Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Τσιώλης: «Είναι ευχής έργον να κουνήσουμε το σεντόνι»

Για όλους και για όλα μίλησε ο προπονητής του Αστέρα Τρίπολης, Σάκης Τσιώλης.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Στον Αστέρα όλα δείχνουν να δουλεύουν ρολόι…

«Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχημένης πορείας μας. Όλοι στην ομάδα ξέρουν τον ρόλο τους και τι πρέπει να κάνουν. Κι αυτό οφείλεται στον τρόπο που δημιούργησαν αυτή την ομάδα οι δύο μεγαλομέτοχοί της, οι κ.κ. Καϋμενάκης και Μπάκος. Είχαν ως όραμα να φτιάξουν τη μεγάλη ομάδα του Μοριά, και για το λόγο αυτό επένδυσαν πολλά χρήματα σε μία επαρχιακή ομάδα και “ξόδεψαν” τον προσωπικό τους χρόνο. Στελέχωσαν τον σύλλογο με ικανά και έμπειρα στελέψη και έχουν βάλει τις βάσεις για μια ομάδα που θα πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Είστε έτοιμοι ακόμα και για να κουνήσετε σεντόνι;

«Είναι ευχής έργον να κουνήσουμε το σεντόνι. Αυτό θα είναι η καταξίωση των πρωταγωνιστών της ομάδας, οι οποίοι είναι οι ποδοσφαιριστές της. Αυτή η επιτυχία θα δώσει ώθηση και στους χρηματοδότες του συλλόγου να κατασκευάσουν και ένα νέο γήπεδο, όπως έχουν στα σχέδιά τους. Κάτι που θα είχαν κάνει ήδη, αν οι συνθήκες στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν καλύτερες».

Μήπως πρέπει ο Αστέρας να κάνει σταθερά βήματα και όχι άλματα;

«Ο μεγάλος και αείμνηστος Μπόμπι Ρόμπσον έλεγε πως οι προπονητές πρέπει να δίνουμε στις ομάδες μας το στιλ και τη δυναμική που εκφράζει τους ιδιοκτήτες τους. Στον Αστέρα έχουμε ιδιοκτήτες που είναι για το… Champions League».

Ακούω πως αν ο Αστέρας είχε έδρα στην Πάτρα, κάθε αγωνιστική θα είχε το γήπεδο 10.000 κόσμο. Γιατί στην Τρίπολη οι φίλαθλοι δεν είναι κοντά στην ομάδα;

«Ο Αστέρας είναι μια νέα ομάδα σε έναν νομό με 30.000 κατοίκους. Το ότι στο γήπεδο έρχονται 2.500 φίλαθλοι είναι ένα ικανοποιητικό νούμερο. Πιστεύω πως ο σύλλογος με τις επιτυχίες του σταδιακά θα μπορέσει να φέρει φιλάθλους που θα ταυτιστούν μαζί του από την Σπάρτη, το Ναύπλιο και το Άργος. Ο Αστέρας δεν έχει το βάρος μιας ιστορίας. Τώρα γράφει την ιστορία του».

Ποια είναι η δύναμη της ομάδας σας;

«Όταν ανέλαβα την ομάδα, ήξερα πως είχε καλό έμψυχο δυναμικό, κι αυτό που έκανα ήταν να αποκτήσει αγωνιστική ταυτότητα. Να έχει συνοχή, να στηρίζεται σε συγκεκριμένα συστήματα και να ακολουθεί 2-3 τακτικές ανάλογα με το πώς πάει ένα παιχνίδι. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο στηρίζεται στην τακτική και όχι στις μονάδες. Οι μονάδες παραπέμπουν σε φαινόμενα και τα φαινόμενα στο ποδόσφαιρο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι δύο: ο Μέσι και ο Ρονάλντο».

Πώς λειτουργεί το τμήμα σκάουτινγκ του Αστέρα που βρίσκει καλούς ξένους παίκτες;

«Οι ιδιοκτήτες συνεργάζονται με ένα γραφείο μάνατζερ στην Ισπανία, μας προτείνουν για κάθε θέση που θέλουμε τέσσερις ποδοσφαιριστές, και από αυτούς επιλέγω τον έναν».

Ποιος είναι ο MVP για τον Αστέρα μέχρι τώρα;

«Όλη η ομάδα. Δεν υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζει. Είμαστε ομάδα συνόλου, και για αυτό όποιος νέος μπει προσαρμόζεται σχετικά γρήγορα. Πλέον οι παίκτες μου ξέρω τι θέλω. Όταν πήγα στον Αστέρα, η πρώτη μου ομιλία-ανάλυση για το παιχνίδι ήταν διάρκειας 36 λεπτών. Πριν από το παιχνίδι με τον Πλατανιά, μίλησα μόλις 16 λεπτά. Αυτό δείχνει ότι οι παίκτες μου έχουν αφομοιώσει αυτά που τους ζητάω».

Η μεταγραφή του Κάφα ανοίγει τον δρόμο για να πουληθεί ο Ράγιος;

«Δεν έχουμε οικονομικό πρόβλημα και δεν θέλουμε να φύγει κανένας παίκτης. Εκτός κι αν το ζητήσει ο ίδιος, οπότε δεν πρόκειται να τον κρατήσουμε το ζόρι».

Ποιον Έλληνα παίκτη θα θέλατε στην ομάδα;

«Μου αρέσουν οι επιθετικοί, όπως ο Σαλπιγγίδης και ο Μήτρογλου. Και ο Περόνε πάντως κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του…».

Κάθε φορά που ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός έχουν πρόβλημα με τον προπονητή, ακούγεται το όνομά σας… Είχατε συγκεκριμένη πρόταση από τους «αιώνιους» αντιπάλους;

«Η μόνη επίσημη πρόταση που είχα ήταν από τον Παναθηναϊκό το 2006, όταν ήμουν στον πάγκο του Ιωνικού και νικήσαμε στο ΟΑΚΑ με 2-0. Από εκεί και πέρα, έχουν γίνει αρκετές επαφές και συζητήσεις, αλλά όχι προτάσεις. Όταν έχω συμβόλαιο με μία ομάδα, θέλω να τηρώ την υπογραφή μου. Είναι για μένα τιμή να φέρεται το όνομά μου για αυτές τις μεγάλες ομάδες. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει τίποτε άλλο, παρά μόνο ότι απολαμβάνω τη συνεργασία μου με τον Αστέρα. Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που με τους παράγοντες της ομάδας με την οποία συνεργάζομαι βγαίνω έξω για φαγητό ή καφέ και συζητάμε κι άλλα θέματα εκτός ποδοσφαίρου».

Είναι πρόκληση να σπάσετε το αήττητο του Ολυμπιακού; Μπορείτε να το καταφέρετε;

«Καταρχήν προηγείται το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Σε όλα τα παιχνίδια παίζουμε για τη νίκη και πιστεύουμε σε αυτήν. Τον Ολυμπιακό τον κερδίσαμε πέρυσι και στόχος μας είναι να τον κερδίσουμε και φέτος. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε το συντομότερο δυνατόν τη συμμετοχή μας στα πλέι οφ».

Πώς θα θέλατε να κλείσετε την καριέρα σας;

«Πλέον δεν με απασχολεί αν θα δουλέψω σε μια μεγάλη ομάδα. Δεν έχω τέτοιο άγχος. Όλοι βέβαια οι επαγγελματίες κάνουν όνειρα, και εγώ αυτό που θέλω είναι να φορέσω τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Αυτό θα είναι για μένα το παράσημό μου για την πορεία μου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τη φόρεσα ως ποδοσφαιριστής, θέλω να τη φορέσω και ως προπονητής»

Δεν υπάρχουν σχόλια: