Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την Μπάγερν η οποία φέτος μπορεί να το σηκώσει και είναι βέβαιος ότι η Αρσεναλ δεν θα απολύσει τον Αρσέν, ούτε τώρα, ούτε το καλοκαίρι. Διαβάστε τα γιατί...
Οσοι δεν παρακολουθούν την Μπουντεσλίγκα δεν το είχαν πολυκαταλάβει. Μάλιστα είχαν και στρεβλή εικόνα λόγω κάποιων κακών ή μέτριων ματς που έκανε, άγνωστο πώς, η Μπάγερν στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.
Η φετινή Μπάγερν είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Ο Εβαλντ Λίνεν την περασμένη Δευτέρα στον ΟΤΕ TV μας το περιέγραψε και on air και εκτός, πολύ παραστατικά. “Πέρυσι ο Χαίνκες την δούλευε ακόμη την ομάδα και δεν της είχε περάσει την πειθαρχία που ήθελε. Φέτος το καταλαβαίνεις ότι ακόμη και οι βεντέτες της ομάδας, δουλεύουν για αυτήν και όχι για την πάρτη τους”, ήταν η μία εξήγηση που μας έδωσε και η δεύτερη “Ο Μάντζουκιτς είναι πληρέστερος φορ από τον Γκόμεζ. Ο Γκόμεζ ήταν μόνο σκόρερ, ο Μάντζουκιτς κάνει πολλά πράγματα στο γήπεδο και βέβαια φέτος έχει ακόμη τους Μαρτίνεζ και Ντάντε”.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Οι τρεις μεταγραφές της Μπάγερν ήταν και οι τρεις εξαιρετικές, κούμπωσαν απευθείας στην ενδεκάδα και έδωσαν στην ομάδα και έξτρα ποιότητα και πολύ μεγάλο βάθος στον πάγκο. Η Μπάγερν και φέτος είναι το δεύτερο μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, πίσω από την Μπάρτσα...

Στο “Emirates” πάντως έκανε περίπατο και για έναν ακόμη λόγο. Διότι απέναντί της αντιμετώπισε την χειρότερη Αρσεναλ των τελευταίων 15 ετών. Και το κακό για την Αρσεναλ δεν είναι ότι αυτή η εικόνα είναι η εξαίρεση στον κανόνα, αλλά πλέον ο κανόνας. Ολα μα όλα όσα τις συμβαίνουν επιβεβαιώνουν με τον πιο τρανό τρόπο ότι είναι σε κατακόρυφη αγωνιστική πτώση.
Για πρώτη φορά επί εποχής Βενγκέρ αποκλείεται σε μία διοργάνωση (Λιγκ Καπ) από ομάδα της.... τέταρτης κατηγορίας.
Για πρώτη φορά στην εποχή Βενγκέρ αποκλείεται από το Κύπελλο Αγγλίας από ομάδα που δεν παίζει στην Πρέμιερ.
Φέτος θα είναι η όγδοη χρονιά που θα μείνει χωρίς οποιονδήποτε τίτλο!!!
Ενώ φέτος θα είναι η πρώτη φορά στην εποχή του Βενγκέρ που αν χάσει στο Μόναχο θα αποκλειστεί στη φάση των 16 τουΤσάμπιονς Λιγκ με δύο ήττες.

Δεν είναι κάτι που όμως έχει να κάνει με το φέτος. Το κακό ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια και ο κατήφορος απλώς φέτος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Η Αρσεναλ που πάντα είχε στην ενδεκάδα της από 3-6 παίκτες παγκόσμιας κλάσης που θα μπορούσαν να παίξουν βασικοί σε οποιαδήποτε ομάδα του κόσμου, πλέον έχει μόνο έναν. Και αυτόν πιτσιρικά, τον Τζακ Γουίλσιρ. Η Αρσεναλ που μέχρι πριν 2 χρόνια δεν έβρισκε χώρο στην ενδεκάδα της παρά μόνο στα Λιγκ Καπ για τον Θίο Γουόλκοτ, φέτος τον έχει για Θεό και καλύτερο παίκτη της και μάλιστα χωρίς να έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την απόδοση του τελευταίου. Απλά έχουν αλλάξει οι γύρω του. Με το Νασρί στην ομάδα πώς να παίξει ο Γουόλκοτ στα άκρα και με τον Φαν Πέρσι στην επίθεση πώς να παίξει στην κορυφή; Τώρα όταν για τα άκρα έχει να συναγωνιστεί τον Ζερβίνιο και για την κορυφή τον Ζιρού ή ζωή του έγινε πολύ εύκολη και η φανέλα βασικού στο σπίτι δεδομένη.

Τι φταίει για όλα αυτά. Οχι ότι η ομάδα δεν έχει λεφτά. Η καλύτερη δουλειά στον κόσμο σήμερα είναι να είσαι μέτοχος της Αρσεναλ. Κάθεσαι σπίτι και περιμένεις τον Βενγκέρ να πουλήσει τον επόμενο Νασρί, Φάμπρεγκας, Φαν Πέρσι και εσύ να πάρεις τα πολύ πλούσια μερίσματα από τα εντυπωσιακά κέρδη του συλλόγου. Η Αρσεναλ κάθε χρόνο κερδίζει και ο ιδιοκτήτης της, ένας Αμερικανός που σπανίως πάει στο γήπεδο να δει την ομάδα και φυσικά είναι πανευτυχής και λατρεύει τον Βενγκέρ. Μάλιστα με μία μεγάλη δόση ειρωνείας πρόσφατα δήλωσε. “Δεν είμαι ούτε Αραβας, ούτε Ρώσος. Στο ποδόσφαιρο δεν μπήκα για να βάλω τα λεφτά μου, στο ποδόσφαιρο μπήκα για να βγάλω χρήματα”.

Οι οπαδοί της Αρσεναλ όλο και περισσότερο οργίζονται. Δεν είναι μόνο τα οκτώ χρόνια μακριά από τους τίτλους, είναι κι' άλλα. Η Αρσεναλ δεν τους δίνει πια όχι μόνο την χαρά την κατάκτησης ενός τίτλου, αλλά ούτε την ικανοποίηση του καταπληκτικού ποδοσφαίρου που έπαιζε, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Το χειρότερο για αυτούς είναι ότι όλο αυτό το πληρώνουν ακριβά και στην κυριολεξία. Η Αρσεναλ εξακολουθεί να έχει το ακριβότερο εισιτήριο διαρκείας στον κόσμο. Κάθε χρόνο από τα 40.000 διαρκείας μαζεύει πάνω από 65 εκατ. ευρώ. Η Αρσεναλ εξακολουθεί να έχει το ακριβότερο απλό εισιτήριο σε όλη την Αγγλία. Σε κάθε εντός έδρας ματς τα έσοδα από όλες τις παραμέτρους φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ. Σκεφτείτε ότι παίζει σχεδόν πάντα πάνω από 25 εντός έδρας ματς τον χρόνο και κάντε μόνοι σας τον λογαριασμό....

Αρκετοί από αυτούς λοιπόν γκρινιάζουν, αντιδρούν, φωνάζουν. Ο κίνδυνος διχασμού ανάμεσα σε αυτούς που στηρίζουν τον Βενγκέρ και σε αυτούς που λένε να φύγει είναι μεγάλος. Σε πρόσφατο ματς εκτός έδρας σχεδόν πιάστηκαν στα χέρια όταν κάποιοι σήκωσαν ένα εμετικό πανό για τον Βενγκέρ. Εχει νόημα όμως όλο αυτό;


Είναι φανερό ότι ο Βενγκέρ τον έχασε το δρόμο το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι μόνο αυτοί που έφυγαν αλλά περισσότερο oι παίκτες που ήρθαν και είναι ανεξήγητο πώς ήταν δικές του επιλογές. Κάποιους από αυτούς που πήρε τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει ήδη προλάβει να τους στείλει γιατί δεν έκαναν. Μόνο που τους αγόραζε ακριβά και δεν έβρισκε παρά μόνο να τους δανείσει, όπως έκανε με τον Παρκ, τον Σαμάκ ή τον Αντρέ Σάντος πριν λίγες ημέρες. Από την εποχή που ο Βενγκέρ αγόραζε με 5-10 εκατ. ευρώ και πωλούσε με 30, φτάσαμε σε αυτήν που αγοράζει με 5-10 και μετά δεν μπορεί να τους δώσει πουθενά και απλώς τους  δανείζει. Αλλα και αυτοί που έμειναν στην Αρσεναλ ή υποτίθεται ότι βγήκαν είναι παίκτες όπως ο Μερτεσάκερ που όχι απλώς δεν τον βοηθούν να βελτιώσει την Αρσεναλ, αλλά την έχουν κάνει πολύ χειρότερη ομάδα...

Παρά ταύτα και με δεδομένο ότι οι ευθύνες του Αλσατού είναι μεγάλες, ποιός μπορεί να τον διώξει; Ο ιδιοκτήτης καταρχάς δεν θέλει και όλοι οι υπόλοιποι στην Αρσεναλ, απλώς έχουν τις θέσεις που έχουν γιατί αυτό ήθελε ο Βενγκέρ. Ο Γάλλος δεν είναι ο προπονητής της ομάδας. Είναι ότι υπάρχει στον σύλλογο μετά τον ιδιοκτήτη. Ποιός διώχνει αυτόν που του φέρνει πολλά λεφτά στην τσέπη, ή ποιός διώχνει αυτόν που τον... προσέλαβε; Κανείς.

Πέρα όμως από αυτό. Πώς είναι δυνατόν η Αρσεναλ να απολύσει τον Βενγκέρ, όταν ότι καλό και μεγάλο έχει συμβεί στο σύλλογο τα τελευταία 15 χρόνια οφείλεται σε αυτόν; Η Αρσεναλ και δεν θέλει και δεν μπορεί (και μεταξύ μας δεν θα ήταν και σωστό) να απολύσει τον σύγχρονο και ίσως μεγαλύτερο μύθο του συλλόγου.

Αν λοιπόν το ερχόμενο καλοκαίρι ο ίδιος δεν το αποφασίσει να φύγει, τότε σίγουρα θα μείνει για ένα ακόμη χρόνο μέχρι να λήξει το συμβόλαιό του. Αλλωστε μετά το ματς με την Μπάγερν στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία οι Αγγλοι δημοσιογράφοι τον... διέλυσαν ακόμη και με ερωτήσεις του τύπου “γιατί είστε ακόμη εδώ;” ο Βενγκέρ είπε μία μεγάλη αλήθεια. “Ενα είναι σίγουρο. Οταν θα φύγω θα σας λείψω πολύ...”.

Εχει απόλυτο δίκιο. Μόνο που αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι στους φίλους της Αρσεναλ και κυρίως στην ομάδα ο μεγάλος Βενγκέρ που γνώρισαν τα δύο τρία τελευταία χρόνια έτσι και αλλιώς τους λείπει πολύ. Περισσότερο και από τους τίτλους που έχουν να πανηγυρίσουν οκτώ χρόνια...