Ο Αλεξάντερ Μάιερ έφτασε τα 11 γκολ στη φετινή Μπουντεσλίγκα, όντας δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Κίσλινγκ και ο Θάνος Σαρρής γράφει στα Ball Boys για την μεταμόρφωση του 29χρονου υπό τις οδηγίες του Άρμιν Φε.
Oι ομάδες που συνήθως αποτελούν τις εκπλήξεις σε μια αγωνιστική σεζόν δεν γεννούν μόνο άγνωστους πρωταγωνιστές, αλλά αρκετές φορές αναγεννούν και ποδοσφαιριστές που στο παρελθόν μπορεί να μην είχαν ανάλογες χρονιές. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Αλεξάντερ Μάιερ. Ο 29χρονος Γερμανός της Άϊντραχτ Φρακφούρτης βρίσκεται στους «Αετούς» από το 2004, ωστόσο τα όσα κάνει φέτος δείχνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά...
Η φετινή Άϊντραχτ είναι εξαιρετική. Νεοφώτιστη, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση της Μπουντεσλίγκα και έχει να δείξει πολλά. Ξεκάθαρο πλάνο, τρομερή δουλειά και επιλογή προσώπων από τον Φε, στον οποίον πιστώνεται και ένα μεγάλο μέρος από την μεταμόρφωση του Μάιερ. Στο Αμβούργο δεν κατάφερε ποτέ να καθιερωθεί. Έπαιξε δανεικός στην Ζανκτ Πάουλι ένα χρόνο και έφυγε για την Φρακφούρτη, όπου και βρήκε την Ιθάκη του, χωρίς ποτέ να γίνει ηγέτης. Έπαιξε σε διάφορες θέσεις, ως επιθετικός, στα άκρα και επιθετικό χαφ.
Παρότι για το ύψος του είχε καλή τεχνική, ήταν φιλότιμος και πετύχαινε γκολ, ήταν βασικός, αλλά αρκετές φορές γινόταν αντικείμενο κριτικής. Ο κόσμος «έκραζε» τον πρώην προπονητή Φρίντχελμ Φούνκελ όταν τον χρησιμοποιούσε και άφηνε στον πάγκο τον Βραζιλιάνο Κάιο Άλβες. Στις συνεντεύξεις του ήταν νωθρός και έδειχνε ότι βαριέται. Είχε πει ότι δεν τον νοιάζει τι σκέφτονται οι οπαδοί για αυτόν. Σκεφτόταν μόνο την μπάλα και δούλευε σκληρά, αξία την οποία του είχε εμφυσήσει ο πατέρας του. «Η προπόνηση σε βοηθάει να τελειοποιείς τα απλά πράγματα», είχε πει, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Ρότζερ Φέντερερ. Έβγαζε γενικώς ένα πρόσωπο απόμακρο, ενώ εντύπωση είχαν προκαλέσει κάποιες δηλώσεις του ότι αν και αθλητής, έτρωγε πίτσα και έπινε αναψυκτικά! Η διεθνής καριέρα του περιοριζόταν σε δύο κλήσεις από την Εθνική U-21. Αν και σκόραρε αρκετά και είχε καλά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του, όλα έδειχναν ότι θα μείνει στην ιστορία ως ένας σταθερός παίκτης της σειράς σε μια μέτρια ομάδα.
Και ξαφνικά, μπήκε στη ζωή του ο Άρμιν Φε. Ο Γερμανός προπονητής έχει βάλει τη σφραγίδα του στην επιτυχημένη πορεία της Άϊντραχτ, γεγονός στο οποίο είχαμε αναφερθεί παλιότερα, όταν οι «Αετοί» είχαν κάνει... κατάληψη στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Ο Φε επέλεξε αρκετούς παίκτες από την δεύτερη κατηγορία της Μπουντεσλίγκα, που έβλεπε ότι μπορούν να εξελιχθούν, όπως ο επιθετικός Ολιβιέ Οσεάν και οι Στέφαν Άϊνερ και Τακάσι Ινούι που πλαισιώνουν τον Μάιερ στην τριπλέτα πίσω από τον επιθετικό. Στο 29χρονο Γερμανό όμως, έδωσε την δυνατότητα να αναδειχθεί σε ηγετική μορφή. Όντας ο τρίτος παλιότερος παίκτης στο σύλλογο μετά τον Νικόλοφ και τον Κόλερ, ήταν ο κατάλληλος για να στηριχθεί πάνω του το νέο οικοδόμημα. Να αποτελέσει τον μαέστρο σε μια καλοδουλεμένη ορχήστρα.
«Ούτε ο ίδιος δεν έχει καταλάβει τι παίκτης είναι. Είναι απλά απρόβλεπτος», είχε δηλώσει παλιότερα ο Φε που του βρήκε τον ιδανικό ρόλο. Πίσω από τον επιθετικό στο 4-2-3-1. Με τους Σβέγκλερ και Ρόντ να του προσφέρουν ασφάλεια πίσω και τους Ινούι και Άινερ να κάνουν τρομερή δουλειά στα «φτερά», ο Μάιερ είναι ο ενωτικός παράγοντας. Βοηθάει στα χαφ, απλώνει το παιχνίδι και φυσικά σκοράρει ανελιππώς! Βγαίνει συχνά ως false 9, είναι εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι (έχει ήδη τρία γκολ με το κεφάλι) και παρότι δεν είναι ο πιο γρήγορος επιθετικός χαφ στον πλανήτη, η εμπειρία και η αντίληψή του τον βοηθούν να είναι στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή.
Ο Μάιερ ποτέ δεν σταμάτησε να δουλεύει και σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο προπονητής του, πλέον έχει βρει κίνητρο να το κάνει πιο εντατικά. Το σημαντικό όμως στοιχείο το οποίο κατάφερε να εξελίξει είναι η προσωπικότητά του. Ο Φε κατάφερε να του βγάλει τον ρόλο του ηγέτη. Του αρχηγού, χωρίς ίχνος βεντετισμού. «Πάντα ήταν καλός παίκτης. Αυτό που φαίνεται σήμερα είναι η υπευθυνότητά του. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα με την προσωπικότητά του. Αυτό τον βοηθάει στο να είναι καλύτερος. Πιστεύει στον εαυτό του», έχει πει ο προπονητής του.
Η αυτοπεποίθηση, σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά πάνω στις βάσεις που υπήρχαν και τον νέο του ρόλο σε ένα δυνατό σύνολο, συντελούν στη φετινή του εικόνα. Ο πρώην Γερμανός διεθνής Μάριο Μπάσλερ τον χαρακτήρισε «πλήρη ποδοσφαιριστή» και υποστήριξε ότι μπορεί να φτάσει τα 20 γκολ φέτος. Και η Εθνική; Παρότι ο ίδιος δεν θέλει να μιλάει για αυτό, αν συνεχίσει έτσι ο Λεβ θα «αναγκαστεί» να τον φέρει, τουλάχιστον, στο νου του. Ο Μάιερ, όπως και συνολικά η παρουσία της Άϊντραχτ, αποτελούν δύο από τις πιο «δυνατές» ευχάριστες εκπλήξεις στη Γερμανία και αν συνεχίσουν έτσι και βγουν Ευρώπη, τα επιτεύγματά τους θα αναγνωριστούν από πολλούς περισσότερους.
πηγή: gazzetta.gr