Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ο Μέσι ισούται με πέντε Έλληνες τοπ σκόρερ!

Εκτός από τα γκολ ανά σεζόν προέκυψε, ελέω Μέσι, και η καταμέτρηση ανά ημερολογιακό έτος...
Το κοντέρ του Αργεντινού σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα έγραψε 91 «τεμάχια» τον περασμένο χρόνο (σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Γκερτ Μίλερ), επίδοση που αντιστοιχεί στα τέρματα (αθροιστικά) των πέντε Ελλήνων τοπ σκόρερ του 2012. Ετσι για να διαπιστώσουμε τις χαώδεις διαφορές...
Στα καθ' ημάς πρώτος στη σχετική λίστα είναι ο Κώστας Μήτρογλου με 25 γκολ, ενώ έπεται στη δεύτερη θέση ο Στέφανος Κλάους Αθανασιάδης με 22. Πολλοί πάντως δεν θα μπορούσαν να μαντέψουν τον τρίτο και τον τέταρτο: ο Παντελής Καπετάνος της ρουμανικής Κλουζ σημείωσε 18 τέρματα το προηγούμενο έτος και ο Φώτης Παπουλής μέτρησε 14, αφού μετά τον περσινό εντυπωσιακό δεύτερο γύρο με τον ΟΦΗ έχει εκκινήσει φουριόζος και το πρωτάθλημα Κύπρου με τον Απόλλωνα Λεμεσού.
Αυτό το καρέ ωστόσο δεν αρκεί για να ισοφαρίσει αθροιστικά τα 91 «παστέλια» του Λιονέλ Μέσι. Πρέπει να προστεθεί και ο Γιώργος Σαμαράς των 12 γκολ.
Γενικότερα βέβαια οι Ελληνες (που αγωνίζονται σε πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας) δεν... έσκισαν τα δίχτυα. Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε στον διπλανό πίνακα μόνο δύο ξεπέρασαν τα 20 τέρματα και συνολικά επτά έφτασαν σε διψήφιο αριθμό. Οι τέσσερις μάλιστα εξ αυτών αγωνίστηκαν εκτός συνόρων (Καπετάνος, Σαμαράς, Γκέκας και ο Παπουλής που έπαιξε σε ελληνικό και κυπριακό πρωτάθλημα).
Να διευκρινιστεί εδώ ότι στα γκολ συνυπολογίζονται όλα όσα έχουν επιτευχθεί σε επίσημους αγώνες (από ανεπίσημους προσμετρούνται μόνο τα ματς των εθνικών ομάδων όπως και στην περίπτωση του Μέσι). Για παράδειγμα ο Γιώργος Σαμαράς πέτυχε 4 στο πρωτάθλημα Σκωτίας με τη Σέλτικ, 2 στο Κύπελλο, 5 στο Τσάμπιονς Λιγκ (σε προκριματικά και όμιλο) και 2 με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας.
Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ `88

Οι Ελληνες αρχισκόρερ Κώστας Μήτρογλου και Στέφανος Αθανασιάδης είναι εκτός των άλλων και παιδιά της ίδιας γενιάς. Αμφότεροι έχουν γεννηθεί το 1988: ο «πιστολέρο» του Ολυμπιακού στις 12 Μαρτίου και ο «κίλερ» του ΠΑΟΚ στις 24 Δεκεμβρίου.
Κάποτε άκουγε το σύνθημα «βάλε ένα γκολ κι ας πεθάνω, Καπετάνο, Καπετάνο», αλλά πλέον «φορτώνει» τα αντίπαλα δίχτυα. Ενα από τα 18 γκολ που πέτυχε με την Κλουζ ήταν κατά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Ο Κώστας Μήτρογλου σημείωσε λιγότερα γκολ από τον Στέφανο Αθανασιάδη στη Super League το 2012, αλλά στη σούμα τον προσπερνάει για τρία «παστέλια» (25 έναντι 22) συνυπολογίζοντας τα τέρματά του σε Κύπελλο, ευρωπαϊκά ματς και σε αγώνες της εθνικής μας ομάδας
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΠ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥ 2012
ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΡΩΤ. ΚΥΠ. ΕΥΡ. ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝ.
Κώστας Μήτρογλου 16 3 4 2 25
Στέφανος Αθανασιάδης 17 1 4 - 22
Παντελής Καπετάνος 14 1 3 - 18
Φώτης Παπουλής 5 1 8 - 14
Γιώργος Σαμαράς 4 2 5 1 12
Δημήτρης Σαλπιγγίδης 7 1 - 4 12
Φάνης Γκέκας 8 - 1 2 11
Λάζ. Χριστοδουλόπουλος 6 1 2 - 9
Ηλίας Ιωάννου 9 - - - 9
Στέλιος Βασιλείου 5 3 - - 8
Γιάννης Γιαννιώτας 5 1 - 2* 8
Χάρης Μαυρίας 3 1 2 2* 8
Δημήτρης Παπαδόπουλος 7 - - - 7
Χοσέ Χολέμπας 6 - - 1 7
*Εθνική U-19
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: