Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το ταξίδι του προέδρου της Μπάρτσα σε Παλαιστίνη και Ισραήλ και κάνει τις συγκρίσεις με την ελληνική αντίληψη για το ποδόσφαιρο.
Προ ημερών η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Σάντρο Ροσέλ θα ταξιδέψει εντός του μήνα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ και, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί με τους προέδρους Αμπας και Πέρες. Πώς και γιατί το αποφάσισε αυτό ο πρόεδρος της Μπάρτσα; Οι insiders αναφέρουν ότι αυτός ήταν ο δρόμος που του έδειξαν οι επικοινωνιολόγοι του συλλόγου μετά τα όσα προέκυψαν το περασμένο φθινόπωρο, με αφορμή ή αιτία την επιλογή της Μπάρτσα να αποδεχθεί το αίτημα ενός Ισραηλινού στρατιώτη, του Τζιλάντ Σαλίτ, που κρατήθηκε φυλακισμένος για 5 χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας, για να του παραχωρήσει μια πρόσκληση για το κλάσικο της 7ης Οκτωβρίου.
Τι είχε ακολουθήσει τότε; Η Χαμάς είχε ανακοινώσει μποϊκοτάζ στην Μπάρτσα επειδή εκείνη αποφάσισε να προσκαλέσει τον Ισραηλινό στρατιώτη. Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα είχε ελιχθεί, με την πρόσκληση που απηύθυνε σε τρεις Παλαιστίνιους, τον ποδοσφαιριστή Μαχμούντ Σαρσάκ, ο οποίος είχε φυλακιστεί από τους Ισραηλινούς και αποφυλακίστηκε μετά από πολύμηνη απεργία πείνας, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης και τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ισπανία. Ο Σαρσάκ αποφάσισε να μην ταξιδέψει, επειδή δεν ήθελε “να καθίσω στο ίδιο γήπεδο με έναν δολοφόνο”, σε αντίθεση με τους δύο άλλους προσκεκλημένους. Η Χαμάς δεν πήρε πίσω την απόφαση για το μποϊκοτάζ, αλλά στην ουσία δεν το επέβαλε, αφού η Μπάρτσα είναι μακράν της επόμενης η πιο δημοφιλής ποδοσφαιρική ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας, ο λόγος που τα μπαρ και τα καφενεία στη Ραμάλα κατακλύζονται από κόσμο που στήνεται μπροστά από την τηλεόραση για να χαζέψει με τα κόλπα του Μέσι. Οι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ταυτίζονται με την Μπάρτσα, στον αγώνα της εναντίον της Ρεάλ, εμπνέονται από τον Μέσι και τους συμπαίκτες του.
Προτού καν ανάψει η φωτιά, ο Σάντρο Ροσέλ βρίσκει νόημα να κάνει ένα πυροσβεστικό ταξίδι, για να πείσει ότι η Μπαρτσελόνα δεν μεροληπτεί, δεν είναι με κανέναν. Η Μπαρτσελόνα ζει στην εποχή που ο πρόεδρός της έχει μέσα στην ατζέντα των υποχρεώσεών του έναν καφέ με τους μαρκετίστες που του προτείνουν κινήσεις με βασικό ή ακόμη και απόλυτο κριτήριο την εξάπλωση και άνοδο της δημοφιλίας του brand name Barca στον πλανήτη. Οι ίδιοι τον έπεισαν προ ημερών να βάλει την ομάδα το ερχόμενο καλοκαίρι σε ένα αεροπλάνο για φιλικά παιχνίδια σε Ταϊλάνδη, Κίνα και Μαλαισία.
Πίσω στην Ελλάδα, οι πρόεδροι των συλλόγων δεν βρίσκουν λόγο και νόημα ούτε σε μια περιοδεία ανά την επικράτεια, για να φτάσουν οι ποδοσφαιριστές κοντά στους απομακρυσμένους από την ομάδα οπαδούς, να ζεσταθούν περισσότερο και να έρθουν πιο κοντά της. Στο επαγγελματικό πρωτάθλημα κυκλοφορούν ακόμη πρόεδροι συλλόγων που δεν βρίσκουν τον λόγο να βάζουν τις ομάδες τους στη διαδικασία να επιχειρήσουν να διεισδύσουν στις τοπικές κοινωνίες μέσα από εκδηλώσεις, για να γεννήσουν/προσελκύσουν οπαδούς.
Συχνά ακούω από Ελληνες παράγοντες το “μη συγκρίνετε τις ελληνικές με τις ξένες ομάδες, δεν έχουμε τα λεφτά να φέρουμε παίκτες να παίξουν αυτού του είδους ποδόσφαιρο”. Μας κάνουν και παρατηρήσεις οι άνθρωποι που δεν κάνουν ούτε τα βασικά και αναρωτιούνται ύστερα γιατί δεν έχουν κόσμο στο γήπεδό τους. Αντε να του μιλήσεις τώρα του Ελληνα παράγοντα για την πολιτική της Μπαρτσελόνα απέναντι στην Χαμάς. Να νομίσει ότι τον βρίζεις και να μπλέξεις και χειρότερα...

πηγή: gazzetta.gr