τζιμπούρ. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Ίσως ο Σκόκο, υπό προϋποθέσεις, να είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, αφού και οι Ρώσικες και Ουκρανικές ομάδες γεμάτες με Λατινοαμερικάνους είναι στην μεσοεπιθετική τους γραμμή, ως αντίβαρο στην έλλειψη ιδιαίτερης φαντασίας των γηγενών παικτών τους.
Είναι, επίσης, σίγουρο ότι αμυντικούς, για τους οποίους επείγεται η ομάδα, ανιχνεύεται κατά βάση η Ρωσική, Ουκρανική και Ελληνική αγορά διεθνών παικτών. Το συμπέρασμα των διακηρύξεων του Σαββίδη είναι πως ο ΠΑΟΚ στοχεύει σε παίκτες μεγάλης ποιότητας, οι οποίοι θα αρχίσουν, κυρίως, από το καλοκαίρι να καταφθάνουν στη Τούμπα. Εννοείται, βέβαια, πως οι διακηρύξεις αποκτούν ουσιαστικό περιεχόμενο μόνο όταν εφαρμοσθούν στην πράξη.
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: