Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Τσάβαλος: «Πρώτα η βιωσιμότητα του Πανιωνίου»

Τσάβαλος: «Πρώτα η βιωσιμότητα του Πανιωνίου»
Τη βιωσιμότητα του Πανιωνίου έθεσε ως πρωταρχικό στόχο της φετινής σεζόν ο Βασίλης Τσάβαλος. «Οτιδήποτε πετύχουμε στο φετινό πρωτάθλημα θα είναι υποταγμένο στην ανάγκη που λέγεται βιωσιμότητα του Πανιωνίου», τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα υγιές σωματείο». Επίσης, εκθείασε τη δουλειά που κάνει ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο Βασίλης Τσάβαλος στην εφημερίδα «Το Βήμα»

Προφανώς, κύριε Τσάβαλε, θα έχετε εκπλαγεί και οι ίδιο από την πορεία της ομάδας…

«Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε ότι θα έχουμε αυτή την πορεία. Δεν είμαστε κλασικοί παράγοντες ούτε θριαμβολογούμε. Από το καλοκαίρι θέσαμε ως στόχο τη βιωσιμότητα της ομάδας. Ρισκάραμε σε όλα τα μεγέθη. Δημιουργήσαμε μία ομάδα με 16 Έλληνες παίκτες κάτω των 21 ετών και με έναν νέο προπονητή, τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, στον οποίο είχαμε εκτιμήσει την προσωπικότητα και το όραμά του για το ποδόσφαιρο. Δεν είπα ότι όλα θα πάνε σωστά.

Μέχρι στιγμής, όμως, όλα λειτουργούν καλά. Και εννοώ όλα τα κομμάτια που συγκροτούν μια ομάδα. Αρχικός στόχος ήταν η παραμονή στην κατηγορία και η βιωσιμότητα της ΠΑΕ και δεν αλλάζει επειδή είμαστε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα σύγκρουσης με το παρελθόν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε χτιστεί πάνω σε μία φούσκα, όπως και η ελληνική κοινωνία.

Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να χτίσουμε το αύριο πάνω σε γερά θεμέλια. Η προσπάθειά μας ξεκίνησε πέρυσι τον Δεκέμβριο, όταν απαλλαγήκαμε από βαριά συμβόλαια όπως του Εστογιανόφ και του Ριέρα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα υγιές σωματείο. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι ακολουθούν και άλλες ομάδες. ο Άρης αγωνίζεται με Έλληνες παίκτες, η ΑΕΚ χτίζεται πάνω σε πιτσιρικάδες. Υπάρχει μια στροφή, ζούμε μια νέα εποχή, οι πάντες προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα
».

Η δουλειά με Έλληνες παίκτες ήταν επιλογή ή σας βγήκε στην πορεία;

«Επιλέξαμε να δουλέψουμε με Έλληνες, επειδή έχουν ταλέντο αλλά και για λόγους οικονομίας. Το μοντέλο των προηγούμενων ετών με τις δεκάδες μεταγραφές κυρίως από το εξωτερικό οδηγούσε μόνο σε χρέη. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είχε μια παραγωγική βάση. Δεν διέθετε τη δική του σχολή. Οι επιτυχίες του ήταν επίπλαστες, ακόμη και εκείνες της εθνικής ομάδας που στηρίζονταν στους παίκτες που έπαιζαν στο εξωτερικό.

Η δημιουργία παραγωγικής βάσης προϋποθέτει εμπιστοσύνη στα παιδιά και κίνητρα διάκρισης. Παλαιά ο Πανιώνιος είχε αυτό το χάρισμα. Δούλευε με τα παιδιά της περιοχής και έδωσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο κορυφαίους ποδοσφαιριστές. Στην πορεία το χάσαμε. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε καινούργιες αξίες. Εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε τις ιδέες μας πραγματικότητα. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Η δεύτερη θέση στη βαθμολογία δεν μας δημιουργεί ψευδαισθήσεις
».

Για να είναι βιώσιμη μια ΠΑΕ και να θέτει στόχους χωρίς να διαταράσσει τις ισορροπίες τις χρειάζεται;

«Κατ’ αρχάς να μην ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει. Αυτό είναι κανόνας. Να έχει εισπράττει. Αυτό είναι κανόνας. Να έχει υποδομές, να στοχεύει στην παραγωγή ποδοσφαιριστών, να κάνει ελάχιστες μεταγραφές και αν χρειαστεί να πουλάει παίκτες. Δεν είναι κακό το τελευταίο. Παράγω σημαίνει εξασφαλίζω παίκτες που θα κάνουν την ομάδα πιο ανταγωνιστική αλλά και εκείνους που θα πουληθούν προκειμένου να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός».

Ο Πανιώνιος αυτή τη στιγμή οικονομικά που βρίσκεται;

«Όταν αναλάβαμε την ομάδα, το χρέος έτρεχε με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη το φέραμε σε ένα ανεκτό επίπεδο, περίπου στα 4 εκατ. ευρώ. Αν κάνουμε διακανονισμό με το Δημόσιο με βάθος χρόνου αποπληρωμής, από την επόμενη διετία η ομάδα θα είναι βιώσιμη. Η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει μεγαλύτερα βήματα. Δεν υπάρχουν έσοδα από διαφήμιση και εμπορικές χορηγίες.

Αν αντέξουμε μέσα στον χρόνο και συνεχίσουμε την παραγωγή παικτών, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Το θαύμα της Μπαρτσελόνα δεν στηρίχθηκε αποκλειστικά στα χρήματα, αλλά στο γεγονός ότι ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Μέσι, ο Πουγιόλ ο Φάμπρεγας έπαιζαν μαζί στις ακαδημίες της από 12 ετών.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο χρόνος είναι χρήμα, στο ποδόσφαιρο όμως ο χρόνος δεν αγοράζεται με χρήματα. Φιλοσοφία μας είναι χτίσουμε έναν σύλλογο που θα δουλεύει με νέα παιδιά και προς όφελος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από ιδρύσεων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ο Πανιώνιος δεν έδειξε σωστά δείγματα γραφής.

Ειδικά από τη δεκαετία του 1990 που μπήκε ο Δήμος Νέας Σμύρνης στην ΠΑΕ και έρρευσε εύκολο χρήμα, αλλά και στη συνέχεια ελέω Τσακίρη δημιουργήθηκε η άποψη ότι το χρήμα θα είναι πάντοτε άφθονο και η ομάδα θα αγοράζει όποιον παίκτη επιθυμεί. Στην πραγματικότητα, επί 30 χρόνια τρέχαμε σε λάθος δρόμος. Σταματήσαμε να είμαστε το νοικοκυρεμένο σωματείο των δεκαετιών 1960-1970, όταν ετοιμάζαμε παίκτες για τα εθνικά συγκροτήματα, διακρινόμασταν σε όλες τις διοργανώσεις και οι εξέδρες ξεχείλιζαν από κόσμο και χαμόγελα. Αυτό το στίγμα θέλουμε να αποκτήσει εκ νέου ο Πανιώνιος
».

Η δεύτερη θέση της βαθμολογίας είναι φυσικά μία επιτυχία που ασφαλώς δεν ήρθε από το πουθενά…

«Δεν μας παραπλανά όμως. Καθένας μπορεί να ζήσει μια βαθμολογική υπέρβαση, αρκεί να μη χάσει το γνώθι σαυτόν. Θα μας χλεύαζαν το περασμένο καλοκαίρι αν λέγαμε ότι στοχεύαμε στη δεύτερη θέση. Οτιδήποτε πετύχουμε στο φετινό πρωτάθλημα θα είναι υποταγμένο στην ανάγκη που λέγεται βιωσιμότητα του Πανιωνίου. Ο αγώνας που δίνουμε δεν είναι εύκολος. Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος είναι ένας νέος άνθρωπος με αξιόλογη διαδρομή και εμπειρίες από το εξωτερικό.

Ενστερνίστηκε την ιδέα να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο. Μια ομάδα της οποίας το εγώ θα υποτάσσεται στο εμείς. Όλα πρέπει να συγκλίνουν στην επιτυχία που λέγεται Πανιώνιος. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια και τα δείγματα είναι εμφανή ακόμη και στην συμπεριφορά της εξέδρας. Μετά την εντός έδρας ήττα από την Κέρκυρα χειροκροτούσε την ομάδα. Όσοι πιστεύουν ότι η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση πρέπει να βοηθήσουν. Οι συγκρίσεις με το παρελθόν δεν οδηγούν πουθενά.

Δημιουργούμε κάτι καινούργιο σε στέρεες βάσεις. Να ξεκόψουμε από το παρελθόν. Θέλουμε να φιλοξενήσουμε στη Νέα Σμύρνη και φιλάθλους άλλων ομάδων. Να δημιουργήσουμε έναν άλλο ποδοσφαιρικό πολιτισμό. Φέτος αυτό δεν ήταν δυνατόν. Ποδοσφαιρικός αγώνας χωρίς ζητωκραυγές οπαδών και των δύο ομάδων δεν είναι ό,τι καλύτερο
».

Δεν υπάρχουν σχόλια: