Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

«Ο αθλητής είναι υπεύθυνος για τις ουσίες που παίρνει»

Η μοναδική περίπτωση που ο αθλητής δεν φέρει ευθύνη για την ουσία που παίρνει είναι μόνο εάν πρόκειται για ιατρικούς λόγους, όπως δήλωσε στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6 η Χαρά Σπηλιοπούλου.

«Ο αθλητής είναι υπεύθυνος για τις ουσίες που παίρνει»
Η Χαρά Σπηλιοπούλου δήλωσε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 πως υπεύθυνος για τις ουσίες που παίρνει είναι ο αθλητής, εκτός από την περίπτωση που εκείνες του χορηγούνται για ιατρικούς λόγους. Αναφορικά με την υπόθεση του παίκτη της ΑΕΚ, Χρήστου Αρκούδα, ο οποίος αποδεδειγμένα είχε κάνει χρήση οξιλοφρίνης, η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ τόνισε πως πρόκειται για μία διεγερτική ουσία που βρίσκεται στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών.

Αναλυτικά όσα είπε ο Χαρά Σπηλιοπούλου στον Τόλη Χριστοφοράκη και την εκπομπή «Βάσει Σχεδίου»:

Για την ουσία που πήρε ο Χρήστος Αρκούδας: «Να σας πως αρχικά ότι δεν θα ήθελα να σχολιάσω υποθέσεις που είναι στην δικαιοσύνη. Η οξιλοφρίνη είναι μία διεγερτική ουσία, μόνο αυτό. Υπάρχει στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών».

Για το ποιες ουσίες επιτρέπονται: «Μόνο εγγυημένα πράγματα, γιατί η νομοθεσία είναι σαφής. Ο αθλητής είναι υπεύθυνος για τις ουσίες που παίρνει. Στη μοναδική περίπτωση που δεν φέρει ευθύνη είναι μόνο εάν κάποιος του τις χορηγήσει για ιατρικούς λόγους. Ο αθλητής οφείλει να μιλήσει με την ομάδα υγειονομικής υποστήριξής του (τους γιατρούς του). Εκείνοι μπορούν να κρίνουν εάν πρέπει να πάρει κάτι ή όχι και εφόσον το πάρει τότε εκείνοι με τη σειρά τους θα πρέπει να δηλώσουν την ουσία στο ΕΣΚΑΝ και να πάρουν την έγκριση. Αυτό, σίγουρα δεν γίνεται με την οξιλοφρίνη».

Για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ: «Είναι πολλοί οι τρόποι. Το ντόπινγκ είναι σαν τα ναρκωτικά. Η καταστολή βοηθά και θα βοηθούσε αν είχαμε τη δύναμη να γίνεται μία ενημέρωση στα παιδιά αυτά. Είναι παιδιά 20 χρονών και πολλές φορές επικαλούνται ότι δεν είναι ενημερωμένα. Θέλει δουλειά. Έχουμε δώσει την προσοχή στους ελέγχους, παρά το γεγονός πως τον τελευταίο καιρό δοκιμαζόμαστε όλοι οικονομικά. Αν προσέξετε στην ιστοσελίδα του ΕΣΚΑΝ, θα δείτε ότι γίνονται 50 έλεγχοι ντόπινγκ καθημερινά σε όλη την χώρα. Μακάρι να είχαμε περισσότερους γιατρούς. Παλιά το είχαμε κάνει αυτό με τη Σούπερ Λίγκα, αλλά δυστυχώς πια δεν μπορεί να γίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: