Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Βαράν ή δεν Βαράν;

Στη Μαδρίτη εμφανίστηκε το δίλημμα Βαράν ή Πέπε και ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος δίνει τη δική του λύση που θα σταματήσει και το τσουνάμι γκολ από στημένα...
Σε μία έρευνα από αυτές που περνούν στα ψιλά, αλλά λένε πολλά για την εξιστόρηση-αφήγηση των αποτελεσμάτων, το συμπέρασμα έλεγε πως όταν αναμετρούνται σχεδόν ισάξιες ομάδες, οι στημένες φάσεις κρίνουν το αποτέλεσμα κατά 30-40%! Στη φετινή σεζόν της Ρεάλ αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα το γιατί δέχεται τόσα γκολ και ουσιαστικά καταδεικνύει και το γιατί έχει μείνει τόσο πίσω στην Πριμέρα. Απ' όσες φορές έχει μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα της, λίγο πιο κάτω από το 50% εξ αυτών, έχουν προέλθει από κόρνερ η φάουλ.

Κάπου εκεί λοιπόν κάνει την εμφάνιση της η αποκάλυψη του 2013. Ο Ράφαελ Βαράν μπορεί να βρίσκεται στο «Σαντιάγο Μπερναμπέοιυ» από το 2011, αλλά τώρα είναι που έβγαλε μάτια, όταν δηλαδή κλήθηκε να καλύψει το κενό του Πέπε. Με ύψος 1,91 και άλμα στον Θεό, ταχύτητα με δρασκελισμό γαζέλας και τάκλιν στο οποίο μπορεί να σέρνεται για κάνα... τέταρτο στο χορτάρι, είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό κυκλοφορεί στην ηλικία των 19 και κάτι ανά την ποδοσφαιρική υφήλιο.

Μετά και την εμφάνιση του κόντρα στη Γιουνάιτεντ, εκείνο που φάνηκε αρχικά να διχάζει το κοινό της ομάδας του, ήταν το εάν θα πρέπει να παίζει εκείνος βασικός ή ο Πέπε, ο οποίος πλέον είναι υγιής. Η εφημερίδα Marca μάλιστα έσπευσε να θέσει το ερώτημα στους αναγνώστες της. Η απάντηση τους ήταν πραγματικά αναπάντεχη. Με τη συντριπτική πλειοψηφία του 84,7% οι οπαδοί της Ρεάλ απαίτησαν να μείνει στην 11άδα ο Γάλλος πιτσιρικάς. Απίστευτο εάν αναλογιστεί κανείς ποιον θα πρέπει να αφήσει εκτός: έναν εκ των κορυφαίων σέντερ μπακ του κόσμου.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη λύση. Για την ακρίβεια δύο άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να απαλλάξουν τον Μουρίνιο από το εν λόγω δίλημμα. Προσωπικά είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι ένας προπονητής δεν πρέπει να παραμένει προσκολλημένος σε ένα σύστημα, μία τακτική, αλλά να προσαρμόζεται εκείνος ανάλογα με τους ποδοσφαιριστές που έχει στη διάθεση του. Οπότε από τη στιγμή που έχεις την τύχη ως Μουρίνιο να μπορείς να επιλέξεις μεταξύ των Πέπε, Σέρχιο Ράμος, Βαράν: δεν επιλέγεις. Απλά τους βάζεις και τους τρεις και στήνεις μία εξαιρετική άμυνα.

Είναι πολυτέλεια να αφήσεις κάποιον στον πάγκο. Αυτό που κάνεις λοιπόν είναι το εξής: Είτε τοποθετείς κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Πέπε, Βαράν και μεταφέρεις τον Σέρχιο Ράμος στα δεξιά, όπου στο παρελθόν έχει κάνει εκπληκτικά ματς είτε αλλάζεις το σύστημα σου. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δοκιμαστεί το 3-5-2 που παίζει με επιτυχία η Γιουβέντους του Αντόνιο Κόντε. Οι τρεις τους πίσω, με τον Πέπε κάτι σαν λίμπερο τον Σέρχιο Ράμος δεξιά και τον Βαράν αριστερά.

 Σε αυτή την περίπτωση βέβαια οι δύο πλάγιοι από τους πέντε των χαφ (όπως στη Γιούβε οι Λίχσταϊνερ, Ασαμόα), θα πρέπει να γυρίζουν αρκετά πίσω και να μαρκάρουν και εκεί βρίσκεται η προϋπόθεση που μάλλον δεν υπάρχει στη Μαδρίτη (σ.σ.: μόνο ο Καγιεχόν μπορεί από το υπάρχον δυναμικό να παίξει αυτό τον ρόλο). Κατά συνέπεια καταλήγουμε στην παραμονή στο υπάρχον 4-3-3 χωρίς όμως τον Αρμπελόα που ούτως ή άλλως υπολείπεται κατά πολύ ποιοτικά σε σχέση με το υπόλοιπο ρόστερ της ομάδας. Ο Βαράν λοιπόν μέσα για να σταματήσουν τα προβλήματα στην... αεροπορία και επιτέλους να πάψει η Ρεάλ να δέχεται γκολ όπως αυτό του Γουέλμπεκ. Ειδάλλως, θα έχει κι άλλα...


πηγή: gazzetta.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: