Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γράφει τη μοναδική λύση που έχει ο Ολυμπιακός για την αντεπίθεση, την αήττητη βλακεία και την αποτυχία που πλησιάζει...
Ναι, ο θρίαμβος από την καταστροφή απέχει όσο το λέι απ και... έξω. Ο Λο έχασε γκολ σε κενή εστία, ο Χάινς δεν βρήκε ούτε στεφάνι από κάτω και η Σιένα πήρε μια νίκη που πιθανότατα τη στέλνει από τώρα στη δεύτερη φάση διότι επιδεικνύει εξαιρετική συνέπεια και σοβαρότητα ως ομάδα. Ο Ολυμπιακός εν τέλει αυτοκτόνησε, δίχως άλλο. Αλλά πήρε ό,τι του αξίζει με βάση την εικόνα που δείχνει σε κάθε παιχνίδι του Top 16. Το πράγμα φώναζε, ο Ολυμπιακός δεν έστριβε, αλλά οι ηλίθιοι παραμένουν αήττητοι και... μας στόλιζαν πριν μια εβδομάδα για το αυτονόητο. Ότι αυτή η ομάδα έχει ταβάνι. Δεν ανήκει στις Top ομάδες της διοργάνωσης, δηλαδή ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Μπάρτσα... Είναι στο ίδιο επίπεδο με τη Σιένα, τη Μακάμπι, την Κάχα...
Ψάχνει... σπίθα, κίνητρο, αυτοπεποίθηση κι έναν σέντερ!
Η πρόκριση δεν τελείωσε. Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς για να προδικάζει κανείς οτιδήποτε. Απλά αν ηττηθεί την άλλη εβδομάδα στο Τελ Αβίβ από τη Μακάμπι θα έχει βάλει το ένα του πόδι εκτός 8άδας. Βαθμολογικά η κατάσταση είναι αναστρέψιμη ως προς την πρόκριση. Ως 3ος ή 4ος κυρίως. Το αβαντάζ στα πλέι οφ που ήταν ο μεγάλος στόχος σχεδόν έχει κάνει φτερά και «σταύρωμα» στην επόμενη φάση με την ΤΣΣΚΑ ισοδυναμεί με αποκλεισμό. Για αυτό τον Ολυμπιακό που βλέπουμε!
Αν φέρει έναν υγιή σέντερ και η ομάδα ξαναβρεί σπίθα, κίνητρο και αυτοπεποίθηση (τα στοιχεία δηλαδή που την ανέβασαν στην κορυφή) θα έχει τις πιθανότητές του. Λίγες; Ναι, αλλά θα έχει. Με τον επιρρεπή στα γόνατα Πάουελ και χωρίς να δαγκώνει λαρύγγια δεν θα πάει πουθενά. Γιατί απέναντι σε άλλους, καλύτερους αντιπάλους τους υποσκέλιζε με το όπλο της άμυνας που τσάκιζε κόκκαλα. Τώρα η Σιένα έβαλε 74 πόντους και είχε αμέτρητα ελεύθερα σουτ. Συνέβαινε και με τον περυσινό Ολυμπιακό;
Όποιος δει τα τελευταία δευτερόλεπτα θα δει το δέντρο και θα χάσει το δάσος. Κι όποιος κολλήσει στο... κολλημένο χρονόμετρο (σε φάση που η μπάλα είναι στην κατοχή του Ολυμπιακού) μάλλον δεν θα δει ποτέ την αλήθεια.
Τα «εγκλήματα» διορθώνονται αν τα... δεις
Η μόνη λύση για τον Ολυμπιακό είναι η αυτοκριτική. Ο Παναθηναϊκός κυνηγούσε φαντάσματα μέχρι που διαπίστωσαν και μόνοι τους ότι η ομάδα είχε κάνει «εγκλήματα» στον σχεδιασμό, με Αμερικανούς για το Περιστέρι και μερικούς ακόμα που δεν θα περνούσαν άλλη εποχή ούτε έξω από το ΟΑΚΑ. Διόρθωσαν κάποια από αυτά, αλλά και πάλι δεν προλαβαίνουν με αυτό το ρόστερ να ανέβουν στο επίπεδο των κορυφαίων ομάδων εκτός αν στη στροφή για τον β' γύρο προχωρήσει σε μία ακόμα καθοριστική προσθήκη στα γκαρντ προκειμένου να βρεθεί ένας ακόμα δημιουργός δίπλα στον μόνο κι έρημο Διαμαντίδη.
Οι γνωστοί-άγνωστοι ανώνυμοι θα αρχίσουν πάλι τα δικά τους, αλλά τα γραπτά για αυτό μένουν. Για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν όσους έχουν το θάρρος της γνώμης και δεν γράφουν απλά για να γράφουν ή για να θυμίζουν στο αφεντικό τους ότι το χαρτζηλίκι το παίρνουν «τίμια»... δολοφονώντας την πραγματικότητα.
Τι ορίζεται υπέρβαση και αποτυχία 
Ο ρεαλιστικός στόχος των «αιωνίων» είναι η 8άδα και θα αποτελεί υπέρβαση – όχι επιτυχία. Καλό είναι να γελάμε με τους Τούρκους που έχουν 0-4 με μπάτζετ 30 εκατομμυρίων, αλλά ενδεχόμενος αποκλεισμός για ομάδες με μπάτζετ 15 εκατομμυρίων θα συνιστά α-π-ο-τ-υ-χ-ί-α. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
ΥΓ. Η άμυνα προσαρμογής πάνω στον Σπανούλη αποτελεί θρίαμβο της προπονητικής τακτικής. Και οι δύο καλαθάρες (νίκης υπό άλλες συνθήκες...) που βάζει ο Λαρισαίος στο τέλος, αποδεικνύουν ότι καμία τακτική δεν μπορεί να σταματήσει τους αληθινά μεγάλους παίκτες.