Με αφορμή τις εμφανίσεις του Νολ Μοπέ (Νις), που δεν έχει κλείσει
τα 17, ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης παρουσιάζει τους πιο hot νέους,
ενώ «υποκλίνεται» στην ικανότητα… αντικατάστασης των Γάλλων.
Κάποτε, όταν μαθαίναμε κάποιες από τις βασικές αρχές των μαθηματικών
στο σχολείο, μάθαμε να λύνουμε απλά συστήματα με δύο αγνώστους. Βασική
προϋπόθεση ήταν να έχουμε δύο εξισώσεις, δύο ισότητες. Που κολλάει αυτό;
Για ακόμη μία φορά, όπως συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια, η Λιγκ 1 είδε
κάποια από τα μεγάλα της αστέρια να φεύγουν για άλλες πολιτείες, ενώ
από το περασμένο καλοκαίρι το… κύμα φυγής έχει πάρει τεράστιες
διαστάσεις και το ερχόμενο αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.Κι όμως… Οι ομάδες έχουν καταφέρει ως επί τω πλείστον να κρατήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε υψηλά – αναλογικά πάντα – επίπεδα. Παλιά μου τέχνη κόσκινο για τους Γάλλους, που καταφέρνουν να αντικαταστήσουν τους Χ παίκτες που φεύγουν με τους Ψ από τις ακαδημίες τους. Ειδικά φέτος, λίγοι περίμεναν ότι θα μπορέσουν να το κάνουν, όμως κατά κάποιο τρόπο ήταν και γι’ αυτό προετοιμασμένοι. Από τον… κανόνα φυσικά εξαιρείται πλέον η Παρί, που μπορεί να αγοράζει ό,τι και όποιον θέλει.
Δυστυχώς η… ονοματολογία είναι μέρος των «τεκμηρίων» του άρθρου, οπότε έχουμε και λέμε. Λοΐκ Ρεμί (ΚΠΡ), Μαπού Γιάνγκα-Εμπίβα (Νιούκαστλ), Μασαντιό Αϊνταρά (Νιούκαστλ), Μούσα Σισοκό (Νιούκαστλ), Γιαν Εμβιλά (Ρούμπιν Καζάν), Γιοάν Γκουφράν (Νιούκαστλ), Ματιέ Ντεμπισί (Νιούκαστλ), Μισέλ Μπάστος (Σάλκε), Φαμπιάν Μονσόν (Φλουμινένσε) από τον Ιανουάριο, Εντέν Αζάρ (Τσέλσι), Ολιβιέ Ζιρού (Άρσεναλ), Στεφάν Εμπιά (ΚΠΡ), Κρις (Κορίνθιανς), Κιμ Σέλστρεμ (Σπαρτάκ Μόσχας), Ούγκο Γιορίς (Τότεναμ), Αλί Σισοκό (Βαλένθια), Έντερσον (Λάτσιο), Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι), Ζιρές Κεμπό Εκόκο (Αλ Αΐν), Μαμαντού Σακό (Γουλβς), Ισάκ Μπελφοντίλ (Πάρμα), Μικαέλ Σιανί (Λάτσιο), Μαμαντού Σαμασά (Κιέβο) και Εμπαγιέ Νιανγκ (Μίλαν) από το περασμένο καλοκαίρι λείπουν πλέον από τα γήπεδα της Λιγκ 1.
Για κάθε Ρεμί, λοιπόν, υπάρχει και ένας Ενγκετέ, για κάθε Σισοκό ένας Ραμπιό, για κάθε Αϊνταρά ένας Ντιν, για κάθε Γκουφράν ένας Μοπέ, για κάθε Μπάστος ένας Γκετζάλ, για κάθε Ντεμπισί ένας Σιντιμπέ, για κάθε Ζιρού ένας Μπενζιά, για κάθε Αζάρ ένας Αλεσαντρινί κ.ο.κ.
Η… παραγωγή συνεχίζεται είτε πρόκειται για πιτσιρίκια που έρχονται από τις ακαδημίες είτε για παίκτες που έρχονται με… φόρα από την Λιγκ 2, για να κάνουν το ντεμπούτο τους στην Λιγκ 1 και να εντυπωσιάσουν. Χωρίς σταματημό. Χωρίς δισταγμό για τους συλλόγους, που είναι μαθημένοι από τη φύση τους σε αυτόν τον… κύκλο αντικατάστασης. Ούτε λίγο ούτε πολύ 40 παίκτες έχουν κάνει φέτος το ντεμπούτο τους μέχρι την ηλικία των 21 ετών σε όλες τις διοργανώσεις για τις 20 ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας, αρκετοί από αυτούς δείχνουν ότι το μέλλον τους ανήκει, όμως κάποιοι ξεχωρίζουν από τώρα.
Αντριέν Ραμπιό (Τουλούζ)
Τον Μάρτιο του 2012 ο Κάρλο Αντσελότι ζήτησε μία λίστα από τις ακαδημίες της Παρί με κάποιους παίκτες, που θα ξεκινούσαν προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Ο Αντριέν Ραμπιό ήταν ένας από αυτούς, εντυπωσίασε τον Ιταλό και βρέθηκε στην καλοκαιρινή προετοιμασία, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και έκανε το ντεμπούτο του στην Λιγκ 1 φέτος σε ηλικία 17 ετών. Είναι και με τη… βούλα ο νεότερος παίκτης της Παρί, που έπαιξε στο Champions League σε ηλικία 17 ετών και 7 μηνών στο παιχνίδι με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ (6/11/2012), ενώ με την απόκτηση του Μπέκαμ, αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός στην Τουλούζ, προκειμένου να πάρει περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του. Κυριολεκτικά αντικαταστάτης του Μούσα Σισοκό στους «βιολέ», ήδη έχει πάρει φανέλα βασικού.
Νολ Μοπέ (Νις)
Ο πιτσιρικάς έχει βαλθεί να τρελάνει κόσμο με τις εμφανίσεις. Σε ηλικία 16 ετών και 32 ημερών έκανε το ντεμπούτο του στην Λιγκ 1 τον Σεπτέμβριο του 2012, ο τρίτος νεότερος σε ηλικία στην ιστορία του πρωταθλήματος, ενώ πέτυχε το πρώτο του γκολ σε ηλικία 16 ετών, 4 μηνών και 1 ημέρας, χάνοντας το ρεκόρ, που έμεινε στον Λοράν Ρουσέ, κατά μόλις μία εβδομάδα. Ο Πιελ του έδωσε την ευκαιρία, ο ταχύτατος Μοπέ, που πάντα βρίσκεται στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, την άρπαξε από τα μαλλιά, έχει 4 γκολ σε 15 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και ήδη Μίλαν και Γιουβέντους τον έχουν πολύ ψηλά στις λίστες τους… Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο πριν λίγες εβδομάδες.
Ρασίντ Γκετζάλ (Λιόν)
Μικρότερος αδερφός του Αντμπελκαντέρ, έχει όλα τα φόντα να κάνει ακόμη καλύτερη καριέρα. Προϊόν των ακαδημιών της Λιόν, υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο το 2010 και το περασμένο καλοκαίρι ο Ρεμί Γκαρντ τον προβίβασε στην πρώτη ομάδα, προορίζοντάς τον για αντικαταστάτη του Μπάστος. Αυτή η στιγμή έφτασε, ο Γκετζάλ έκανε το ντεμπούτο τον περασμένο Οκτώβριο και η φυγή του Βραζιλιάνου του έχει δώσει φανέλα βασικού. Σε ηλικία 20 ετών έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει στα βήματα του Λακαζέτ, με την επιμονή και υπομονή του Ολάς στις ακαδημίες να αρχίζει να αποδίδει καρπούς και τους «λιονέ» να έχουν και τα δύο εξτρέμ τους προερχόμενα από τα «σπλάχνα» τους.
Ντιβόκ Οριζί (Λιλ)
Ποιος να το περίμενε ότι το 2013 θα ξεκινούσε για την Λιλ με έναν 17χρονο να την… ξελασπώνει στο παιχνίδι με την Τρουά (1-1). Ο Οριζί έβγαλε μάτια με τη δεύτερη ομάδα των «λιλουά» από το ξεκίνημα της σεζόν και ο Ρούντι Γκαρσία αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία μπας και… Έτσι, στο ονειρεμένο ντεμπούτο του στην Λιγκ 1 χρειάστηκε μόλις 6’ για να βρει δίχτυα για το πρώτο του γκολ! Από τότε κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του, δεν έχει μείνει εκτός αποστολής και παίρνει χρόνο συμμετοχής. Ούτε καν το όνομά του στη φανέλα δεν είχε, όταν πετύχαινε το πρώτο γκολ του…
Στιβ Γιαγκό (Τουλούζ)
Η πώληση του Κονγκρέ στην Μονπελιέ άνοιξε τον δρόμο για τον Στιβ Γιαγκό, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι είναι μέλος της πρώτης ομάδας της Τουλούζ. Ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός στην πρώτη του σεζόν σε υψηλό επίπεδο τα πηγαίνει μια χαρά, έχει ήδη 16 συμμετοχές στην Λιγκ 1, στην οποία έκανε ντεμπούτο τον Αύγουστο και μπορεί να έχει να μάθει πολλά ακόμα, όμως έχει όλα τα στοιχεία για να κάνει μεγάλη καριέρα, αν δουλέψει σωστά, κάτι που σίγουρα μπορεί να εγγυηθεί η Τουλούζ…
Οπά Ενγκετέ (Βαλενσιέν)
Ο 18χρονος επιθετικός βρέθηκε στις επιλογές του Ντάνιελ Σάντσες μετά την αποχώρηση του Σαμασά για την Ιταλία και τον τραυματισμό του Πιζόλ. Από την στιγμή που έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο Αύγουστο, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του και με το ξεκίνημα του 2013 ήρθε και το πρώτο του γκολ (σε 10 παιχνίδια στο πρωτάθλημα). Δεν έχει υπογράψει ακόμα επαγγελματικό συμβόλαιο με την Βαλενσιέν, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, καθώς ήδη κλέβει τις εντυπώσεις. Πολύ δυνατός, μπορεί να παίξει άνετα και εκτός περιοχής, με σουτ… αλφάδι, αναμένεται να παίξει ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος της σεζόν και ήδη συγκεντρώνει πολλά βλέμματα πάνω του.
Φλοριάν Τοβάν (Μπαστιά)
Η πτώση και στη συνέχεια η… καταστροφή της Γκρενόμπλ έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς παίκτες να διακριθούν. Ο Φεγκουλί κατάφερε να καθιερωθεί στη Βαλένθια, ενώ τη σεζόν 2010-11 στην Λιγκ 2 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Τοβάν. Παρά το γεγονός ότι έκανε ελάχιστες εμφανίσεις, έδειξε την ποιότητά του και η Μπαστιά πήρε το ρίσκο να τον αποκτήσει. Μετά από τη σεζόν που επανάφερε τους Κορσικανούς στην Λιγκ 1, ο 20χρονος εξτρέμ κάνει πράγματα και θαύματα φέτος. Ταχύτατος, με καλά τελειώματα και τεχνική, η Λιλ αναδείχθηκε νικήτρια στη μάχη για την απόκτησή του με τη Νιούκαστλ, πλήρωσε 2,5 εκατ. ευρώ στην Μπαστιά και από το καλοκαίρι ο Τοβάν μετακομίζει στον γαλλικό βορρά. Μέχρι στιγμής έχει 3 γκολ σε 22 παιχνίδια.
Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς τα προηγούμενα χρόνια έκαναν το ντεμπούτο τους στην Λιγκ 1 μεγάλα ταλέντα, που σιγά-σιγά ετοιμάζονται με τη σειρά τους για το μεγάλο βήμα στην καριέρα τους. Γιασίν Μπενζιά (18 ετών, επιθετικός, Λιόν), Σαμουέλ Ουμτιτί (19 ετών, κεντρικός αμυντικός/αριστερό μπακ, Λιόν), Λούκας Ντιν (19 ετών, αριστερό μπακ, Λιλ), Τζιμπρίλ Σιντιμπέ (20 ετών, δεξί μπακ, Λιλ), Κιρτ Ζουμά (18 ετών, κεντρικός αμυντικός, Σεντ Ετιέν), Αντριέν Ρεγκατέν (21 ετών, δεξί χαφ, Τουλούζ), Γουισάμ Μπεν Γεντέρ (22 ετών, επιθετικός, Τουλούζ), Αλί Αχαμαντά (21 ετών, τερματοφύλακας, Τουλούζ), Σερζ Οριέρ (20 ετών, δεξί μπακ, Τουλούζ), Τιμοτέ Κολοτζιέτσακ (Νις), Βαλεντάν Εϊσερίκ (Νις) κ.α.
*Σε ηλικία 16 ετών και 27 ημερών ο Αλμπέρ Ραφετρανιένα έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης σε ηλικία που αγωνίστηκε στην Λιγκ 1. Ο δεξιός μπακ της Νις έκανε το ντεμπούτο του τον Οκτώβριο του 2012 στην ήττα 3-1 από τη Ρεμ.
* Ο Ζαν-Κριστόφ Μπαεμπέκ έκανε το ντεμπούτο του με την Παρί στις 29 Ιανουαρίου του 2011 και φέτος, αγωνιζόμενος στην Τρουά με τη μορφή δανεισμού, δείχνει ότι σε ηλικία 19 ετών έχει και με το παραπάνω θέση στους Παριζιάνους.
Οι επόμενοι
Σε έξι μήνες αναμένεται νέο κύμα φυγής με τους υποψήφιους να είναι πολλοί. Γιουνές Μπελχαντά (Μονπελιέ), Αντρέ Αγιού και Νικολά Ενκουλού (Μαρσέιγ), Λισάντρο Λόπες (Λιόν), Ορελιέν Σετζού (Λιλ), Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Σεντ Ετιέν), Ζαν-Αρμέλ Κανά-Μπιγίκ (Ρεν), Ετιέν Καπού, Αϊμέν Αμπντενούρ, Φρανκ Ταμπανού (Τουλούζ), Μπρούνο Εκουέλε Μάνγκα (Λοριάν), Ριάντ Μπουντεμπούζ (Σοσό), Νικολά Ισιμάτ-Μιράν, Βινσάν Αμπουμπακάρ, Γκαετάν Μπονγκ (Βαλενσιέν), Γιανίκ Σαγκμπό (Εβιάν), Γκιγιέρμο Οτσόα (Αζαξιό) και Νταβίντ Οσπίνα (Νις) είναι οι πρώτοι και καλύτεροι.
Δεν τους λες και λίγους, όμως ανυπομονώ να δω από του χρόνου και τους δικούς τους αντικαταστάτες. Το σύστημα, άλλωστε, δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι και για όσους μας λείψουν, θα βρεθούν άλλοι τόσοι να θαυμάσουμε. Φυσικά, τα πιτσιρίκια δεν είναι στο επίπεδο εκείνων που φεύγουν, όμως όπως και να το κάνεις είναι και αυτός ένας από τους λόγους που βλέπουν όσοι βλέπουν την Λιγκ 1…
πηγή: gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου