Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

«Φυσικά και μπορεί την ανατροπή ο Ολυμπιακός»

Αισιόδοξος πως ο Ολυμπιακός μπορεί να πετύχει την ανατροπή κόντρα στην Λεβάντε και να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League εμφανίστηκε ο Αριστείδης Βλάχος.

«Φυσικά και μπορεί την ανατροπή ο Ολυμπιακός»

Διαβάστε όσα είπε ο Αριστείδης Βλάχος στην «Stadio by Metro»:

Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από την παρουσία του Μίτσελ στον Ρέντη;

«Ήταν ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και προσπαθεί να περάσει σε εμάς αυτά που ήξερε ως παίκτης, αλλά και αυτά που έμαθε ως προπονητής. Κάνει μία πάρα πολύ καλή δουλειά, πολλές ασκήσεις με την μπάλα, πράγμα το οποίο είναι πολύ καλό για τους παίκτες. Έχει το στυλ Ισπανού προπονητή, του αρέσει το γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο, πράγμα το οποίο είναι καλό για τον Ολυμπιακό».

Ποια η σχέση που έχεις αναπτύξει μαζί του;

«Είναι κοντά μου. Από την αρχή ήταν κοντά μου. Το κάνει με όλα τα νεαρά παιδιά της ομάδας μας. Μας μιλάει, μας συμβουλεύει και μας βοηθάει να μπούμε πιο εύκολα στο κλίμα της πρώτης ομάδας».

Μίλησέ μας για τη δουλειά που κάνεις με τον κ. Ράντο.

«Δουλεύουμε πάρα πολύ. Ο κ. Ράντος είναι πολύ πιεστικός, με την καλή έννοια φυσικά. Θέλει να τα κάνεις όλα τέλεια, να βελτιώνεσαι διαρκώς και να μην επαναπαύεσαι. Η φιλοσοφία του κάθε προπονητή μπορεί να διαφέρει λίγο και έτσι είναι και με τον κ. Ράντο. Δουλεύει πάρα πολύ σκληρά στην προπόνηση και δεν σου δίνει ούτε για μία στιγμή το «δικαίωμα» να είσαι χαλαρός».

Δύσκολο το ματς απέναντι στη Λεβάντε για τον Ολυμπιακό, ειδικά με το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα να μην είναι υπέρ μας. Πιστεύεις ότι η ομάδα μας μπορεί την ανατροπή και την πρόκριση στην επόμενη φάση;

«Φυσικά και μπορεί να πετύχει την ανατροπή ο Ολυμπιακός. Μόνο εύκολο δεν θα είναι όμως, όπως επισημαίνεις. Δεδομένα θα χρειαστεί ένα γρήγορο γκολ από πλευράς μας, προκειμένου η ομάδα να πάρει την καλή ψυχολογία που χρειάζεται σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Από εκεί και πέρα θα πρέπει γενικά μέσα στο ματς να είμαστε πάρα πολύ πιεστικοί στην επίθεση και σίγουρα να μη δεχθούμε γκολ, γιατί μετά θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Αν όλα αυτά πάνε καλά, μπορούμε να διεκδικήσουμε τις ελπίδες μας για ανατροπή και πρόκριση».

Θεωρείς ότι τα πόδια των παικτών μπορεί να είναι λίγο πιο «βαριά» σε αυτό το ματς, λόγω της πίεσης που γεννά η πρόθεση για ανατροπή του εις βάρος μας αποτελέσματος;

«Σίγουρα τα πόδια κάποιων παικτών μπορεί να είναι λίγο πιο «βαριά»« σε αυτό το ματς. Όμως οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην ομάδα μας είναι στον Ολυμπιακό για αυτό τον λόγο: Γιατί είναι μαχητές και παίκτες με ποιότητα, ικανοί να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες ενός τέτοιου αγώνα και να δώσουν το κάτι παραπάνω για να επιτύχουν τον στόχο τους. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές, και πάντα υπάρχουν, όπως αυτή, κατά τις οποίες θα βρίσκεσαι με την «πλάτη στον τοίχο» και μόνος δρόμος θα είναι μία ευρεία νίκη για να ανατρέψεις ένα εις βάρος σου αποτέλεσμα. Θα πρέπει όμως να βρεις τις δυνάμεις για να το γυρίσεις και αυτό είναι πάντα ένα μεγάλο κίνητρο για τους ποδοσφαιριστές. Να παίξουν καλά, να προσπαθήσουν να βάλουν ένα γκολ γρήγορα και να πάρουν την πρόκριση».

Σε στιγμές όπως αυτή, κατά τις οποίες ο Ολυμπιακός βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο», ο κόσμος σάς δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση από ό,τι συνήθως για να ξεπεράσετε τους εαυτούς σας;

«Πάντα ο κόσμος μάς δίνει αυτή την έξτρα ώθηση που έχουμε ανάγκη. Τώρα θα τον χρειαστούμε ακόμη περισσότερο, γιατί ήταν μια δύσκολη στιγμή για εμάς, την οποία καλούμαστε να ξεπεράσουμε και να πάμε μπροστά. Είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα μας στηρίξει και αυτό μας κάνει να μη φοβόμαστε τίποτα!».

Πώς πιστεύεις εσύ ότι μπορεί να παρουσιαστεί ο Ολυμπιακός σε ένα τέτοιο δύσκολο ματς, με στόχο μια μεγάλη ανατροπή;

«Πρέπει να δώσουμε όλοι οι παίκτες το 100%. Να πιστέψουμε ότι μπορούμε να το γυρίσουμε αυτό το εις βάρος μας σκορ και να περάσουμε, γιατί άποψή μου είναι ότι έχουμε ακόμη πολλά να δώσουμε σε αυτή τη διοργάνωση. Πιστεύω ότι διαθέτουμε τα προσόντα να πάμε ακόμη πιο ψηλά και για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να ξεπεράσουμε τη Λεβάντε».

Βρέθηκες στην Ισπανία, κοντά στους υπόλοιπους παίκτες. Μπορεί να μην αγωνίστηκες, αλλά θέλω να μου περιγράψεις την εμπειρία σου από αυτό το ταξίδι. Τις προπονήσεις, το ότι ήσουν εκεί, σε ένα ματς του Europa League.

«Για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή όπως είμαι εγώ, τέτοιες εμπειρίες είναι το Α και το Ω για τη διαμόρφωση του ποδοσφαιρικού χαρακτήρα. Οι εμπειρίες όπως αυτή βοηθούν σίγουρα να δεθείς ακόμη περισσότερο με την ομάδα, να εγκλιματιστείς. Εννοώ, φυσικά, την πρώτη ομάδα, αφού όλοι κομμάτι του Ολυμπιακού είμαστε έτσι κι αλλιώς. Από εκεί και πέρα, σιγά-σιγά έρχονται όλα. Πρώτα ήρθε αυτό το ταξίδι για εμένα και η εμπειρία του Europa League. Μετά μπορεί να έρθει κάτι άλλο. Θέλει σίγουρα και υπομονή».

Ο Ολυμπιακός εν γένει δίνει ιδιαίτερη βάση στο κομμάτι των τερματοφυλάκων, δουλεύοντας από τις ακαδημίες με παιδιά όπως εσύ. Πώς ζεις καθημερινά αυτή τη δουλειά που γίνεται στον Ρέντη;

«Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός δίνει ιδιαίτερη βάση στο κομμάτι των τερματοφυλάκων. Είναι μια ιδιαίτερη θέση αυτή και εκτός από ταλέντο χρειάζεται και πολλή δουλειά. Πρέπει να μάθεις από μικρός να αντεπεξέρχεσαι πολύ καλά στα καθήκοντά σου, γιατί ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ομάδα, με εξίσου μεγάλες απαιτήσεις. Η θέση είναι δύσκολη, οπότε πρέπει να είσαι πάντα 100% έτοιμος, για να μπορείς κάποια στιγμή, όταν σου δοθεί η ευκαιρία, να μπεις στο γήπεδο και να δώσεις στην ομάδα αυτά που χρειάζεται σε ένα ματς. Αυτός είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο δουλεύουμε καθημερινά στον Ρέντη, στις προπονήσεις που κάνουμε».

Κόσμος που σε έχει δει να αγωνίζεσαι λέει πως έχεις «κρύο αίμα». Πώς νιώθεις εσύ την ώρα του αγώνα;

«Δεν το σκέφτομαι, να σου πω την αλήθεια μου. Ότι δεν με επηρεάζουν πολύ κάποια πράγματα που γίνονται είναι αλήθεια. Προσπαθώ να μην αφήνω ένα λάθος, λόγου χάρη, να «ριζώνει» μέσα μου και να το σκέφτομαι σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι. Εκείνη την ώρα που παίζεις, πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στο τι γίνεται γύρω σου μέσα στο ματς. Μετά μπορείς να αναλύσεις τι δεν έκανες καλά και να δουλέψεις για να το βελτιώσεις. Σίγουρα θα αισθανθώ άσχημα αν δεν κάνω κάτι καλά και μπορεί να αισθανθώ «μαγκωμένος», αλλά κοιτάζω να το ξεπερνάω γρήγορα και να επικεντρώνομαι στο παιχνίδι».

Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι ψυχολογίας και ο τερματοφύλακας, το τελευταίο «οχυρό» της ομάδας στην άμυνα. Ένα λάθος σου φαίνεται διπλά;

«Σίγουρα ένα λάθος από τον τερματοφύλακα μπορεί να φανεί διπλά και τριπλά σε ένα ματς, διότι δεν υπάρχει πίσω σου παίκτης να σε καλύψει. Υπάρχει μόνο το τέρμα. Η θέση του τερματοφύλακα είναι μεγάλης ευθύνης και παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία. Όταν είσαι καλά, μπορείς να τα δεις αλλιώς τα πράγματα και να παίξεις πιο άνετα. Αυτό, βέβαια, ισχύει και για όλους τους ποδοσφαιριστές. Η ομάδα Νέων του Ολυμπιακού έχει καταφέρει να… κλέψει τις καρδιές των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων με την εφετινή παρουσία της σε πρωτάθλημα και Champions League Νέων».

Μίλησέ μου για την εμπειρία σου με την ομάδα Νέων και την ευρωπαϊκή σας παρουσία.

«Αρχίσαμε με μία ήττα κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, γεγονός που δεν είναι και το καλύτερο για την ψυχολογία μίας ομάδας. Είχαμε πει τότε, όλοι μαζί, ότι θα παλέψουμε να περάσουμε στη φάση των ομίλων του Champions League Νέων, ότι δεν θα τα παρατήσουμε και θα δώσουμε τα πάντα για να έχουμε μια καλή χρονιά. Σιγά-σιγά τα πηγαίναμε ολοένα και καλύτερα και εντέλει προκριθήκαμε».

Πρόσφατα, στην κοπή της πίτας των ακαδημιών, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, επανέλαβε το όνειρό του να δει μια ομάδα γεμάτη παιδιά από τα «σπλάχνα» του συλλόγου. Πώς αισθάνεσαι που είσαι κομμάτι αυτού του πλάνου;

«Αυτό που θέλει και προσπαθεί να κάνει ο πρόεδρος είναι πολύ καλό. Για όλα τα νεαρά παιδιά που φοράνε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Το θέμα είναι, όμως, ότι αυτό δεν είναι μόνο στο χέρι του προέδρου. Ο κ. Μαρινάκης σίγουρα θέλει να δει μια ομάδα γεμάτη Ελληνόπουλα, από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, όμως δεν θα μπορέσει να το επιτύχει αν δεν είμαστε και εμείς καλοί. Πρέπει και εμείς να βοηθήσουμε με την απόδοσή μας και με την εξέλιξη που έχουμε ή θα έχουμε σε αυτό το σπουδαίο πλάνο. Είμαστε πολύ τυχεροί, όμως, που έχουμε τη στήριξη του προέδρου!».

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έχει εμπιστευθεί για αυτή τη δουλειά τον Μπερντ Στορκ. Πώς τον ζεις εσύ ως προπονητή;

«Είναι λάτρης της πειθαρχίας, της σωστής σκέψης, του μεθοδικού τρόπου δουλειάς και σίγουρα όταν μια ομάδα διέπεται από πειθαρχία, θα το βγάζει παντού. Στο γήπεδο, κάθε ποδοσφαιριστής θα κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό. Από εκεί και πέρα, δουλεύει πάρα πολύ σκληρά, βοηθώντας και τα παιδιά μικρότερων ηλικιών. Είναι κοντά μας πάντοτε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: