Ο Μαρουάν Φελαϊνί σκόραρε ξανά, οι οπαδοί της Έβερτον δηλώνουν διατεθειμένοι να του... παραχωρήσουν τις συζύγους τους και ο Θάνος Σαρρής γράφει στα Ball Βοys για την εξέλιξη του Βέλγου σε ένα σύγχρονο επιθετικό χαφ με τρομερά χαρακτηριστικά.
Η Έβερτον τον απέκτησε σε ηλικία 20 ετών και αφού είχε σημειώσει 11 γκολ σε 84 εμφανίσεις μέσα σε δύο χρόνια στη Σταντάρ Λιέγης. «Αποκτήσαμε ένα από τα πιο συναρπαστικά ταλέντα στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ο οποίος θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην Έβερτον μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωνε ο εκτελεστικός διευθυντής των «Ζαχαρωτών». Για να τον πάρουν, έπρεπε να δαπανήσουν 15 εκατομμύρια λίρες, ποσό ρεκόρ για τον σύλλογο. Για ένα από τους πιο εξελίξιμους παίκτες μίας λαμπρής φουρνιάς Βέλγων παικτών όμως, η επένδυση ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη!
Ο Φελαϊνί εξελίχθηκε. Άλλαξε.  Εκεί που ξεχώριζε για τις τρομερές δυνάμεις του, το σωματότυπό του, τα μαρκαρίσματα στη μεσαία γραμμή και την... αφάνα του, έχει μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίος επιθετικούς μέσους της Πρέμιερ Λιγκ, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων. Ο προπονητής του, Ντέιβιντ Μόγες, είχε αναφέρει το στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει: «Υπήρχαν εκατοντάδες σαν αυτόν στην εποχή μου, αλλά όχι με την ίδια τεχνική. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Φελαϊνί δεν είναι το μέγεθος και η δύναμή του, αλλά η τεχνική ικανότητά του. Τα πόδια του είναι πολύ καλά και έχει τρομερό κοντρόλ».
Τα επιθετικά χαρίσματά του φάνηκαν αφότου αποχώρησε ο Τιμ Κέιχιλ και πήρε ευκαιρίες ως πιο προωθημένος, δείχνοντας ότι μπορεί να διαδραματίσει πολλούς ρόλους μέσα στο γήπεδο. Ένας σύγχρονος box του box, που παίζει όλο και πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Η σωματοδομή του, η δύναμή του και η τεχνική του δείχνουν ότι στέκεται καλύτερα σε ρόλο σύγχρονου επιθετικού μέσου παρά ως κεντρικού χαφ σε τετράδα στην ευθεία, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Τα 99 τάκλιν που είχε πέρυσι, 42 περισσότερα από κάθε άλλο συμπαίκτη του, δείχνουν το ρόλο του. Φέτος, έχει σημειώσει 7 γκολ σε 12 παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε 79 εμφανίσεις, είχε πετύχει έξι! 
Ο Μικέλ Αρτέτα είχε παίξει συμπαίκτης του στο Γκούντισον και τον αντιμετώπισε στο 1-1 με την Άρσεναλ ως αντίπαλος: «Νομίζω ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπίσεις όταν παίζει σε προωθημένη θέση, κοντά στην περιοχή. Δημιουργεί πολλά προβλήματα, χρησιμοποιεί το σώμα του καλά και αποτελεί πηγή κινδύνων, όπως μπορείτε να δείτε από τα γκολ του. Για μένα, είναι πολύ πιο αποδοτικός σε αυτή τη θέση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παίζοντας κοντά σε έναν καθαρό φορ όπως ο Γέλαβιτς, βρίσκει τους χώρους που χρειάζεται για να βγάζει σουτ, να κάνει παιχνίδι, αλλά παράλληλα να προσφέρει στηρίγματα στους κεντρικούς χαφ που βρίσκονται πίσω του και να συνεργάζεται με τους πλαϊνούς. Όταν η Έβερτον αμύνεται, σχηματίζει με τους Νέβιλ και Όσμαν, (ή όποιον καλείται να παίξει ως κεντρικός χαφ), μία συμπαγή τριπλέτα. Η αριστερή πλευρά των Toffees με Μπέινς και Πίεναρ (κατά κύριο λόγο) αποτελεί το μεγάλο όπλο τους και τον κύριο άξονα ανάπτυξης, με τον Φελαϊνί να τους ενισχύει και να βοηθάει όταν ο Μπέινς προωθείται, προκειμένου η μπάλα να βγει στο «φαρμακερό» αριστερό του πόδι για... συστημένη σέντρα! 
Παρότι οι συνολικές πάσες του Βέλγου έχουν μειωθεί από πέρυσι, εντούτοις έχουν διπλασιαστεί οι μεταβιβάσεις του που οδηγούν σε τελικές, έχει ήδη περισσότερες ασίστ από ότι είχε ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά και «πατάει» πολύ περισσότερο περιοχή. Αυτό δεν φαίνεται μόνο από τα γκολ του, αλλά και από τα συνολικά σουτ, που έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.
Ο Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έχει δελεαστεί από τις αρετές του ποδοσφαιριστή δήλωσε πριν το ματς της Τετάρτης: «Όταν πήγε στην Έβερτον ήταν περισσότερο αμυντικός. Τώρα είναι πιο προωθημένος και από ότι φαίνεται θα τελειώσει επιθετικός! Χρησιμοποιεί σωστά το σώμα του, αλλά δεν είναι βρώμικος παίκτης. Είναι έξυπνος παίκτης». Μπορεί να υποπίπτει σε πολλά φάουλ, αλλά έχει μειώσει αισθητά τις κάρτες και τα «καθαρά» του μαρκαρίσματα ολοένα και αυξάνονται. 
Οι οπαδοί της Έβερτον μπορεί να τραγουδούν «Μαρουάν Φελαϊνί είσαι ο έρωτας της ζωής μου, θα σε αφήσω να... πας με τη γυναίκα μου», αλλά είναι πιθανόν να τον χάσουν. O Mόγες ξέρει ότι αν η Έβερτον δεν τερματίσει στην τετράδα, δύσκολα θα καταφέρει να κρατήσει τον 25χρονο, πλέον,  Βέλγο, τον οποίο πάντως έχει φροντίσει να «δέσει» μέχρι το 2016.
 Τσέλσι και Άρσεναλ αποτελούν μόνο κάποιες από τις ομάδες που έχουν συνδεθεί με την περίπτωσή του και είναι σίγουρο ότι αν συνεχίσει έτσι, θα αποτελέσει ιδανικό παίκτη για τις περισσότερες «μεγάλες» του Νησιού. Ο ίδιος άλλωστε νωρίτερα στη χρονιά τόνισε ότι η φετινή σεζόν του πιθανότατα θα είναι η τελευταία στη μπλε πλευρά του Λίβερπουλ. Ο Αρτέτα, πάντως, τόνισε ότι με τον Φελαϊνί υγιή, η Έβερτον μπορεί να «χτυπήσει» θέση στο Top 4...
πηγή: gazzetta.gr