O Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει στο blog του για το... κομβικό σημείο της αποβολής του Έισι Λο και το πως λειτούργησε από εκείνη την στιγμή ο Μπαρτζώκας βρίσκοντας τις λύσεις που έπρεπε!
Κανείς προπονητής στον κόσμο δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του Γιώργου Μπαρτζώκα την ώρα της αποβολής του Εϊσι Λο. Κι όμως. Στο πιο δύσκολο σημείο, ο Ολυμπιακός όχι μόνο έλυσε το πρόβλημά του, αλλά βγήκε ακόμα πιο δυνατός. Βρήκε λύσεις που σίγουρα θα τον βοηθήσουν στο υπόλοιπο της σεζόν.
Τη στιγμή, λοιπόν, που ο Εϊσι Λο και ο Ρομέιν Σάτο πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια, οι ερυθρόλευκοι είχαν κάνει μικρό σερί και είχαν ξεφύγει για πρώτη φορά από την Φενέρμπαχτσέ. Ο Αμερικανός είχε προλάβει στα 13 λεπτά που έπαιξε να πετύχει 12 πόντους και να είναι ο κορυφαίος του Ολυμπιακού.
Ομως η κακή αντίδραση της στιγμής, σε συνδυασμό με την απουσία του Βαγγέλη Μάντζαρη και του Δημήτρη Κατσίβελη, έφεραν τον Μπαρτζώκα σε πάρα πολύ δύσκολη θέση... Πολλοί πίστεψαν πως οι ερυθρόλευκοι δεν θα αντέξουν μόνο με τους Βασίλη Σπανούλη και Κώστα Σλούκα στην περιφέρεια, όμως δεν είχαν δίκιο. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά έκανε το πρόβλημά του, ακόμα πιο δυνατό σημείο.
Ο κόουτς του Ολυμπιακού βρήκε τις λύσεις μέσα από το παιχνίδι, χρησιμοποίησε άριστα ένα διαφορετικό rotation σε σχέση με τα υπόλοιπα παιχνίδια και βγήκε κι αυτός νικητής σε μια πολύ δύσκολη μάχη. Πολύ διαφορετική σε σχέση με άλλες.
Ο Σλούκας ντύθηκε και Μάντζαρης μαζί, αφού έκανε το καλύτερο αμυντικό του παιχνίδι και άφησε ελάχιστα περιθώρια στον Μακάλεμπ. Οι 20 πόντοι του Αμερικανοσκοπιανού ξεγελούν, διότι δεν βοήθησε όσο φαίνεται την Φενέρ.
Ο δε Σιμόνε Πιανιτζιάνι απομυθοποιήθηκε πλήρως με αυτό το μπάσκετ που παρουσίασε και δεν έχει καμία σχέση με τη σύγχρονη μορφή του αθλήματος. Αφησε για 40 λεπτά τον Μακάλεμπ στο παρκέ (σπάνια πλέον συμβαίνει αυτό σε υψηλό επίπεδο), οι συνεργασίες πήγαν περίπατο μετά το πρώτο δεκάλεπτο, ο καθένας έκανε του κεφαλιού του, λες και ο αντίπαλος ήταν οι ίδιοι οι συμπαίκτες τους. Η Φενέρ είναι άλλο ένα τρανό παράδειγμα πως τα λεφτά δεν κάνουν την ευτυχία και ο Ιταλός προπονητής απογοητεύει. Οπως και όλη η Φενέρ.
Αλλά το θέμα μας είναι ο Ολυμπιακός, που θα μπορούσε να νικήσει με +20 αν δεν χαλάρωνε στο τέλος.
Ο Μπαρτζώκας προσπάθησε να ξεκουράσει τους παίκτες του αφού ακολουθεί το ματς με τον Παναθηναϊκό και κάθε λεπτό επιπλέον μπορεί να επιφέρει κόπωση που θα κοστίσει την Δευτέρα. Σλούκας και Σπανούλης έπρεπε να καθίσουν στον πάγκο, το ίδιο και ο εξαιρετικός (στην επίθεση μόνο) Γιώργος Πρίντεζης.
Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητεί κανείς πλέον μετά το ματς του Ολυμπιακού με τη Φενέρ είναι ότι ο Σπανούλης και Σλούκας είναι ικανοί να παίξουν μαζί και να είναι αποτελεσματικοί. Ο Σλούκας ήταν πολύ καλός και στο οργανωτικό και στο αμυντικό κομμάτι και όταν χρειάστηκε σκόραρε. Επαιξαν για μεγάλο διάστημα μαζί και ο 22χρονος γκαρντ έδειξε πως είναι ικανός και ως πλέι μέικερ.
Ο Σλούκας και οι συμπαίκτες του βοήθησαν τον Σπανούλη να βρει το ρυθμό του στην πορεία του και αν ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν εύστοχος στις βολές, θα είχε πετύχει στα... χαλαρά 20 πόντους. Κάθε εμπόδιο για καλό, λοιπόν, για τον Μπαρτζώκα, που ξέρει πλέον ότι μπορεί να εμπιστεύεται τον παίκτη του και στις δύο θέσεις της περιφέρειας.
Εννοείται, όμως, ότι ο Ολυμπιακός τους χρειάζεται όλους, ειδικά στη συνέχεια, όπου οι αντίπαλοι δεν θα είναι επιπέδου Φενέρ. Διότι οι Τούρκοι έχουν ρόστερ ποιοτικό, αλλά ομάδα δεν έχουν με τίποτα. Το θέμα είναι ο ξένος που θα αποκτηθεί, να ταιριάξει με τους υπόλοιπους, διότι και ο Σλούκας και ο Λο έχουν σημαντικό ρόλο. Κυρίως ο Ελληνας γκαρντ, που τώρα έχει την ευκαιρία να βγει ακόμα πιο μπροστά. Οπως έκανε και πέρυσι, από τον Δεκέμβρη και μετά.
ΥΓ.: Η βλακεία είναι ανίκητη. Ε, όποιος ακούει τον πιο βλάκα Ελληνα, μπορεί να... κολλήσει.